Szabo szabasztian 2019 glasgow mti illyest borito

9 hónap kihagyás és 4 év vízilabda-Szabó Szebasztián kalandjai

2021. 02. 18.
Megosztás

Kilenc hónapot hagyott ki, mielőtt Magyarországra igazolt, tulajdonképpen abba akarta hagyni az úszást. Fiatalon 4 évig abbahagyta sportágát a barátok kedvéért, de nem bánta meg a vízilabdás kitérőt sem. Egyetlen problémája a túl nagy étvágya. Interjú a vajdasági születésű magyar válogatott úszóval, Szabó Szebasztiánnal.

2019 májusában jött a hír: magyar színekben szeretnél versenyezni; kicsivel később ennek minden akadálya elhárult. Mi vezetett a váltáshoz, és hogyan fogadta ezt a környezeted?

Előtte 9 hónapot hagytam ki, nem akartam tovább úszni, elment minden kedvem és motivációm. Megkerestek Magyarországról és meggyőztek, hogy érdemes lenne itt folytatnom a pályafutásomat. A szüleim nem ellenezték a váltást, mivel édesapám magyar. Kicsit nehezen szokták meg, hogy elköltöztem, de felnőtt vagyok, ez a munkám. Szabadidőmben meglátogatom őket, amikor tehetem.

Debrecen, 2019. március 28.
A gyõztes Szabó Szebasztián az 50 méteres pillangóúszás döntõjében az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2019. március 28-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

Hogyan érezted magadat a döntés után? Milyen a viszonyod a szerb és a magyar versenyzőkkel?

Az elmúlt években számos úszót ismertem meg. Szerencsére nincsenek egyáltalán rossz tapasztalataim. A szerbek kevesebben vannak, velük is jóban vagyok, de a magyarok is rendesek. 2019-ben remekül éreztem magamat Kvangdzsuban a világbajnokságon, úgyhogy nem tudok egyáltalán rosszat mondani. Sok jó emberhez volt szerencsém, mindenkivel jó viszonyt ápolok. És persze van pár név, akivel bármit meg tudok beszélni.

Melyik volt a legjobb uszoda, amelyben valaha versenyeztél? Mennyit tud hozzátenni a hangulat a sikerhez?

A Duna Arénát nehéz überelni! Sok helyen úsztam, de ennyire jó uszodában még soha! A rajt előtti percekben fontos a hangulat, a vízben már nem annyira. Bevonulásnál viszont fantasztikus, amikor több ezren buzdítanak.

Kik voltak a gyerekkori példaképeid?

Nem voltak példaképeim. Gyerekként főként Cseh Lászlót figyeltem, rajta kívül Michael Phelps úszása tetszett. Örülök, hogy megadatott ugyanott versenyezni, ahol ők, Lacival pedig sokszor azonos futamban is úszhattam.

Kvangdzsu, 2019. július 21.
Cseh László és Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás elõfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én.
MTI/Kovács Tamás

Volt egy vízilabdás kitérőd is. Hogyan került labda a kezedbe?

Először úszni tanultam, ám idővel egyedül maradtam, mivel a barátaim átmentek vízilabdázni. A csordaszellem vitt, miattuk kipróbáltam azt is, aztán megtetszett, végül 4 évig játszottam. A labda miatt sokáig érdekesebbnek tűnt, de hiányzott az úszásban megszokott versenyszellem, és a rajt előtti adrenalin. De mivel vízben voltam, ezért nem bántam meg ezt a kitérőt.

Mi a kedvenc szabadidős tevékenységed? Az úszás mellett van másik favorit sportágad?

Szabadidőmben horgászni szoktam a barátaimmal, akikkel ilyenkor rengeteget beszélgetünk. Az eddigi rekordom egy 9 kilós ponty. A sportvilágot nem követem napi szinten. Egy-két nagyobb mérkőzést vagy versenyt megnézek, az utóbbi időben például az MMA-t figyelem.

Ha te választhatsz, mi kerül a családi asztalra?

A szerb ételek közül a pljeskavica a kedvencem, de szeretem a pörköltet is, főleg az otthoni bográcsost. Nem vagyok válogatós, mindent megeszek, úgyhogy bármi jöhet, ha jól készítik el. Szükségem lenne egy kis diétára is, de nehezen tudom elkezdeni, mivel túl nagy étvágyam van… J Edzőtáborokban és a nagyobb versenyek idején persze jobban odafigyelek a megfelelő táplálkozásra, ilyenkor az üdítőkről mondok le elsőként.

(Képek: MTI)