A 2013. évi XII. EYOF hivatalosan bezárult Utrechtben

A 2013. évi XII. EYOF hivatalosan bezárult Utrechtben

2013. 07. 20.
Megosztás

Az olimpiai lángot hivatalosan a torna igazgatója, az olimpiai bajnok úszó Pieter van den Hoogenband és Henny Smorenburg a szervezőbizottság elnöke oltotta el Utrecht főterén. Ez jelentette a XII. EYOF bezárását.


A záróünnepségre a csapatvezetés a két kétszeres aranyérmest Matyasovszky Dalmát és Halász Bencét jelölte ki. Bence gentleman módjára átengedte a zászlóvitelt Dalmának.


A szervező bizottság elégedetten tekint vissza az elmúlt öt nap történéseire. Ezen a héten sok sikeres sportolót láthatott az eseményre kilátogató 40 ezer néző.

Patrick Hickey az EOC elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak akik ezen a mesés öt napon részesei voltak az egyes eseményeknek, majd Utrecht város polgármesterének, Aleid Wolfsen kezéből vehette át az olimpiai zászlót és adta tovább Tbilisi városa képviselőjének George Ugulavanak.

Több mint 40,000 néző

A versenyre kilátogatók száma felülmúlta a szervezők minden várakozását. Az utolsó két nap szinte alig lehetet szabad helyet találni az egyes eseményeken. Első becslések szerint a mérkőzésekre és a megnyitó ünnepségre közel 40,000 váltottak jegyet. Ez a szám nem tartalmazza a Het Linti kerékpáros versenypályára kilátogató nézőket, illetve az egyes eseményekre társaiknak szurkoló sportolók számát.

Éremtábla

A legtöbb érmet az oroszok szerezték 56 medállal (ebből 30 arany). Mögöttük végzett Nagy-Britannia és Franciaország 9-9 aranyéremmel. Örömünkre az első három nemzetet a magyar küldöttség követi 14 éremmel, amelyből 8 a legfényesebb volt. Kimagaslott a magyar küldöttségből Matyasovszky Dalma és Halász Bence 2-2 aranyérmével.
A résztvevő nemzetek közül csupán 11 nem szerzett valamilyen szinű érmet.

690 érmes sportoló

Az öt nap alatt 690 érmet osztottak ki az eredményhirdetésekor a 49 nemzet több mint 2300 résztvevői között. Kilenc sportágban folytak a versenyek, amelyből nyolcban szerepeltek magyar résztvevők. A magyar küldöttség erejére jellemző, hogy egyedül a kerékpárosoknak nem sikerült valamelyik versenyszámban az első hat között végeznie.

A magyar küldöttség szombaton 22.50-kor érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtér 2A termináljára Amszterdam felől.