A 2023-as Afrika Játékok szervezői a MOB vezetőivel tárgyaltak

A 2023-as Afrika Játékok szervezői a MOB vezetőivel tárgyaltak

2019. 05. 14.
Megosztás


Curtis Perry Kwabla Okudzeto sportminiszter-helyettes vezetésével ghánai delegáció járt a Magyar Olimpiai Bizottság székházában, ahol megbeszélést folytattak Kulcsár Krisztián MOB-elnökkel és Vékássy Bálint főtitkárral. A konzultáció fókuszában a 2023-as Afrika Játékok és a két ország közötti esetleges sportdiplomáciai kapcsolatok fejlesztése szerepelt.

Mint ismert, a 13. Afrika Játékok házigazdája Ghána lesz négy év múlva, 2023-ban. Az afrikai ország először rendez multisport-eseményt.

2017 májusában Isaac Kwame Asiamah ifjúsági és sportminiszter beiktatását követő első hivatalos külföldi útján Magyarországra látogatott a kiemelkedő magyar sporteredmények, rendezvényszervezés és infrastruktúra tanulmányozása érdekében. A miniszter a látogatás során tapasztaltakra hivatkozva kérte fel a közelmúltban helyettesét, Curtis Perry Kwabla Okudzetót, hogy folytassa a tárgyalásokat a magyar féllel a Pán-afrikai Játékok minél sikeresebb előkészítése és lebonyolítása jegyében.

A ghánai sportvezetők azért utaztak május közepén Magyarországra, hogy a magyar sport nagyrabecsülését is kifejezve áttekintsék a két ország sportdiplomáciai viszonyait, tovább térképezzék az államilag finanszírozott sportinfrastruktúrális fejlesztéseket; érdeklődtek a magas színvonalú nemzetközi világversenyek szervezése és a közös edzőtábori, edzőpartneri lehetőségek iránt is. Ennek keretében ültek tárgyalóasztalhoz a MOB vezetőivel.

A delegáció a miniszter-helyettes vezetésével érkeztek a magyar fővárosba, tagjai az esemény nyertes pályázati bizottságának tagjai, köztük Frank Quist, a ghánai ifjúsági és sportügyeket felügyelő minisztérium főigazgatója. A hazai infrastruktúrális fejlesztésekről, a jelentős nemzetközi sportversenyek szervezéséről és a sportági lehetőségekről, így az állami szerepvállalásokról, a sportági szakszövetségek és a világesemények szervezőbizottságainak kiemelt feladatairól Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint adott tájékoztatást. Példaként beszéltek a 2017-es vizes és judo-vb-ről, a tavalyi birkózó-világbajnokságról és az idei nagy eseményekről: az asztalitenisz-, a vívó-, a kajak-kenu- és az öttusa-vb-ről.

Az afrikai küldöttség tagjai a magyarországi látogatás során a MOB vezetői mellett a tervek szerint találkoznak az EMMI sportért felelős államtitkárával, dr. Szabó Tündével, illetve megtekintik a főbb budapesti sportlétesítmények közül a Groupama Arénát, a Duna Arénát, a Tüske Csarnokot, továbbá a telki edzőközpontot és a Puskás Arénát.

Isaac Kwame Asiamah ghánai ifjúsági- és sportminiszter 2017 júniusában a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkárral, az EMMI-ben dr. Szabó Tündével tárgyalt, továbbá neves magyar sportakadémiákat és sportlétesítményeket keresett fel.

Az Afrika Játékok – Pán-afrikai Játékok – az Európa Játékokhoz hasonló multisport-esemény, mely az Afrikai Olimpiai Szövetségek Egyesülete (ANOCA) égisze alá tartozik. Az első viadalt 1965-ben Kongó fővárosában, Brazzavilleben rendezték. A játékokat 1987-től négyévente tartják a nyári olimpiát megelőző esztendőben. Az idei Afrika Játékok házigazdája augusztus második felében a marokkói Rabat lesz; a megnyitóra nem egészen 100 nap múlva kerül sor.

(MOB, fotó: MOB)