A '68-as játékok helyszínére látogatott Thomas Bach

A '68-as játékok helyszínére látogatott Thomas Bach

2018. 10. 01.
Megosztás


Az 1968-as mexikói olimpia helyszínére látogatott Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A német sportdiplomata a játékok 50 éves jubileuma alkalmából utazott a magyarok számára igen sikeres olimpiának otthont adó országba.

A NOB elnöke meglátogatta az egykori versenyhelyszíneket - például a Sala de Armas-t, a vívóesemények csarnokát -, melyek közül több még most is üzemel. A korábbi olimpiai bajnok vívó az olympic.org beszámolója alapján találkozott a Mexikói Olimpiai Bizottság első emberével, Carlos Padillával és a NOB mexikói tiszteletbeli tagjával, Olegario Vázquez Rañával, valamint az ország leköszönő elnökével, Enrique Peña Nietóval is.

Az 50 éves jubileum alkalmából egy magyar küldöttség is hamarosan Mexikóba utazik. Hagyományteremtő kezdeményezést valósított meg 1998-ban a Mező Ferenc Sportközalapítvány, amikor első elnöke, Lemhényi Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó javaslatára az 1948-as londoni olimpia 50. évfordulóján megszervezett egy emlékutazást, melynek keretében, az akkori olimpiai érmesek fél évszázad után újra eljutottak sikereik helyszínére. A ’98-as túrát négy év múlva a helsinki, utána a melbourne-i, majd a római, tokiói követte, idén október közepén a mexikói helyszíni megemlékezés következik.

A mexikóvárosi nyári olimpiát 1968. október 12. és 27. között rendezték 19 sportág 172 versenyszámában. A játékokon 112 ország 5531 versenyzője állt rajthoz. A 167 magyar sportoló 15 sportágban mérkőzött meg; mérlegük 10 arany-, 10 ezüst- és 12 bronz-, összesen 32 érem, ami a nemzetek közötti éremtáblázaton és nem hivatalos pontversenyben is a 4. (!) helyet jelentette.

(MOB, fotó: olympic.org/Greg Martin)