„A budapesti olimpia ügye az egész nemzetet összekovácsolhatja”

„A budapesti olimpia ügye az egész nemzetet összekovácsolhatja”

2015. 03. 30.
Megosztás

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója kiáll a budapesti olimpia ügye mellett, melyről úgy tartja, képes lehet összekovácsolni az egész nemzetet.

A Heti Válasz egyike azon több mint félszáz médiumnak, mely csatlakozott a Magyar Olimpiai Bizottság által elindított Párbeszéd az olimpiáért-kezdeményezéshez, biztosítva, hogy a magyar emberek a szükséges információk birtokában alakíthassák ki véleményüket az esetleges olimpiai pályázatról.

Borókai Gábor szerint nem csupán Budapest, hanem egész Magyarország profitálna az olimpiarendezésből.

„Már napvilágot láttak az első felmérések, melyek arról tanúskodnak, hogy a magyar emberek döntő többsége egyértelműen pozitívan áll a kérdéshez, támogatná a pályázatot. Ez az ügy alkalmas lehet arra, hogy az egész nemzetet összekovácsolja, amiért érdemes összefogni társadalmi státusztól, politikai hovatartozástól függetlenül” – fogalmazott, majd kiemelte: a játékok nem csupán egy város projektje.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság decemberben elfogadott reformcsomagja, az Agenda 2020 lehetővé teszi, hogy a versenyhelyszíneket szét lehessen szórni az országban, így a kajak-kenu viadalait rendezhetnék Szegeden, míg a vitorlázók a Balatonon versenyezhetnének. A vidék is a magáénak érezhetné az olimpiát, amellett, hogy a költségvetés szempontjából jelentős megtakarítást eredményezne.”

A hetilap főszerkesztője – aki korábban maga is foglalkozott sportújságírással – egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a büdzsével kapcsolatosan el kellene magyarázni a szélesebb közvéleménynek:

„Az olimpiai költségvetésbe kizárólag azok a tételek kerülnek, melyek elengedhetetlenek a rendezéshez. Ebbe a halmazba ugyanakkor nem tartozik bele például a reptér bővítése vagy a különböző útépítések, mert azok a játékoktól függetlenül megvalósulnának. Ha mellérakjuk, hogy egy olimpia rengeteg bevételt termel, közvetett módon az esemény után is, továbbá a NOB várhatóan másfél milliárd dollárral támogatja a házigazdát, mindjárt egészen másként fest az összkép.”

Borókai Gábor hangsúlyozta, országimázs szempontjából sem lenne mellékes, ha Magyarország adhatna otthont az első kelet-közép-európai olimpiának. Emellett aláhúzta:

„A korábbi eredményeink tiszteletet érdemelnek, de nem csak a múltunkból élünk; elég megnézni, hogyan teljesítettünk Londonban, és milyen kiváló versenyzők fémjelzik a jelenkor magyar sportját. Van mire büszkének lennünk!”

Eddig Boston és Róma jelezte hivatalosan pályázati szándékát a NOB-nak, míg a német háziversenyt Hamburg nyerte Berlinnel szemben. Párizs, Isztambul, Baku és Doha szintén beszállhat a versengésbe.

A NOB két és fél év múlva dönt a 2024-es házigazdáról.

(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MTI)