"A budapesti olimpiarendezést az olimpiai iskoláknak is támogatniuk kell!"

"A budapesti olimpiarendezést az olimpiai iskoláknak is támogatniuk kell!"

2015. 10. 08.
Megosztás

Új intézménnyel bővült a magyarországi olimpiai iskolák száma - derült ki a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) által, az olimpiai iskolák igazgatóinak szervezett tanévindító értekezletén, melyen több napirendi pont mellett - egy hozzászólásban - a 2024-es, budapesti olimpiarendezés is a témák között szerepelt.

A házigazda dr. Jakabházyné Mező Mária MOA-főtitkár köszöntője után Benda Gábor - a Magyar Emlékezet Kulturális Egyesület képviseletében - felszólalásában arról beszélt, hogy olimpiai bajnokokról utazó arcképcsarnokot, vándorkiállítást terveznek az iskolákban; céljuk, hogy az olimpiai mozgalmat közel vigyék a gyermekekhez. Ennek egyik állomása volt, amikor az újbudai Grosics iskolában kiállítást szerveztek, melyet az olimpiai bajnok vívó Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, a Nemzet Sportolója nyitott meg.

Kiss Mihály, az iskola igazgatója a témában hozzátette, az olimpiai iskoláknak támogatniuk kell a 2024-es, budapesti olimpiarendezést, ezért a diákokban erősíteni kell az olimpizmus eszmeiségét, a fair-play szellemében való versenyzést, a küzdést.

A tanácskozáson Kegyes Jenő igazgató bemutatta az olimpiai iskolákhoz a 2015-16-os tanévben csatlakozott miskolci Gyarmati Dezső Sport Általános Iskolát, mely 1977 óta működik, a programba azonban most kapcsolódott be.

Az olimpiai iskolák száma 26, az azokban tanuló általános- és középiskolás diákok létszáma pedig összesen 10.586. Az intézmények az ország különböző pontjain, összesen 13 településen: Budapesten, Nagykanizsán, Alattyánban, Gödöllőn, Békésen, Egerben, Mezőkövesden, Tiszaföldváron, Komáromban, Bernecebarátiban, Karancskeszin, Nógrádon és Miskolcon működnek.

A megbeszélésen Győr Béla, a MOA Tanácsának, valamint a MOB Emlék- és Hagyományőrző Bizottságának tagja a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpiával kapcsolatban számolt be. Röviden értékelte az elmúlt esztendő versenyét az olimpiai iskolák szemszögéből, gratulált a helyezetteknek, majd az idei verseny aktualitásairól beszélt. Tájékoztatott a szellemi diákolimpia lebonyolításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, a fordulókról, azok időpontjairól és a témákról.

Az esemény utolsó napirendi pontjaként dr. Jakabházyné Mező Mária az intézmények igazgatóival az olimpiai iskolák vonatkozó - elősorban sportági - programjairól konzultált.

A MOB székházában október 8-án rendezett tanácskozáson részt vett Lehmann László, a MOB Sportiskolai programjának vezetője valamint a Magyar Diáksport Szövetség Diákolimpiai Osztályának munkatársa, Dely Csaba is.

(MOB/VF)