MOB elnökségi ülés 05

A párizsi prognózist is tárgyalta a MOB Fürjes Balázzsal kiegészült elnöksége

2023. 11. 08.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság december 9-én tartja közgyűlését, aminek napirendi pontjait is tárgyalta november 8-ai ülésén az ötkarikás szervezet elnöksége. Napirenden volt a nyári Európa Játékok és az EYOF beszámolója, a jövő évi párizsi és a 2028-as Los Angeles-i olimpia is. Az eseményen először vett részt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként dr. Fürjes Balázs, aki ezzel a tisztségével tagja lett a MOB közgyűlésének és elnökségének is.

A MOB-elnök Gyulay Zsolt köszöntötte az ülésen résztvevő magyar sportdiplomatát, aki e tisztségében Gyurta Dániel (NOB Sportolói Bizottsága) és dr. Kamuti Jenő (Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke) társaságában (is) vesz részt a testület ülésén. „Megtiszteltetés, hogy a Magyar Olimpiai Bizottságban, annak elnökségében is dolgozhatok. Közös cél egy erős MOB, hiszen anélkül nincs erős magyar sport” – fogalmazott Fürjes Balázs, miután megköszönte a pályázatának támogatását.

A MOB első embere az elmúlt időszak aktualitásai közt beszélt arról, hogy 12 sportágban 58 magyar indulási jogot szereztek eddig sportolóink a 2024-es párizsi olimpiára, beleszámítva a szinteseket, a nemzeti és névre szóló kvótásokat. „Zajlanak a sportági konzultációk, egységes szempontrendszer alapján 29 szövetséggel már egyeztettünk. Párizsban az lenne a cél, hogy a Team Hungary létszáma meghaladja a tokiói csapatot, amely 173 tagú volt. A realitás azonban azt mutatja, hogy 160-180 között lesz a csapatlétszám, ugyanis azt látjuk, hogy ma már ténylegesen igaz a mondás, hogy a kijutás sokszor nehezebb, mint az olimpiai jó szereplés. Száz körüli szórás látható a minimum és a maximum létszám között, aminek egyszerű sportszakmai oka van: a csapatsportágak”.

MOB elnökségi ülés 09
MOB-Média/Balassa Balázs

Kitért arra is, hogy új, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozat egyik helyszínéül választotta Budapestet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága. A kétrészes sorozat rendkívül fontos lesz a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció szempontjából a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás versenyzői számára. A sportvezető elmondta, a MOB küldöttsége a napokban Párizsba utazik, így lehetőség nyílik arra, hogy látogatást tegyen az olimpiai faluban, megnézze a Team Hungary jövő évi szállását, és természetesen egyeztetnek Habsburg György párizsi nagykövettel is. Los Angeles-szel kapcsolatban tájékoztatott, hogy a NOB végrehajtó bizottsága jóváhagyta a 2028-ra javasolt öt új sportágat, megmenekült az öttusa és a súlyemelés, ugyanakkor várakozásra ítélték az ökölvívást. Gyulay Zsolt gratulált a közelmúlt eredményeihez, kvótáihoz, a hazai rendezésű eseményekhez úszásban, birkózásban és tornában. Tájékoztatott, hogy Dunai Antal Nemzetközi Fair Play-díjat, Molnár Zoltán az EOC European Olympic Laurel-díját vehette át. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Lausanne-ban rendezte meg a 11. Nemzetközi Sportolói Fórumot, amelyen a magyar küldöttséget többek közt dr. Baji Balázs és Gyurta Dániel képviselte. Sportdiplomáciai vonatkozásban az Európai Olimpiai Bizottság isztambuli kongresszusáról is beszélt, illetve tájékoztatott az államtitkársággal és a paralimpiai bizottsággal közös Párizs-témájú sajtóeseményről. Fontos lépésként emelte ki, hogy a MOB a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem októberi, innovációs konferenciáján bemutatta Kettőskarrier-programját, melyre már 62 fő jelentkezett. Megosztotta, hogy a MOB stratégiai partneri megállapodást írt alá a Magyar Kézilabda Szövetséggel, amelynek keretében a dr. Szabó Tamás korábbi MOB-alelnök által vezetett sporttudományos központ segítséget nyújt a Kettőskarrier-programban résztvevőknek. Elmondta azt is, hogy szakmai partnerei voltunk a Sportfórum Hungary-nek, Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató tartott előadást a rangos nemzetközi konferencián. A MOB elnöke végül beszámolt a halottak napi megemlékezésről is.

MOB elnökségi ülés 18
MOB-Média/Balassa Balázs

Lényeges napirendi pontot jelentett a párizsi olimpiával kapcsolatos sportágankénti előrejelzés aktualizálása, mely jelenleg az aktuális, október végi állapotot mutatja. A MOB Sportigazgatósága a decemberi közgyűlésre az esetleges kvóta- és kvalifikációs változásokat át fogja vezetni, a dokumentumot szükség szerint módosítani fogja. A dokumentum kitér a sportprogramra, a kvótaszámok eloszlására és változásaira, a hazai kvalifikációs eseményekre, a kvalifikációra és a magyar kvótaszerzési esélyekre a szövetségekkel való konzultációt követően sportági bontásban. Az eredményességi előrejelzés 14-22 1-3., és további 25-37 4-8. helyezést prognosztizál. Fábián László elmondta, hogy folyamatos a kapcsolattartás a szövetségekkel, a MOB egyik legfontosabb feladata, hogy a felkészülés során, majd az olimpia idején a lehető legtöbb segítséget megadja a jó eredmények érdekében.

Döntés született a minimum-követelmények módosításáról. A MOB a tiszta felkészülést és versenyzést támogatja, zéró toleranciát hirdet a tiltott teljesítményfokozás tekintetében. A követelményrendszer az olimpiai nevezés feltételeit szolgálja; a kritériumok egyike a Sportkórházban a MOB Orvosi Bizottsága által meghatározott, az olimpiai esemény záróünnepségéhez képest 6 hónapon belüli komplex szűrővizsgálaton való részvétel és megfelelés.

MOB elnökségi ülés 06
MOB-Média/Balassa Balázs

A grémium meghatározta a december 9-ei közgyűlés – melynek helyszíne a Pesti Vigadó, kezdése 11 óra – napirendi pontjait is: téma lesz többek mellett a nyári Európa Játékok és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál beszámolója, a 2024. évi Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon részt vevő küldöttség összetétele, a 2024-es Nyári Olimpiai Játékokkal kapcsolatos sportágankénti előrejelzések aktualizálása, a minimumkövetelmények módosítása, a 2025. évi olimpiai eseményeken való részvétel, a felügyelő bizottság 2024. évi ellenőrzési terve, és mindemellett az Etikai Bizottság tagjait is megválasztják.

Utóbbira mandátumuk lejárta miatt van szükség. Az elnökség dr. Beck György, dr. Bodnár András, Császári Attila, dr. Földesiné dr. Szabó Gyöngyi, dr. Hardy Ilona, dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, és dr. Sótonyi Péter személyére tett szerdán javaslatot. A személyi döntések közt szerepelt, hogy az elnökség MOB-tagságot adományoz Kovacsics Imre, a Magyar Asztalitenisz Szövetség közelmúltban megválasztott elnöke részére, továbbá, hogy Bacsa Pétert megválasztották az ősszel megalakult médiabizottság elnökségi kapcsolattartójának.

MOB elnökségi ülés 12
MOB-Média/Balassa Balázs

Az elnökség elfogadta az idei, Krakkó-központú, 3. Európa Játékok, a maribori, XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és a – gazdasági okokra hivatkozva elmaradt – II. ANOC Strand Világjátékok beszámolóját, melyeket Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató terjesztett elő. A multisporteseményekről az elnökség részletes, több területre kiterjedő (sportszakma, szervezés, egészségügy, logisztika, marketing, kommunikáció) szakmai ismertetést kapott.

Letölthető dokumentumok: 3. Európa Játékok beszámolója, EJ 1. számú melléklet, EJ 2. számú melléklet; XVII. Nyári EYOF beszámoló, XVII. Nyári EYOF 1. számú melléklet, XVII. Nyári EYOF 2. számú melléklet.

Tájékoztatás hangzott el a 2028-as nyári olimpia programjáról is. A NOB mumbai közgyűlésének határozata értelmében 5 új sportág kerül az olimpia programjára, ezzel 35-re emelkedik a sportágak száma. Új sportágak: baseball a férfiak részére, sofball a nők részére, krikett (T20-as verzió, amely rövidebb az eredeti játéknál), flag football (az amerikai futball kontakt nélküli változata), lacrosse (6 fős verzió) és fallabda.

MOB elnökségi ülés 10
MOB-Média/Balassa Balázs

A testület az olimpiai mozgalommal együttműködő szervezetek közül a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja és a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének támogatásáról is döntést hozott. A klub és az egyesület is összefogja a magyar olimpiai mozgalom kiemelkedő alakjait, ápolja az olimpiai hagyományokat; mindkét szervezet fő feladatának tartja a sport, az olimpiai mozgalom népszerűsítését.

MOB elnökségi ülés 16
MOB-Média/Balassa Balázs

Az ülésen döntöttek eredményességi támogatásokról birkózás, úszás és vízilabda sportágakban, elfogadták az elnökség 2024-es első félévi munkatervét, a jövő évi téli ifjúsági olimpián résztvevő magyar küldöttség összetételét (long list), a leltározási és a gépjármű-használati szabályzatot is.