A digitális jövő már „Olümpiában” kopogtat

A digitális jövő már „Olümpiában” kopogtat

2019. 03. 04.
Megosztás


A NOB elnöke, Thomas Bach az évente megrendezésre kerülő Mobiltechnológiai Világkongresszusra (Mobile World Congress) az 1992-es olimpiai játékok helyszínére, Barcelonába látogatott, ahol kiemelt előadóként tartott beszédet.

A NOB-elnök 2000 fős, technológiai vezetőkből és szakértőkből álló közönségnek vázolta fel elképzeléseit, miként fogja átalakítani a digitális technológia az olimpiai élményt. „Az emberek ma többféleképpen kapcsolódnak be az olimpiai játékok eseményeibe, mint eddig bármikor. Köszönhető ez a digitalizációnak és a mobiltelefonoknak" – mondta Thomas Bach. „Ez nem egy leküzdendő akadály, sokkal inkább egy hatalmas lehetőség arra, hogy még több emberhez eljuttassuk a sport által képviselt értékeket, és az olimpiai játékok varázsát."

A NOB elnöke beszédében kiemelte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már ma is megannyi módon formálja az olimpiai játékok jövőjét, köszönhetően a bizottság számos Worldwide TOP partnerének, mint például az Alibaba, az Intel, az OMEGA és a Samsung. A sportdiplomata kiemelte az 5G technológia fejlődését, mint remek lehetőséget az olimpiai játékok jövőjére nézve.

„Azt is mondhatnánk, hogy az olimpiai játékok egy közösségi hálózat, egyfajta közösségi média volt, már jóval az internet megjelenése előtt is" – Thomas Bach. Hozzátette: "A digitális jövőnek köszönhetően remek alkalom adódik arra, hogy gyökeresen megváltoztassuk az embereknek nyújtott olimpiai élményt. Ezért is vagyunk rendkívül izgatottak az 5G technológia beköszöntével kapcsolatban, hiszen így megannyi új és jobb módon, még több emberhez jut el a sportból származó öröm, érzelmek és értékek."

A NOB elnöke kiemelte továbbá, hogy a phjongcshangi 2018-as téli olimpiai játékok volt az első alkalom, hogy 5G technológiát alkalmaztak egy világszíntű eseményen. A Samsung és az Intel - mint Worldwide TOP partnerek - támogatásának köszönhetően, a phjongcshangi 2018-as téli olimpiai játékokon debütált az eddigi legnagyobb 5G bemutató, és az első szélessávú 5G hálózat – ami egy kis ízelítő volt, milyen hatással is lehet az 5G az olimpiai játékokra.

A kiállításon Thomas Back a Worldwide TOP partnerek, az Intel és a Samsung standjaihoz is ellátogatott, ahol az Intel vezérigazgatójával, Bob Swannal és a Network Platforms Group, az Intel innovatív technológiáért felelős részlegének első alelnökével és ügyvezető igazgatójával, Sandra Riveraval próbálták ki az Intel 5G technológiáját, valamint szó esett a közelgő tokiói 2020-as olimpiai játékokról is.

A NOB nemrégiben újította meg régóta tartó partnerségi megállapodását a Samsunggal, ami egészen 2028-as év végéig szól. A Samsung standjánál Dong Jin Koh, a Samsung Electronics Mobile Communication Business részlegének elnöke és Younghee Lee, a Samsung Electronics marketing osztályának elnöke első kézből mutatta be Thomas Bach NOB-elnöknek a cég legújabb mobiltechnológiai innovációit.

Február 25-én Thomas Bach részt vett a VI. Fülöp spanyol király által rendezett intelligent connectivity-ről (az 5G technológia, okoseszközök, mesterséges intelligencia és a tárgyak internete által létrejövő összekapcsoltság és kommunikáció) szóló magán kerekasztal-beszélgetésen is, ahol a NOB elnöke hangsúlyozta a lehetőségeket, amelyeket az 5G és egyéb technológiák nyújtanak a sportmozgalom számára.

(olympic.org-MTI, Fotó: IOC/Greg Martin)