„A fáklyát vinni olyan, mintha nyernél egy olimpiai érmet”

„A fáklyát vinni olyan, mintha nyernél egy olimpiai érmet”

2016. 07. 22.
Megosztás

A Rióba tartó olimpiai fáklya elhagyta Paraná államot és egyben búcsút intett Dél-Brazíliának. Eközben több kiemelkedő sportoló volt részese a fáklyafutásnak, mely során kézről-kézre adják a lángot.

A sportolók közt volt Mauro Rodrigues kerékpáros, az első brazil, aki szakaszt nyert a Tour de France-on, és Moisés Waldemar Niclevicz, az első, aki megmászta az Everestet és a K2-t, valamint az amerikai úszó Summer Sanders, aki Barcelonában (1992) 4 érmet nyert, szintén részt vett a konvojban Curitibán keresztül.

„A fáklyát vinni olyan, mintha nyernél egy olimpiai érmét” - mondta az egykori úszó, majd hozzátette: „lenyűgöző a brazil emberek melegsége.”

A láng Curitibából São Paulo felé további négy várost látogatott meg a közelmúltban. Meleg volt a fogadtatás Fazenda Rio Grandéban, ahol a helyi csapat, a The Toch’s Band harsonaszóval és nemzeti himnusszal köszöntötte a lángot.

Araucáriaban 30,000-es tömeg mozdult meg a fáklya útja során, ahol a hosszútávúszó Carla Fontana is futott a 200 méteres szakaszon.

„Már több, mint 20 éve sportolok, rengeteg versennyel a hátam mögött, de nem emlékszem, hogy valaha is ilyen erős lettem volna, mint most” - mondta.

A láng Castrót is meglátogatta, ez volt az utolsó állomása Paranában, ahol egy „miniolimpiát” tartottak négy és öt éves iskolásgyerekeknek, mielőtt tovább ment volna São Paulóba.

A 83 éves Clodoaldo Oleiro lelkesedése felébresztette Itararé város lakóit, miközben a fáklyát vitte. Az egykori sportoló, aki futó, ökölvívó és futballista is volt, azt mondta. „Fiatalon nagyon sportos voltam, ezért vagyok 83 évesen még mindig egészséges, és boldogulok bármilyen segítség nélkül is.”

„A fáklya egy hatalmas megtiszteltetés, nem is tudom szavakba önteni, mit jelent ez nekem” - tette hozzá.

A fáklya 390 km-t utazott São Paulo vidékén, amit zenével, tánccal és sporttal kísértek végig.

Fabiana dos Santos, az első brazil bobpilóta és a kétszeres olimpiai cselgáncsbajnok Mario Sabino Junior is ott volt a fáklyavivőkkel.

Bauruban az egész városnak alkalma nyílt arra, hogy részt vegyen egy ünnepi szertartás előtti 6.4 kilométeres futásban a Vitoria Regia parkban.

(MOB-olympic.org, fotó: rio2016)