Heid arany mindenki 980x653

A férfi párbajtőr-válogatott megszerezte az olimpiai kvótát, vitorlázásban Érdi Mária Európa-bajnok

2024. 02. 26.
Megosztás

A vívóhétvégén a férfi párbajtőr-válogatott nyerte a heidenheimi világkupa-fordulót, férfi tőr egyéniben Kairóban Dósa Dániel harmadik helyen végzett. A vitorlázók athéni kontinensviadalán Érdi Mária az olimpiai ILCA 6 hajóosztályban Európa-bajnok, Vadnai Jonatán az ILCA 7 osztályban Eb-ezüstérmes. Elkezdődött Győrben az olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság. A torna olimpiai szerkvalifikációs verseny második állomásán Balázs Krisztián 12. helye jelentette a legjobb magyar eredményt. A magyar triatlon vegyes váltó egy helyet javított az olimpiai kvalifikációs ranglistán. Asztalitenisz válogatottjaink a 24 között búcsúztak az olimpiai kvalifikációs csapat világbajnokságon. Atlétáink több fronton versenyeztek fedettpályán. Marozsán, Fucsovics és Piros is javított a tenisz világranglistán. Két magyar érem a judós European Open-viadalon.

Heid magyar orom 1 980x694
Luca Pagliaricci/Bizzi Team

Vívás. A hétvégén Heidenheimben férfi párbajtőr, Kairóban férfi és női tőr világkupát rendeztek. Németországban az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású csapat Brazíliát (45:28), Kanadát (45:30), Kazahsztánt (45:28), Franciaországot (37:36) és a döntőben Japánt (37:30) legyőzve aranyérmet nyert, ezzel bebiztosította olimpiai kvótaszerzését. Párizs szempontjából a legfontosabb találkozó a Kazahsztán elleni negyeddöntő volt, hiszen reggel még ugyanannyi ponttal állt az olimpiai kvalifikációs lista negyedik helyén a két válogatott. Ezen a napon viszont esélyt sem hagytak a mieink a riválisnak, a négy közé jutással pedig biztossá vált, hogy 2016 után ismét olimpiai pástra állhat a magyar férfi párbajtőrcsapat. Ami ezután jött, az már csak hab volt a tortán: a franciák elleni elődöntőben végig fej fej mellett haladt a két válogatott, és nem volt meglepő, hogy a hosszabbítás döntött Siklósi Geri és Bardenet között, amelyet Siklósi 37:36-ra hozott. A döntőben jöttek az olimpiai címvédő japánok, ahol a befejező ember, Siklósi esélyt sem hagyott riválisának, simán hozta a meccset. Az aranyéremmel és az érte járó 64 ponttal a magyar válogatott a párizsi kvalifikációs ranglista 3. helyére ugrott fel, és matematikailag már nem tud lemaradni az idei olimpiáról. Egyéniben 7 versenyzőnk verekedte be magát a 64-es főtáblára, de közülük senki sem jutott be a legjobbak közé.

K3 dosa orom legjobb 2 980x594
Augusto Bizzi

A férfi és női tőrözők Kairóban küzdöttek egyéni és csapatversenyen. Csapatban ez volt az utolsó olimpiai kvalifikációs viadal, de az már korábban eldőlt, hogy a magyar gárdák lemaradtak a kvótás helyekről. Így az egyéni viadal volt mindkét nem magyarjai számára a legfontosabb, hiszen Dósa Dániel és Pásztor Flóra is közel állt az olimpiai részvételhez. Dósa Dani világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes, és ezzel karnyújtásnyira került a párizsi szerepléstől. Dósa és a kvótáért versengő két nagy rivális, a spanyol Llavador és a cseh Choupenitch időben rendre a Törekvés vívója előtt lépett pástra, és sorozatban nyerték az asszóikat a főtáblán. Így jutottak el a nyolcaddöntőig, ahol a magyar tőröző amerikai vetélytársát legyőzve jutott el a nyolc közé. A nyolc közé bejutott a cseh ellenfele is, a spanyol nem. A cseh a negyeddöntőben kiszállt a küzdelmekből, Dani pedig a korábbi egyéni világbajnok olasz Foconit győzte le 15:14-re. Az elődöntőben aztán a tavalyi világbajnok, ugyancsak olasz Marini következett, ott már nem volt sok esély, 5:15 lett a vége. Még egy forduló van hátra az olimpiai kvalifikációs egyéni versenyei közül: a március 16-17-i washingtoni Grand Prix ad még pontokat A három olimpiai kvótáért versenyző vívót minimális különbség választja el továbbra is egymástól: Dósa Dániel 114,5 pont, Carlos Llavador 113, Alexander Choupenitch 107 pont. Mindhárman kiemeltként a főtáblán kapcsolódhatnak be a küzdelmekbe Washingtonban.

K3 pasztor ujj 980x642
Augusto Bizzi

A női tőrözők egyéni versenyében Pásztor Flóra az egyéni olimpiai kvalifikációs rangsorban egy brit és egy román vívóval volt harcban a második európai kvótáért. Flóra a legjobb 32 között búcsúzott, ellenfelei közül a román nem jutott fel a főtáblára, a brit számára az első forduló volt a végállomás. Hármuk versengése az utolsó, washingtoni GP viadal előtt így áll: Pásztor Flóra 56 pont, Stutchbury 53.25 pont, Calugareanu 43.75 pont.

A férfiak csapatversenyében Dósa Dániel, Németh András, Szemes Gergő, Tóth Gergely a hatodik, a nőkében Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra a kilencedik helyen végzett.

Férfi tőrben Japán, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Egyiptom, Lengyelország és Kanada, a nőknél Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország és Egyiptom szerezte meg az olimpiai indulás jogát.

Az egyes fegyvernemek olimpiai kvalifikációs állását itt követhetik nyomon.

20240223 Eur ILCA mc 018853 X3
EuroIlca / Matias Capizzano, Matias Capizzano

Vitorlázás. A teljes magyar csapat fantasztikus, történelmi sikerrel zárta az athéni Európa-bajnokságot: ILCA hajóosztályban először született magyar Eb-arany- és ezüstérem. A több szél nélküli nappal tarkított héten túlnyomórészt gyenge fuvallatokban vitorláztak a versenyzők.

20240223 Eur ILCA mc 017430 X3
EuroIlca / Matias Capizzano, Matias Capizzano

A női ILCA 6 hajóosztálynak már az utolsó előtti napon megvolt a fennmaradó olimpiai kvóták kiosztásához elegendő hat futama, így számukra a február 23-i, pénteki zárónapon már csak az éremfutamot, és a "tízen kívülieknek" a zárófutamot tartották meg. A top 10-es éremfutamban Érdi Mária végig dominált, minden bóját elsőként vett, és rajt-cél győzelmet aratva megőrizte az utolsó előtti nap már beállított Európa-bajnoki pozícióját a 107 versenyzőt felvonultató mezőnyben.

20240223 Eur ILCA mc 017971 X3
EuroIlca / Matias Capizzano, Matias Capizzano

A 136 hajóból álló férfi ILCA 7 mezőny számára három futamot terveztek a pénteki zárónapra, az éremfutamot és a zárófutamot törölték a programból, mivel a férfiaknak az utolsó előtti napon még csak öt érvényes futama volt. 8-10 csomós, viszonylag egyenletes szélben zajlottak a versenyek, Vadnai Jonatán a nap első – sorrendben hatodik – futamát és a legutolsó, nyolcadik versenyt is megnyerte, ezzel a hajrával szerezte meg az Európa-bajnoki ezüstöt. Bátyja, Benjamin különösen a sorozat első futamaiban szerepelt kiemelkedően, a végelszámolásban ötödik lett. Ezzel a versennyel – és az eredménnyel – lezárult Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán „testvérharca”: a magyar szövetség tájékoztatása szerint eldőlt, hogy Jonatán képviseli a magyar színeket a párizsi olimpián, bátyja, a kétszeres olimpikon Benjamin edzőként segíti a helyszínen a szereplését. Érdi Mári és Vadnai Jonatán számára a két tavaszi világkupa-verseny után már a párizsi olimpia vitorlás helyszínén, Marseille-ben folytatódik a felkészülés.

Gyor gyuzso

Sportlövészet. Ünnepélyes keretek között nyitották meg a sportlövők 10m-es légfegyveres Európa-bajnokságot a Győri Audi Arénában.
Hétfőtől szerdáig a juniorok lépnek lőállásba, majd csütörtöktől a felnőttek olimpiai kvótákért versenyeznek a 10m puska és pisztoly versenyszámokban, ahol a férfiak és a nők között is két-két kvótát osztanak a párizsi olimpiára.

A magyar indulók:

Férfiak:
Puska: Pekler Zalán (olimpiai kvótás), Péni István, Somogyi Péter, (olimpiai kvótáért indulók), Hammerl Soma, Hári Péter (ranglista pontokért indulók)
Pisztoly: Tátrai-Fejes Miklós, Polgár János, Trájer Szabolcs (olimpiai kvótáért indulók), Szemán Dávid, Nagy László (ranglista pontokért indulók)

Nők:
Puska: Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Bajos Gitta (olimpiai kvótáért indulók), Nagybányai-Nagy Anna, Lovász Dorina (ranglista pontokért indulók)
Pisztoly: Fábián Sára Ráhel (olimpiai kvótás), Major Veronika, Jákó Miriam (olimpiai kvótáért indulók), Komáromi Krisztina Panna, Sike Renáta (ranglista pontokért indulók)

Puska vegyes csapatban: Péni István, Dénes Eszter; Pekler Zalán, Mészáros Eszter

Pisztoly vegyes csapatban: Major Veronika, Tátrai-Fejes Miklós; Fábián Sára Ráhel, Polgár János

Gyor gyuzso2

A megnyitón Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, a győri verseny fővédnöke is köszöntette a verseny résztvevőit.

Balazs krisztian
Jozsef Freschli

Torna. Cottbus adott otthont az olimpiai kvalifikációs szer világkupa második állomásának. Tomcsányi Benedek élete egyik legjobb lólengés gyakorlatát mutatta be lólengésben. A magyar tornász a nagyon erős mezőnyben 14.033 ponttal zárt. Ugyanezen a szeren Balázs Krisztiánnak nem úgy sikerült a selejtező, ahogy szerette volna, ő 11.000 ponttal végzett. Talajon Tomcsányinak jött jobban ki a lépés, Molnár Botond 10.800 ponttal pedig a 65. lett a gigamezőnyben. Korláton a magyarok közül Balázs Krisztián érte el a legjobb eredményt, tizenkettedikként zárt, miután 14.100 pontot kapott gyakorlatára. Tomcsányi Benedek ugyanezen a szeren a 20. helyen végzett. Nyújtón Vecsernyés Dávid 22., Balázs Krisztián 35. lett. Molnár Botond talajon is indult, 13.449 pontot kapott, és a 38. helyet szerezte meg a selejtezőben. A szerkvalifikáció négy állomásból áll, minden tornásznak a három legjobb eredményét számítják be az egyes szereken a pontversenybe. A végső sorrend első két helyezettje szerez az adott szeren olimpiai kvótát. Két verseny után Balázs Krisztián áll a lejobban a magyarok közül, aki nyújtón a számításaink szerinti 6. pozíciót foglalja el. A következő állomás Baku (március 7-10.), majd Dohában (április 17-20.) végződik a sorozat.

Mixed Team Relay
World Triathlon, Ben Lumley

Triatlon. Kuttor-Bragmayer Zsanett remek versenyzéssel az ötödik helyen végzett az új-zélandi Napierben rendezett világkupa-viadalon. A nemzetközi szövetség honlapja szerint Kuttor-Bragmayer 57:14 perc alatt teljesítette a 750m úszásból, 20km kerékpározásból és 5km futásból álló távot. Kovács Zsófia 59:49-ces eredménnyel 30. lett. A férfiaknál Dobi Gergő 17. 50:26 perccel, míg Faldum Gábort kizárták. A másnap rendezett vegyes váltók csatájában a hatodik helyen végzett a magyar négyes. A Faldum Gábor, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Dobi Gergő, Kropkó Márta összetételű egység 1:15:12 óra alatt teljesítette a fejenként 300m úszásból, 5km kerékpározásból és 2,1km futásból álló távot a nyolc csapatot felvonultató mezőnyben. Az olimpiai kvalifikációs rangsorban ezzel az eredménnyel a magyarok egy helyet előreléptek, és a 12. pozíciót foglalják el. Két hét múlva, az Abu-Dhabiban sorra kerülő vb-versenyen további pontok gyűjthetők, és azt követően derül majd ki, hogy mely váltók szereztek kvótát Párizsra, s melyek azok, amelyeknek a májusban sorra kerülő mexikói olimpiai kvalifikációs váltóversenyen lesz még lehetőségük megszerezni az indulási jogot. A rangsor első három helyén álló brit, német és francia csapat már biztosan olimpiai résztvevő, a lista március 25-i állása szerint pedig további hat váltó jut majd kvótához.

53536219870 7ce80b2b80 b 1 jpg
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A Puszanban megrendezett olimpiai kvalifikációs csapat világbajnokságon a braziloktól elszenvedett 3:1-es vereség után a női válogatottunk (Póta Georgina, Madarász Dóra, Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz) nem jutott be a legjobb 16 közé, így minden bizonnyal az olimpiai kvótáról is le kell mondania a lányoknak. A világbajnokság utáni világranglista ismeretében lesz végletes az olimpián indulók listája. A férfiak (Lakatos Tamás, Szudi Ádám, András Csaba, Majoros Bence) is továbbjutottak a selejtezőcsoportjukból, de ők sem tudtak tovább lépni a legjobb 16-ba.

A csapat vb-n olimpiai kvótát szerzett nemzetek:

Férfiak: Kína, Japán, Szlovénia, Korea, Franciaország, Portugália, Tajpej, Németország
Nők: Kína, Korea, Franciaország, Németország, Tajpej, Hong-Kong, Románia, Japán

Fedett pályás atlétikai ob
MTI, Czeglédi Zsolt

Atlétika. Vindics-Tóth Lili Anna 13. helyen zárt a nemzetközi atlétikai szövetség mezei futó versenysorozatának arany kategóriás viadalán, melyre a portugáliai Algarve városában került sor. A 25 éves magyar futó 32 perc 49 másodperc alatt teljesítette a 9130 méteres távot. A portugáliai volt a sorozat utolsó arany kategóriás viadala, melynek világranglistájáról az első nyolc helyezett - Vindics-Tóth jelenleg a 8. - olimpiai kvótát szerez 10 000 méteren a párizsi játékokra. A mezei futó szezont lezáró világbajnokságra március 30-án Belgrádban kerül sor, de a kvalifikációs időszak június 30-án ér véget, így a kvótákat csak ezt követően osztja ki a nemzetközi szervezet.

Kozák Luca 60 méteres gátfutásban, míg Lesti Diána távolugrásban a hatodik helyen végzett a nemzetközi szövetség fedett pályás atlétikai versenysorozatának madridi, arany kategóriás viadalán. Kozák Luca az előfutamban 8.06 másodperccel, harmadik helyen jutott be a női gátfutás döntőjébe, melyben századra pontosan ugyanannyit futott, ezzel pedig a hatodik helyen zárt. Lesti Diána 6,29 méterrel szintén a 6. helyet szerezte meg.

Kerekes Gréta megnyerte a 60 méteres női gátfutást, Takács Boglárka pedig a negyedik helyen zárt 60 méteres síkfutásban a nemzetközi szövetség fedett pályás atlétikai versenysorozatának berlini ezüst kategóriás viadalán. A 31 éves gátfutó múlt héten, a nyíregyházi országos bajnokságon egyéni csúcsot javított (7.96 mp), pályafutása során először került nyolc másodpercen belülre. Pénteken ismét jó formát mutatott, egy századra megközelítette a nyolc másodpercet, és karrierje harmadik legjobb idejével, 8.01-gyel ért célba. Takács Boglárka, a 60, a 100 és a 200 méter országos csúcstartója az előfutamból 7.26 mp-cel a második helyen jutott a fináléba, melyben egy századot faragott az idején (7.25 mp), ezzel lett negyedik. A versenyszámot az olasz Zaynab Dosso nyerte 7.09-cel.

Nerpel2024varso1
judoinfo.hu

Judo. A lengyelországi Varsóban az olimpiai kvalifikációs European Open-viadalon 4 kontinens 37 országából 458 judós érkezett, köztük 12 magyar versenyző. Nerpel Gergely (90kg) ezüst-, Czerlau Jennifer (70kg) bronzérmet nyert, a mieink még három ötödik és egy hetedik helyezést is begyűjtöttek. Az olimpiai kvalifikációs sorozat a következő hétvégén Üzbegisztán fővárosában, a taskenti Grand Slam-tornával folytatódik.

Davis-kupa - Magyarország-Németország
MTI/Bodnár Boglárka

Tenisz. Marozsán Fábián egy helyet javítva az 59., Fucsovics Márton hármat előrelépve a 77., míg Piros Zsombor szintén három helyet ugorva a 107. a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján. Ezen a héten Marozsán és Fucsovics a dubaji tornán lesz érdekelt, előbbi a nyolcadik kiemelt spanyol Alejandro Davidovich Fokinával (24.) száll majd szembe, míg utóbbi ellenfele a cseh Jiri Lehecka (36.) lesz. A bő egy hete Cherbourgban tornagyőztes Piros – akinek karriercsúcs a 107. hely – első kiemeltként erőnyerő a tenerifei challenger-verseny főtábláján. A nőknél változatlanul az a Bondár Anna a legelőkelőbb helyen álló magyar, aki a hétvégén egyesben és párosban is diadalmaskodott a Portóban rendezett, 75 ezer dolláros ITF-tornán. Ennek köszönhetően kilenc helyet ugorva a 111., őt követve a San Diego-i főtábláról lemaradt Gálfi Dalma a 133., Babos Tímea pedig a 171. pozícióba csúszott Udvardy Pannát megelőzve a 161.

(MOB-összeállítás)