„A foci-vb-ből erőt meríthetünk az olimpiára”

„A foci-vb-ből erőt meríthetünk az olimpiára”

2014. 07. 16.
Megosztás

Mario Andrada, a 2016-os riói olimpia kommunikációs igazgatója úgy véli, a sikeresen megrendezett labdarúgó-világbajnokság az olimpiára is kedvező hatással lehet.

Noha Brazília csak a negyedik helyen zárt a vasárnap véget ért futball-vb-n, a rendezést utólag semmiféle kritikát sem érte, sőt mások mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői is kalapot emeltek előtte.

Mario Andrada reméli, a két év múlva esedékes olimpiát is hasonló elégedettség övezi majd.

„Megtanulhattuk, hogy amint a játékok elkezdődnek, csak a sport számít, és a közhangulat is megváltozik. A sport, a remek versenyzők magukra vonják a közönség figyelmét. A vb alatt is csak Neymarról, Müllerről és Messiről beszéltek, nem arról, hogy megugrottak a költségek és hogy mekkora csúszásban voltak az előkészületek” – mondta egy interjúban Rio 2016 kommunikációs főnöke.

Időközben a riói olimpia kapcsán is egyre bizakodóbbak a NOB elöljárói, holott John Coates alelnök áprilisban még úgy nyilatkozott, fenékbe kellene billenteni a brazilokat, hogy végre nekikezdjenek a munkának.

„Akkortájt nagyon le voltunk hangolva, de utólag visszatekintve csak energiát merítettünk belőle. Ha senki sem hisz benned, akkor csak azért is mész és megcsinálod. Nem szabad azt gondolni, hogy Brazília egy fenékbe rúgás után jobban fog dolgozni. A brazilok akkor dolgoznak jobban, ha megkapják a kellő támogatást, ha együtt akarnak működni velük, ha partnerként kezelik őket. Amikor a FIFA is elkezdett partnerként tekinteni Brazíliára, a munka rögvest felgyorsult.”

Az elmúlt években többen is felvetették, hogy mindenki jobban járt volna, ha Brazília nem két éven belül rendez labdarúgó-vb-t és olimpiát.

„Való igaz, jobban ki tudtuk volna élvezni a vb-t, ha messzebb lett volna az olimpiától, és az olimpiát is jobban élveznénk, ha lenne időnk pihenni a vb után, de úgy hiszem, inkább szerencsésnek kell éreznünk magunkat, hogy két ilyen rangos esemény rendezési jogát is elnyertük” – fogalmazott Mario Andrada.