A fogyatékosok sportja kerül fókuszba a keddi sportjogi konferencián

A fogyatékosok sportja kerül fókuszba a keddi sportjogi konferencián

2013. 05. 17.
Megosztás

A fogyatékosok sportjának szervezetrendszere, a speciális világjátékok, finanszírozási és kártérítési kérdések, integráció - szegregáció, a jogrendszer tükrében.

Ezek a témák kerülnek napirendre a SPORTJUS, Magyar Sportjogász Társaság „Esélyegyenlőség, arányosság és diszkrimináció-mentesség, avagy a fogyatékosok sportjának jogi összefüggései” – című május 21-ei konferenciáján.

Az eseményen – melyen a részvétel térítésmentes – előadást tart dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, a SPORTJUS elnöke, dr. Litavecz Anna, a SPORTJUS elnökségének tagja, az EMMI főosztályvezetője, Szekeres Pál, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára, többszörös paralimpiai bajnok vívó, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, dr. Krzyzewsky Beáta ügyvéd, a SPORTJUS tagja, dr. Lelik Ferenc ügyvéd, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségének tagja, valamint dr. Gregor Katalin, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Hatósági és Jogi Főosztályának vezetője.

„Fontos, hogy az ép és fogyatékos sportolók megismerjék egymást és egymás problémáit, továbbá, hogy szakemberektől tájékozódhassanak a lehetőségeikről és jogaikról. A fogyatékkal élők jogi kérdéseinek még nem volt ehhez hasonló szakmai fóruma, űrt szeretnénk betölteni ezzel a kezdeményezéssel. Lehetőséget és teret kell adni az épeknek és a fogyatékosoknak, hogy megismerjék egymást. A programra sikerült megtalálni a megfelelő szakembereket” – foglalta össze dr. Nagy Zsigmond.

„Integráljunk, amennyire lehet, és szegregáljunk amennyire szükséges” - idézte Szekeres Pál. Az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára a konferencián az egyéntől indulva egészen a sportszövetségekig, az integráció és szegregáció tükrében, a fogyatékkal élők sportjának hazai és nemzetközi történetéről fog előadást tartani.

„A fogyatékosok sportjáról szóló ismereteknek és a téma jogi vonatkozásainak feltárása egyre indokoltabb napjainkban. A fogyatékosok különböző sportmozgalmai rohamléptekkel fejlődnek, az épek sportjához hasonlóan megjelentek a különböző „kényes kérdések”, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Átalakulóban van a struktúra és a versenyrendszer egyaránt. Beszélnünk kell a professzionalizálódásról, a rendelkezésre álló forrásokról, az ösztönző rendszerekről, a speciális sport- és segédeszközök kérdéséről, továbbá a doppingprobléma sem hagyható figyelmen kívül. A konferencia résztvevői olyan hasznos és részletes ismereteket szerezhetnek e sokak számára ma még alig ismert területről, melyeket akár napi munkájuk során is alkalmazni tudnak majd a jövőben" – hívta fel a figyelmet dr. Litavecz Anna.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a SPORTJUS közös eseményének fővédnöke dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára. A május 21-ei fórum a Magyar Sport Házában 15.00 órakor kezdődik.

Regisztráció: http://www.sportjus.hu/hu/konferenciák.html

A konferencia programja: http://www.sportjus.hu/images/dokumentumok/20130521_eselyegyenloseg_konferencia.pdf