„A hazai pálya egy láthatatlan, plusz játékosként hozzásegíthet bennünket a sikerhez”

„A hazai pálya egy láthatatlan, plusz játékosként hozzásegíthet bennünket a sikerhez”

2017. 07. 16.
Megosztás


Magyarország első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egy hét múlva, július 23-án kezdődik Győrben. A Rába-parti eseményen 10 sportágban rendeznek versenyeket. A szervezők minden sportágban kiválasztottak egy-egy nagykövetet: egy már „befutott” élsportolót, és egy fiatal tehetséget. Sorozatunkban a 20 versenyzőtől idézünk néhány gondolatot. Mai megszólalónk Kötél Zsanett Euroliga-győztes röplabdázó, a 28 év után Eb-résztvevő válogatott tagja és Kotormán Réka korosztályos magyar bajnok, ORV- és MEVZA-kupa-bronzérmes röplabdázó.

Kötél Zsanett ifiként Európa- és világbajnokságon is szerepelt, majd a juniorválogatottat is erősítette. Eredeti posztja feladó. Székesfehérvár után Gödöllőn az első osztályban két szezont játszott, majd a Vasassal bajnokságot és kupát nyert. A BSE színeiben is duplázott, majd a francia másodosztályban több gárdában lépett pályára. 2010-től felnőtt válogatott. 2015-ben Euroligát nyert, valamint tagja a 28 év után Eb-re kijutó magyar válogatottnak. A World Grand Prix-versenysorozatban való részvételt is kiharcolták, először a magyar röplabdázás történetében. Ma a Penta-Gödöllő meghatározó játékosa.

„Megtisztelve érzem magam, hogy felkértek erre a szerepre, és rendkívüli izgalommal tölt el, hogy végre testközelből tapasztalhatom meg, milyen is egy olimpiai esemény részesének lenni, ha már profi pályafutásom alatt játékosként ez sajnos nem adathatott meg. A hazai pálya az mindig egy különleges atmoszféra. Sokakat teherként nyom, de ha megtanuljuk a szurkolók biztatását pozitív energiaként felhasználni, akkor egy – a pályán láthatatlan – plusz játékosként hozzásegíthet bennünket a sikerhez.”

Kotormán Réka tíz évig néptáncolt, öt éve kezdett el röplabdázni Kaposváron, 13 évesen költözött Budapestre, azóta a Vasas SC sportolója, edzője Kőnig Gábor. 13 évesen került a gyermekválogatott-keretbe, azóta minden válogatottprogramon részt vett, ahol edzője Csizmadia Szabolcs. A Vasassal több országos bajnoki címet is szerzett, 2016-ban serdülőként arany-, ifiként és juniorként ezüstérmes lett. A válogatottal többek közt pulai nemzetközi torna-, ORV- és MEVZA-bronzérmet is jegyez, tagja volt az U19-es Európa-bajnokságon részt vett csapatnak is. A Budapest-válogatottal megnyerte az Abád József Emlékversenyt. Több különdíja közt Jó tanuló, jó sportoló, a budapesti XIII. kerület kiváló ifjúsági sportolója, a 2016-os országos ifjúsági bajnokság legjobb irányító játékosa. A Kerék Általános Iskola és Gimnázium diákja, a 11. osztályt fejezte be.

„Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a röplabda nagykövete lehetek. Minden egyes élsportoló álma az olimpiára való kijutás és jó szereplés. Az, hogy én képviselhetem a röplabdát, büszkeséggel tölt el. A nemzetközi mérkőzéseken mindig óriási élmény nagy szurkolótábor előtt játszani. Nagyon sok támogatást kapunk a szurkolóinktól, a családtagoktól, és bízom benne, hogy minél többen eljönnek majd nekünk szurkolni és átlendítenek minket a holtpontokon.”

Az EYOF sportági nagyköveteit március 30-án mutatták be Győrben. Az EYOF nagykövetei: Pars Krisztián és Lendvai Luca (atlétika), Karakas Hedvig és Sipőcz Richárd (judo), Kammerer Zoltán és Farkasdi Ramóna (kajak), Borissza Johanna Kitti és Füri Márton (kerékpár), Laklóth Anna és Szirony Dorina (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna és Varga Bence (úszás), Görbicz Anita és Pál Tamara (kézilabda), Kötél Zsanett és Kotormán Réka (röplabda), Gálfi Dalma és Valkusz Máté (tenisz), Berki Krisztián és Mészáros Krisztofer (torna). (A sportolók rövid bemutatását itt találja.)

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Tíz sportágban összesen 915 érem talál gazdára. A Magyar Csapat tagjaként 152 fiatalért szurkolhatunk.

(MOB, fotó: Marcali Gábor-Vizi András)