Hun ffi

A hétvége mérlege három sportágban 15 aranyérem; Holló Balázs olimpiai szintet úszott

2024. 06. 17.
Megosztás

Három sportágban (öttusa, nyíltvízi úszás és kajak-kenu) tizenöt aranyérmet szereztek hétvégén sportolóink. Holló Balázs a belgrádi úszó Európa-bajnokság hétfő reggeli előfutamában túlszárnyalta a 400m vegyes olimpiai kvalifikációs szintjét.

Noi finale
Nuno Goncalves

Öttusa: Mint arról korábban beszámoltunk, ragyogóan teljesítettek a magyarok a csengcsoui világbajnokságon. A vb után lezárult az olimpiai kvalifikációs ranglista is a sportágban. A férfiaknál Bőhm Csaba végzett az élen., Szép Balázs 3., Demeter Bence 22., a nők rangsorában Guzi Blanka 2., Erdős Rita 9., Gulyás Michelle 12., Bauer Blanka pedig 15. helyen végzett. A kvalifikációs ranglistán a férfiaknál a 33. török, a hölgyeknél a 26. helyen végzett ukrán sportoló tekinthető még olimpiai kvótásnak. A magyarok hét olimpiai kvótával rendelkeznek a listáról, ugyanakkor nemenként csak két versenyző indulhat egy-egy országból, így abban az esetben, ha több jön össze, az adott szövetségnek kell határoznia arról, kiket nevez. Martinek János szövetségi kapitány ezzel kapcsolatban egyelőre annyit közölt, hogy ő a válogatási elvei szerint elkészíti majd a javaslatát, amelyet a szakmai bizottság szerdán tárgyal, azután pedig majd az elnökség mondja ki a végső szót.

Vizes Eb - Aranyérmes a magyar nyíltvízi váltó

Belgrád, 2024. június 15. Az aranyérmes magyar csapat tagjai, Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf a nyíltvizi úszás csapatversenyének eredményhirdetésén a belgrádi vizes Európa-bajnokságon.

MTI, Derencsényi István

Úszás. Már befejeződtek a belgrádi vizes Európa-bajnokságon a nyíltvízi versenyszámok. Az olimpiai, 10 km-es távon több évi probálkozás után Betlehem Dávidnak végre sikerült egy klasszikus világversenyen is dobogóra állnia, harmadikként csapott célba. A top tízben zárt Rasovszky Kristóf (9.), a hölgyeknél pedig Fábián Bettina (5.) és Szimcsák Mira (7.) is. Betlehem 5 km-en nem talált legyőzőre, Rasovszky 6. helyen ért célba. Az olimpiai kvótás Fábián Bettina ezen a távon bronzérmet szerzett. A három úszó Szimcsák Mirával kiegészülve aranyérmet szerzett a 4x1500m csapatversenyben. Ezzel vegyesváltó megszerezte a szakág történetének első Európa-bajnoki címét.

Vizes Eb Belgrádban

Holló Balázs a férfi 400 méteres vegyesúszás versenyszámának elõfutamában a belgrádi vizes Európa-bajnokságon.

MTI, Derencsényi István

A medencés program hétfőn reggel kezdődött a férfi 400 méter vegyes előfutamaival. A 25 éves Holló Balázs rögtön az első futamban 4:12.46 perces idővel csapott célba, így négy századdal túlszárnyalta a párizsi induláshoz szükséges határt. Ezzel eldőlt, hogy - az 1984-es bojkottált Los Angeles-i olimpiát leszámítva - nem szakad meg a magyarok ötkarikás sorozata, és lesz férfi úszó ebben a számban a francia fővárosban is. Ez hivatalosan még nem kvóta, hiszen délután a másodikként továbblépő Zombori Gábor akár meg is előzheti a döntőben, és Verrasztó Dávidnak is van még egy dobása a hétvégén Rómában, ám momentán tény: egyedül neki van kvalifikációs ideje 400 vegyesen.

20240616 TUM 046
MOB-Média/Szalmás Péter

Kajak-kenu. Szegeden rendezték a sportág idei Európa-bajnokságát. A gyorsasági szakágban tíz arany-, hat ezüst- és négy bronzérmet szereztek a magyarok. Az olimpiai számokban 4-1-1 volt a hazai dobogós mérleg.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az M4 Sportnak elmondta, bár a vasárnapi versenynapon a széljárás alaposan rányomta a bélyegét a csapat szereplésére, ezzel együtt szerinte kiválóan teljesítettek. Azt azonban hangsúlyozta, hogy messzemenő következtetéseket az Eb-ből nem lehet levonni. Az erős nemzetek közül a németek, a lengyelek és a spanyolok legjobbjaikat most otthon hagyták. "Minden nemzet felkészülési versenynek tekintette az Eb-t az olimpiára, mi is a válogató után jöttünk lendületből. Az azonban látható, hogy a csapat erős, az olimpiai számokban jó egységeink vannak" - fogalmazott.

Szakáganként értékelve a kajakos Kopasz Bálintért nem kell aggódni, most őt is megtréfálta az oldalszél, de egyik legnagyobb ellenfelét, a portugál Fernando Pimentát így is legyőzte. Az ezúttal K-1 500 méteren győztes Varga Ádámmal kapcsolatban a szövetségi kapitány azt mondta: eddig sem volt kérdéses az olimpiai csapattagsága. Ami viszont kérdéses, az a férfi kajak négyes, amelynek két tagja, Nádas Bence és Tótka Sándor aranyérmet szerzet párosban, a kvartettek versenyében viszont - állandó társaikkal, Kuli Istvánnal és Csizmadia Kolossal - lemaradtak a dobogóról és negyedikek lettek.

A férfi kenusokról Hüttner annyit mondott, hogy Adolf Balázsban egész hétvégén bujkált a betegség, ennek ellenére Hajdu Jonatánnal, akivel már párizsi utazók, kiválóan versenyeztek párosban, amelyben alig csúsztak le a dobogóról. Női kenuban megismételte, hogy a fiatal Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó – amely megnyerte a C-2 500 méteres olimpiai számot – szintet lépett és folyamatosan fejlődik, az egyesben ötkarikás induló Takács Kincsőnek pedig szerinte az lehet a célja a következő nyolc hétben, hogy tovább fejlessze a rajtját.

A női kajak szakág négy kvótával gazdálkodhat az olimpiára. Az Eb után a kapitány úgy fogalmazott: egyesben Csipes Tamara kiemelkedett a mezőnyből, párosban a rajtnál Gazsó Alida Dórával hibáztak, és ez érződött az egész pályájukon, a négyesben pedig, amelyben a két honvédos versenyzőn kívül még Fojt Sára és Pupp Noémi ült, "nem volt túl acélos a mezőny", úgyhogy abból a versenyből nem lehet sok következtetést levonni. A női csapat kijelölésével kapcsolatban azt mondta, még korai lenne róla beszélni, kell még egy-két nap, hogy átgondolja és majd a versenysport bizottságnak is rá kell bólintania a döntésére.

"Még alszom rá egyet, hogy milyen úton indulok el ebben a kérdésben. És természetesen az edzőkkel, Csipes Ferenccel és az érdekelt versenyzőkkel is egyeztetni kell annak érdekében, hogy a legjobb csapat legyen ott az olimpián" – mondta.

A párizsi kajak-kenu válogatott kihirdetésének kitűzött időpontja július 2-a, de Hüttner hangsúlyozta: minél előbb megpróbálja tisztázni a vitás kérdéseket, hogy elkezdődhessen a felkészülés.

20240616 TUM 182
MOB-Média/Szalmás Péter

Az Európa-bajnokság futamain a helyszínen szurkolt Gyulay Zsolt, a MOB elnöke is, aki az eredményhirdetéskor érmeket adott át.

20240615 026 kk eb 04
MOB-Média/Szalmás Péter

A magyar eredmények az Európa-bajnokságon:

Olimpiai számok

férfiak:

K-1 1000 m: 2. Kopasz Bálint
K-2 500 m, Európa-bajnok: Nádas Bence, Tótka Sándor
K-4 500 m: 4. Magyarország (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor)
C-1 1000 m: 6. Adolf Balázs
C-2 500 m: 4. Adolf Balázs, Hajdu Jonatán

20240615 059 kk eb 04
MOB-Média/Szalmás Péter

nők:

K-1 500 m: Európa-bajnok: Csipes Tamara
K-2 500 m: 3. Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara
K-4 500 m: Európa-bajnok: Magyarország (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra)
C-1 200 m: 4. Takács Kincső
C-2 500 m: Európa-bajnok: Kiss Ágnes, Nagy Bianka

20240615 137 kk eb 04
MOB-Média/Szalmás Péter

A nem olimpia számok magyar érmesei:

Aranyérmesek:

férfiak:

K-1 500m: Varga Ádám
K-1 5000m: Adolf Balázs

nők:

K-2 200 m: Kiss Blanka, Lucz Anna
K-2 1000 m: Pupp Noémi, Fojt Sára
K-1 200 m: Lucz Anna
K-1 500m: Kőhalmi Ágnes


Ezüstérmesek:

férfiak:

K-1 5000 m: Varga Ádám
K-2 1000 m: Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás
K-4 1000 m: Magyarország (Opavszky Márk, Kollek Bálint, Hidvégi Hunor, Szántói-Szabó Tamás)

nők:

K-1 1000 m: Rendessy Eszter
C-1 500 m: Bragatto Giada


Bronzérmesek:

férfiak:

K-2 100 m: Opavszky Márk, Kurucz Levente

nők:

C-2 200 m: Kiss Ágnes, Nagy Bianka
C-1 5000 m: Kisbán Zsófia