A hétvégén Budapesten megkezdődik az öttusázók idei olimpiai pontgyűjtése Rióra

A hétvégén Budapesten megkezdődik az öttusázók idei olimpiai pontgyűjtése Rióra

2016. 01. 19.
Megosztás



Öttusában az eddigi olimpiákon a férfiak egyéniben 4 arany-, 6 ezüst- és 3 bronz-, míg a nők 1 aranyérmet nyertek. Legutóbb Marosi Ádám léphetett fel a dobogó harmadik fokára, Londonban. A 2015-ös évben öttusázóink 1 férfi (Kasza Róbert) és 1 női (Kovács Sarolta) kvótát gyűjtöttek be a riói olimpiára. A héten megkezdődik az olimpiai ranglistapontok idei gyűjtése: csütörtöktől vasárnapig rendezik a Peridot nemzetközi fedettpályás versenyt Budapesten. Az utolsó állomás a moszkvai vb lesz, amely május 29-én zárul.

„Ez egy B-kategóriás viadal, amelyen a győztes 40 pontot gyűjthet. Az év folyamán további négy világkupát rendeznek, amelyeken 60 illetve a világkupadöntőn és a moszkvai világbajnokságon 80 pont a jutalma a győztesnek. Minden öttusázónak a három legjobb eredményét veszik figyelembe az olimpiai kvalifikációs ponttáblázatban" – kezdte Pálvölgyi Miklós az olimpiai kvalifikációs rendszer ismertetését.

Rióban a mezőnyt 36 férfi és nő alkotja, s egy nemzet maximum két versenyzőt indíthat.

"Reményeink szerint további 1-1 kvótát, vagy még akár többet is be kell, hogy gyűjtsünk a világbajnokságig. A többletkvótáinkból pedig majd válogatóversenyek alapján döntjük majd el, kik is lehetnek azok, akik képviselhetik hazánkat az olimpián” – fejezte be a szövetségi kapitány.

A kvóta megszerzésében Kasza és Kovács mellett a szövetségi kapitány Marosi Ádám, Tibolya Péter, Demeter Bence, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara sikeres szereplését reméli.


Kármán Sándor, a hétvégi viadal versenyigazgatója örömmel jelentette be, hogy B-kategóriás versenyre még ilyen sokan soha nem neveztek öttusában. Mind a férfiak, mind a nők két selejtezőcsoportban döntik el, hogy kik juthatnak be a szombati, vasárnapi fináléba.

A viadalon 27 ország 76 férfi és 71 női öttusázója áll rajthoz. Természetesen a teljes magyar élgárda ott lesz az indulók között.

A versenyhelyszínek:

Vívás: Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok – Istvánmezei út 3-5.
Úszás: Sportcsarnok Uszoda – Istvánmezei út 3-5.
Lovaglás: Nemzeti Lovarda (Tattersall) – Kerepesi út 7.
Kombinált/Combined: SYMA Csarnok – Dózsa György út 1.

A menetrend:

Január 21. (csütörtök) női selejtező
Január 22. (péntek) férfi selejtező

„A” Csoport „B” Csoport

12:00 vívás start 13:00 úszás start

16:00 úszás start 15:00 vívás start

18:30 kombinált start 19:30 kombinált start



Január 23. (szombat) női döntő

Január 24. (vasárnap) férfi döntő

09:30 úszás, start

11:00 vívás, start

16:00 lovaglás, start (1. lovas)

19:00 kombinált lövészet, futás

19:30 Díjátadás

(MOB, fotók: Róth Tamás)