Befejeződött az I. Európa Játékok

A jövőbe vetett remény, avagy sportági konzultáción a curling

2019. 11. 29.
Megosztás

Bár nagyon hosszú múltra nem tekint vissza a magyar curling sport, csapataink egyre reményteljesebben szerepelnek a nemzetközi eseményeken. Erről és a sportág hazai helyzetéről is beszámolt a Magyar Curling Szövetség elnöke, dr. Bukta Zsuzsanna és Müller Anna főtitkár a MOB sportági konzultációján.

Mozgalmas időszak előtt állnak utánpótláskorú curling csapataink, akik december elején vesznek rész a B-kategóriás világbajnokságon, mely után még egy edzőtábor is vár rájuk az ünnepek előtt, hiszen januárban mind a lányok, mind a fiúk képviselik majd hazánkat a lausanne-i ifi olimpián. A finnországi vb-n a cél az A-kategóriába való feljutás, mely utóbbinak majd 2020 februárjában lesz a világversenye, ahol jó lenne részt venni. Az idén februári EYOF-hoz képest a lausanne-i ifi olimpián a mezőny erősebb lesz, de sokat készülnek és jól haladnak a fiatalok előre, a szövetség reméli a legjobbakat velük kapcsolatban.

Vegyes párosaink világbajnoksága 2020 áprilisában lesz, ahová az ob-győztes duó fog majd utazni. Csapataink közül a vegyes párosoknak van a legnagyobb esélye arra, hogy kijusson a 2022-es téli olimpiára. Ehhez az elkövetkezendő két év világbajnokságain kell majd jól szerepelnie a válogatottnak.

A szövetség képviselői elmondták, hogy az elmúlt évek kemény munkái megmutatkoznak a nemzetközi utánpótlás- illetve felnőtt-versenyeken elért eredményekben, ám ahhoz, hogy tovább fejlődjenek sportolóink, elengedhetetlen egy külföldi szakedző bevonása, valamint többet és hosszabban kellene külhonban edzőtáborozniuk.

A létesítményhelyzet a tavalyihoz képest nem változott, még mindig a kamaraerdei pályán koncentrálódik a honi curlingsport, de remény van arra, hogy javul a helyzet. Mind az UTE új jégcsarnoka kapcsán, mind az épülő Nemzeti Korcsolya Központtal folynak az egyeztetések egy lehetséges, akár nemzetközi versenyre is alkalmas pálya kialakításáról.

Jelenleg nincs itthon felsőfokú szakedzőképzése a sportágnak, a szövetség szervezésében alap instruktori kurzuson, illetve a BSU-val közösen OKJ-s képzésen képezik a szakembereket. Magasabb szinten a Nemzetközi Curling Szövetség égisze alatt folytathatnak tanulmányokat a sportág trénerei.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)