RTL 9830 2

A kapitány olimpiai kvótát vár a sportlövőktől Tallinban

2023. 03. 03.
Megosztás

Az észtországi Tallinban rendezik hétfőtől a 10 méteres puska, pisztoly Európa-bajnokságot, amelyen teljes csapattal indul Magyarország. Az esemény felvezető sajtótájékoztatóján részt vett Nagy György, a hazai szövetség elnöke, Sinka László főtitkár, továbbá két lövő: Csonka Zsófia és Pekler Zalán.

RTH 0096 2

„Bízom benne, hogy a sportlövők folytatják a hagyományt, és az első kvótát ők szerzik az olimpiára, erre az elmúlt időszak eredményei alapján meg is van az esély” – mondta Nagy György, aki az európai szövetség alelnöke is. A sportvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az Eb-n a négy olimpiai számban, férfi és női légpisztolyban és légpuskában két-két kvótát osztanak, összesen tehát nyolcat. Az új szabályok értelmében kvótát csak a nyolcas döntőbe jutó lövő szerezhet, és minden számban nemzetenként maximum egy indulási jog nyerhető el.

RTH 0108 2

Sinka László kiemelte, hogy Tallinnban már nem szerepel a programban a futócéllövészet és a juniorok, illetve a felnőttek versenye is három-három napon át zajlik majd – utóbbiak jövő szerdán utaznak el az eseményre.

A puskásoknál Péni István, Pekler Zalán és Hammerl Soma, illetve Mészáros Eszter, Dénes Eszter és Bajos Gitta, a pisztolyosoknál Nagy László, Tátrai Miklós, Szemán Dávid, illetve Major Veronika, Jákó Miriam, Csonka Zsófia száll harcba a kvótáért.
Somogyi Péter, Lovász Dorina, Nagybányai-Nagy Anna (puska) és Sike Renáta (pisztoly) szintén lőállásba áll, de ők csak olimpiai ranglistapontokért küzdenek.

A sportlövők olimpiai kvótagyűjtése már a tavalyi világbajnokságon elkezdődött, ahol az egyes számokban 4-4 kvótát osztottak. A magyar sportlövők azon a versenyen elmaradtak a várakozástól.

Az eddig kvótát szerző európai sportlövők a világbajnokságon:

Férfi puska számok: Jiri Privratsky, Petr Nymbursky (cseh), Danilo Dennis Sollazzo (olasz), Jon-Hermann Hegg (norvég), Tomasz Bartnik (lengyel), Szerhij Kulish (ukrán)
Férfi pisztoly: Pavlo Korostylov (ukrán)
Női puska: Julia Ewa Piotrowska (lengyel), Veronika Blazickova (cseh), Rikke Maeng Ibsen (dán), Jenny Stene (norvég)
Női pisztoly: Elmira Karapetyan (örmény), Anna Korakaki (görög), Zorana Arunovic (szerb), Antonaeta Kostadinova (bolgár), Doreen Vennekamp (német), Klaudia Bres (lengyel)

Ők akkor sem szerezhetnek már kvótát a nemzetüknek, ha a versenyen kvótás helyen végeznek, az indulási jog az utánuk következő, legjobb nyolc között végző sportolót illeti meg.

További kvótaszerző versenyek 10 méteren:

2023. március 5–13.: 10 m légfegyveres Európa-bajnokság, Tallin (2 kvóta versenyszámonként)
2023. június 21–július 2.: Európa Játékok, Krakkó (1 kvóta versenyszámonként)
2023. augusztus 14–31.: világbajnokság, Baku (4 kvóta versenyszámonként)
2024. február–március: 10 m légfegyveres Európa-bajnokság, Győr (2 kvóta versenyszámonként)
2024. június 9-én zárul a kvalifikáció. Az olimpiai pontszerző ranglista éllovasai alanyi jogon kvalifikálnak az olimpiára.

RTL 9857 2

„A Fehér úti lőtéren jó hangulatban készültünk, és az eredmények bizakodásra adnak okot. Az Eb-re utazó csapattól az olimpiai kvóta megszerzése az elvárás, amire többen is esélyesek. Név szerint azért nem említek senkit, hogy ne tegyek terhet senki vállára” – mondta Herczeg Szabolcs szövetségi kapitány.

A kapitány elvárásait az elmúlt hetek világkupa-eredményei is igazolják, hiszen a jakartai világkupán Mészáros Eszter és Pekler Zalán a puskaszámban győzött, Péni István pedig a második helyen végzett. Igaz utóbbi kettő 50 méteren érte el ezt az eredményt. Kairóban szintén világkupa-versenyen Major Veronika nyerte meg a 10 m és 25 m pisztoly számot.

RTH 0097 2


Csonka Zsófia elárulta, hogy megcélozza az 5. olimpiai részvételét. A legutóbbi, légfegyveres Európa-bajnokságot betegség miatt ki kellett hagynia, így most az a legfontosabb számára, hogy egészséges legyen.

RTH 0135 2

Pekler Zalán szerint számára remekül sikerült a felkészülés, azt is elárulta, az elmúlt hetekben többet edzett a 10 m-es versenyszámban. Szeretne már most kvótát szerezni, hogy a későbbiekben nyugodtan készülhessen a további feladatokra, a párizsi játékokra.

(MOB-Média Fotók: Róth Tamás)