Bartha csaba eyof1

„A kihívások ellenére is elérte a célját a téli EYOF”

2023. 01. 28.
Megosztás

Dr. Bartha Csaba korábbi sportigazgató a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatójaként, a magyar delegáció tagjaként vett részt a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Az egykori sífutó-biatlonistában gyermekkori emlékek is felidéződtek az olasz Alpokban rendezett esemény láttán. A fesztivál értékelésében kitér a magyar sikerekre és a távolságok adta nehézségekre, kihívásokra is.

„Nagyon jó érzések kavarogtak bennem, amikor meglátogattam a biatlonosok versenyét. Visszajöttek a nosztalgikus érzések, amik végigkísérték a gyerekkoromat. Jó volt látni, hogy a sportág milyen sokat fejlődött és jó körülmények között versenyezhetnek itt az EYOF-on a fiatalok, hiszen a Sappada melletti pálya nemzetközileg elismert” – mondta a sportvezető.

Dr. Bartha Csaba a MOB vezető munkatársaként, a magyar delegáció, csapatiroda tagjaként már több olimpiai jellegű multisporteseményen részt vett, így volt már téli és nyári EYOF-on is.

„Van tapasztalatom az ifjúsági fesztiválokkal kapcsolatban. Ez az olaszországi most nagyon nehéz volt a lebonyolítás tekintetében, ne feledjük, ezt a sok versenyszámot együttesen megrendezni óriási kihívás. A szervezők nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy az itt lévő fiatalok méltó körülmények között versenyezhessenek, és örök életre szóló, jó emlék maradjon számukra. Hallottam visszajelzéseket, kritikákat más nemzeti olimpiai bizottságok részéről, amik elsősorban a transzporttal, étkezéssel, esetleg a szálláshelyekkel kapcsolatosak, de azt el kell ismerni és fogadni, hogy anyagi oldalról egyre nehezebb a multisportesemények lebonyolítása, miután a bevételi oldalon ’kevés’ szerepel, noha az Európai Olimpiai Bizottság és a tagországok is hozzájárulnak. De nem beszélhetünk például jegyeladásról, ami egy nagy világversenyen jelentős bevételt jelent. Gondoljuk el, 47 ország sportolói, sportvezetői, sportdiplomatái, sportszakemberei vesznek részt az egy hétig tartó olimpiai fesztiválon. Előzőleg tartottunk a szétszórt elszállásolástól, de a nagy távolságok miatt nem lehetett volna jobban megoldani, mint szétdarabolva azokra a klaszterekre, ahol a versenyek zajlottak. Összességében azt gondolom, pozitív élményekkel tud mindenki hazamenni, mindenki jó szájízzel tekint majd vissza Friuli Venezia Giuliára” – fejtette ki a MOB operatív igazgatója, aki a magyarok szereplését illetően pozitívan nyilatkozott.

Bartha csaba eyof3

Fábián Lászlóval, a MOB főtitkárával.

Szalmás Péter

„Az első napokban a short track megadta az alaphangot, és itt szeretnék gratulálni a sportolóknak, a szakembereknek és a korcsolya-szövetségnek. Bizonytalanság volt bennünk, hogy a sikeres felnőtt válogatottak mellett milyen utánpótlás következik, és azt kell, hogy mondjam: a benyomásaim alapján, a szakemberekkel történt beszélgetéseket követően optimista vagyok. Külön kiemelem dr. Tállay András főorvos úr szakértelmét is, aki nem csak az orvostudomány, hanem a sportszakma területén is sokat segít, látszik, hogy hosszú ideje együtt van a versenyzőkkel. Nagyon pozitívan látom, az öt aranyérem, amit nyertünk, az ezüst- és bronzérem optimizmusra ad okot; kitűnünk a korosztályban az európai mezőnyben, igaz, a lengyel válogatottal együtt. Nagyon komoly sportszakmai értéke van ezeknek a teljesítményeknek, az igazi fokmérőt azonban majd a világbajnokság és a felsőbb korosztályos eredmények fogják megadni – azt gondolom, nagyon jó úton haladunk. Biatlonban el kell fogadnunk, az élmezőny messze van. Az alpesi szakágban van egy tehetségünk, Bányai Attila teljesítménye, győzelme egészen lenyűgöző. A többiek azonban ezen a versenyen a középmezőny második felében vannak, úgy gondolom, összességében az élmezőnyhöz nehezen tudunk felzárkózni, látva az időeredményeket a különböző versenyszámokban, nagy különbségek vannak. Nagyon üde színfolt és meglepetés a műkorcsolya: a harminc fős mezőnyben szép és igen biztató helyezés a hetedik hely. A snowboardosok szépen küzdöttek, de az ő esetükben is behatároltak a lehetőségek, szépen meneteltek a curlingesek is. Összességében az a fontos, hogy ezek a fiatalok életre szóló élménnyel gazdagodtak ezen az EYOF-on. A fesztivál célja a multisportesemény – mint egy olimpia – élményének megérzése, a csapategység formálása, az egymásért szurkolás – és ez megtörtént. A curlingesek mentek például snowboardra, vagy műkorcsolyára, az alpesi sízők short trackre, a biatlonisták alpesire – és sorolhatnám. Ezek a gyerekek amellett, hogy új sportágakkal ismerkedtek, megérezték az egymásnak szurkolás hangulatát is, új sportbarátokat szereztek.”

Bartha csaba eyof2

Szuper Leventével, a csapatiroda munkatársával.

Vasvári Ferenc

Dr. Bartha Csaba kitért a MOB, a csapatiroda helyszíni munkájára. „Külön szeretném kiemelni a MOB-iroda, a helyszínen tartózkodó csapatiroda dolgozóinak munkáját, a jelentős távolságok leküzdése mellett is nagy munkát végeztek; a heti több ezer kilométer ellenére is kiszolgálták a sportolókat, szakembereket, hajnaltól késő éjszakáig rendelkezésre álltak, segítették a transzportokat, kompenzálva annak nehézségeit. Jó volt látni, hogy egy remek csapat alkotja a MOB-irodát, ez kiváló támpontot ad az előttünk álló idei három multisporteseményhez.”

(MOB-Média)