„A legnagyobb dobás az olimpiák történetében”

„A legnagyobb dobás az olimpiák történetében”

2019. 09. 22.
Megosztás


Ausztrália soha nem látott olimpiai pályázattal készül 2032-re. Queensland ötkarikás projektjéről Lausanne-ban tárgyaltak a tagállam, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) képviselői.

A szigetország delegációjának vezetője Annastacia Palaszczuk, Queensland kormányfője volt, de a tagok közé tartozott Mark Jamieson, a tagállami polgármesterek szövetségének képviselője; John Coates, a NOB sportvezetője és az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke; valamint Ted O’Brian, a szövetségi parlament tagja, aki a pályázatot támogató miniszterelnököt, Scott Morrisont képviselte az egyeztetéseken. Az érintettek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság prominenseivel – köztük az elnökkel, Thomas Bachhal – találkozhattak. O’Brian szerint a NOB-bal közösen készek „akkorát dobni, amekkorát még nem látott az olimpiai mozgalom.”

A szeptemberi alkalom a felek harmadik komoly egyeztetése volt. Bach még tavaly májusban, egy Gold Coastban rendezett konferencián hívta meg Palaszczukot és társait az olimpiai fővárosba. Ezt követően Cairns-ben találkozott egymással az Ausztrál Olimpiai Bizottság és a NOB. „A korai elköteleződés és az ausztrálok jól ismert sport iránti lelkesedése remek alapok a 2032-es queenslandi olimpiához” – mondta akkor Thomas Bach.

Az ausztrál kormány számára a megbeszélés volt az utolsó lépés annak eldöntése érdekében, hogy biztosan pályázzanak-e a játékokra. Egy 10 millió ausztrál dollárból felállított különleges csoport felügyeli a projektet, akik a lehetséges helyszíneket, a közlekedési infrastruktúrát, valamint azok anyagi vonzatait vizsgálják. Munkájukkal várhatóan decemberre végeznek, a végleges döntés ezt követően várható.

„A NOB csapata nem is lehetett volna segítőkészebb. Betekintést nyerhettünk abba, hogy merre is halad az olimpiai mozgalom, hogyan is működnek az ötkarikás programok, valamint hogy milyen anyagi tényezőket, kockázatokat és lehetőségeket kell figyelembe mennünk” – mondta John Coates, majd a helyi lakosságra terelte beszéde fókuszát. „Azt hiszem, mindannyian értjük annak fontosságát, hogy Queensland közösségét be kell vonnunk, és folyamatosan informálnunk kell a folyamat előrehaladtával. A melegszívű és vendégszerető hozzáállás, amit a helyiek tanúsítanak, csodálatos előny.”

Bach le volt nyűgözve a látottaktól – elmondása szerint még jobban, mint májusi látogatása alkalmával. „Kiváló és gyümölcsöző megbeszélésünk volt, számtalan komoly kérdéssel. Remélem, elégedettek lesznek válaszainkkal, és ennek tudatában hatékony döntést tudnak hozni arról, hogy biztosan megrendezzék-e a játékokat.”

A tervezett olimpia a tagállam egész területén zajlana, így Brisbane, Sunshine Coast, Gold Coast, Ipswich, Toowoomba, Redland, Moreton Bay és Logan is felvetődtek, mint esetleges helyszínek. A szükséges létesítmények 85%-a már korábban megépült, az olimpiai falu pedig Gold Coastban vagy Brisbane-ben kerülne kialakításra. Egy új, 80 ezres brisbane-i sportkomplexum ötlete is felmerült, Coates szerint azonban erre nem lesz szükség. Az ausztrálok arra is készen állnak, hogy együtt dolgozzanak a Jövőbeli Rendezők Bizottságával (Future Host Commission), ami a NOB olimpiai pályázatokat segítő új testülete. Az anyagiakkal valószínűleg nem lesz probléma: a legutóbbi, Queenslandben rendezett Nemzetközösségi Játékok költségvetése 1 milliárd dollárra rúgott.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság reformjait követően már nem kötelező pontosan 7 évvel a játékok előtt nyilvánosságra hozni az aktuális házigazdát. Thomas Bach ehhez ragaszkodva kijelentette: nem fognak 2025-ig várni a győztes pályázat bejelentésével. Az ausztrálok mellett többen is érdeklődnek: Észak- és Dél-Korea történelmi közös pályázattal indulna, de szóba került India, Indonézia, a kínai Sanghaj, vagy az argentin Buenos Aires is. Bach szerint amennyiben Queensland belevág a pályázatba, nagy esélye van.

Ausztrália harmadik olimpiájára készül: 1956-ban Melbourne, 2000-ben pedig Sydney volt a házigazda.

(insidethegames.biz, brisbanetimes.com.au, abc.net.au, olympic.org, fotók: vision.org.au; IOV)