„A legnagyobb szabású rendezvény Győrben zajlik"

„A legnagyobb szabású rendezvény Győrben zajlik"

2017. 07. 29.
Megosztás

Ez év nyara a sportról szól Magyarországon, hazánkra figyel a sportvilág, hiszen jelentős eseményeknek adhatunk otthont. Vitathatalan, hogy ezek közül a legnagyobb szabású rendezvény Győrben zajlik" - mondta Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke az EYOF győri sajtótájékoztatóján, szombaton. Büszkén mondhatom, hogy Győr minden idők legjobb Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválját (EYOF) rendezte meg" – hangsúlyozta Borkai Zsolt polgármester, az EYOF Győr 2017 Szervezőbizottságának elnöke a múlt vasárnap kezdődött esemény nemzetközi sajtótájékoztatóján a győri Városháza Dísztermében.

„Ez év nyara a sportról szól Magyarországon, hazánkra figyel a sportvilág, hiszen jelentős eseményeknek adhatunk otthont. Vitathatalan, hogy ezek közül a legnagyobb szabású rendezvény Győrben zajlik: 50 ország közel 2.500 sportolója mérkőzött, illetve mérkőzik meg ma estig tíz sportágban, s az ő sikeres szereplésüket 1.100 sportszakember segíti" – kezdte beszédét Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke. Hogy érzékeltesse az esemény jelentőségét, elmondta: az EYOF meghaladja a téli olimpiai játékok méretét. Hozzátette, különös hangsúlyt kap ez az esemény Magyarország sporttörténetében, hiszen hazánk először adhatott otthont olimpiai eseménynek. Kulcsár Krisztián megköszönte az Európai Olimpiai Bizottság bizalmát, amit Magyarország, azon belül is Győr kapott, amikor az esemény megrendezésének jogát a városnak adta.

„Méltón helytálltunk. Köszönöm Győrnek, a városvezetésnek és a szervezőbizottságnak, hogy soha nem látott színvonalon rendezték meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált minden tekintetben: a sportlétesítmények, a szálláskörülmények, az étkeztetés és a közlekedés biztosítása mind hangsúlyos elemei egy ilyen jelentős eseménynek, és Győrben minden jól működött. Külön köszönet a győrieknek a vendégszeretetért, az önkénteseknek pedig a közreműködésért" – mondta és megköszönte a sportolóknak, valamint a mögöttük álló egyesületeknek, edzőknek, hogy Magyarország 152 fős csapata jelenleg 34 éremmel a második helyen szerepel az éremtáblázatban.

„Köszönöm továbbá a MOB korábbi vezetésének, és minden munkatársának, aki lehetővé tette, hogy ez az eredmény 2017-ben megszülethessen. Büszke vagyok, hogy a győri rendezésű EYOF új színvonalra helyezte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok színvonalát. Magyarországon sokaknak régi vágya, hogy egyszer Budapest olimpiát rendezhessen, külön öröm számomra, hogy mindazoknak, akiknek ez fontos, megvolt a lehetősége, hogy Győrben személyesen is megtapasztalhassák, mire vagyunk képesek. Köszönöm Borkai Zsoltnak, aki nem csak a város polgármestere, hanem az EYOF hazai rendezésének ötletgazdája és a szervezőbizottság motorja" – mondta el végül.

Borkai Zsolt elárulta, felszabadultabban kezdi a mai sajtótájékoztatót, mint múlt vasárnap a megnyitó előtt, hiszen a tapasztalatok alapján kijelenthető: Győr magas szinten rendezte meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. „Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez a sikerhez: a győrieknek, hiszen az elmúlt években nagy lelkesedéssel támogatták a kezdeményezést, hogy a városunk idén nagyszabású EYOF-ot rendezhessen. Győr bebizonyította, hogy összefogással nagyot lehet alkotni. Köszönöm az Európai Olimpiai Bizottságnak is, hogy segítették a munkánkat, és hozzájárultak a sikerhez. Köszönöm a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) támogatását, és gratulálok a csodálatos eredményekhez, amit a magyar fiatalok elértek az elmúlt napokban. A sikereik meghozták annak a munkának az eredményét, amit néhány éve a MOB, és a sportszövetségek elkezdek, vagyis egy komoly utánpótlásbázis felépítését" – fejtette ki Borkai Zsolt, s azt kívánta a MOB elnökének, Kulcsár Krisztiánnak, hogy ugyanezzel a lelkesedéssel és szaktudással segítsék továbbra is a magyar sportot.

„Hiszem és remélem, hogy a tokiói olimpián a most szerepelt magyar csapat tagjaiból sokan fognak részt venni" – hangsúlyozta, és köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a szervezésben, és az önkénteseknek, akik segítsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a győri EYOF sikeres lett. „A Budapesten zajló FINA kapcsán azt mondják, Magyarország rendezi minden idők legjobb vizes világbajnokságát. Büszkén mondhatom, hogy Győr pedig minden idők legjobb Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválját rendezte meg!" – zárta szavait a szervezőbizottság elnöke.

Joseph Cassar, az EYOF Győr 2017 Koordinációs Bizottságának elnöke is gratulált Magyarországnak a sikerekért. „Az esemény győri rendezése álomként kezdődött, és mondható, hogy a meccseket megnyerni egyszerűbb, mint az EYOF-ot megrendezni. A cél az volt, hogy Győr a legnagyobb és a legjobb EYOF-ot rendezhesse, és ezt a célt sikerült is elérni" – hangsúlyozta és hozzátette, Győr Európa legjobb fiatal sportolóit fogadta. Vélekedése szerint a város pedig mindent biztosított, hogy a sportolók a legjobbat hozhassák ki magukból. „Több rekord megdőlt ezen a héten, de nem csak a sportban, hanem a szervezésben is. A győriek magasra tették a lécet, aminek megugrása nagy kihívást jelent a következő EYOF-ot rendező országnak" – mondta végül, majd Aleksander Kozlovsky, az Európai Olimpiai Bizottság vezető tisztségviselője szintén megköszönte a szervezők és az önkéntesek munkáját. „Győr megmutatta, hogy az EYOF-ot ilyen professzionális színvonalon is le lehet bonyolítani. Külön öröm, hogy a rendezvény nem csak a városnak, de az egész országnak szívügye volt" – tette hozzá végül.

(Győr2017/Z. A. - MOB)