„A lehető legnagyobb kompromisszumkészséggel szolgáljuk a magyar sportot!"

„A lehető legnagyobb kompromisszumkészséggel szolgáljuk a magyar sportot!"

2017. 01. 04.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság idei feladatairól, a multisportesemények (téli és nyári EYOF) magyar vonatkozású előkészületeiről, a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat segítéséről és a sportszakmai javaslattétel jelentőségéről beszélt dr. Bartha Csaba az M1 hírcsatorna Ma reggel című műsorában. A MOB főtitkára kifejtette: a szervezet átszervezése gyakorlatilag befejeződött, a 2017-es esztendő pedig komoly erőpróba lesz a MOB számára.

Dr. Bartha Csaba a 2024-es olimpia és paralimpia szeptemberi, limai helyszínkijelölését nevezte az év fő eseményének, de mint mondta: arra is nagyon büszkék, hogy Magyarország idén vizes világbajnokságot, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) és cselgáncs-vb-t is rendezhet. Kitért arra is, hogy februárban téli EYOF-ot rendeznek Erzurumban, a MOB-nak azzal kapcsolatban is vannak feladatai.

„A vizes vb és a győri EYOF ráadásul egy időben lesz, majd augusztusban következik a cselgáncs-vb. Minden eseménynek megvan a maga szervezőbizottsága, a MOB-nak legfőképpen az EYOF előkészítésével és lebonyolításával van dolga. Legalább másfél éve rendszeres, most már napi kapcsolatban vagyunk a győri szervezőkkel, valamint a különböző sportágak vezetőivel. Ez egy multisport-esemény, a szervezés is összetett feladat" - mondta a főtitkár, majd hozzátette: Győrben 140 ifjúsági korú magyar sportoló állhat majd rajthoz a különböző sportágakban.

Dr. Bartha Csaba arról is beszélt, a tavaly elfogadott sporttörvényi módosításoknak megfelelően január elsejétől átalakult a MOB feladatrendszere és struktúrája, a kivált tagozatokból megalakultak a köztestületek. A MOB irodájában a korábbi 55-60 munkavállaló helyett 18-20 fő dolgozik, páran külsős munkatársak; a korábbi dolgozók az EMMI sportért felelős államtitkárságán, a köztestületekben vagy más sportszervezetekben folytatják pályájukat. „Az átszervezés gyakorlatilag befejeződött, és megtörtént a szerződéskötés az újonnan létrejött köztestületekkel" - emelte ki.

A sportvezető kifejtette, hogy a MOB feladatköre a multisport-események - téli-nyári olimpiák, ifjúsági olimpiák, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok - magyar vonatkozású szervezési feladatai mellett a sportszakmai javaslattételre is kiterjed. Elmondta, hogy a MOB a sportért felelős államtitkársággal szoros együttműködésre törekszik, az átszervezés is konstruktívan zajlott le, és ahogy fogalmazott: „a pénz elosztása mögött sportszakmai tevékenység áll", amihez a MOB szakmai javaslattétele is szükséges lesz.

Dr. Bartha Csaba azt is elmondta, a MOB áprilisra tervezi a pénzügyi és szakmai beszámolót is napirendjére tűző közgyűlését, akkor várható tisztújítás is, melyen elnökre, elnökségi tagokra voksolhatnak a tagok, illetve azután alakulhatnak meg a szervezet bizottságai. Borkai Zsolt korábban többször nyilatkozata, hogy újra indulna az elnöki posztért, ha megválasztják, továbbra is vezetné az olimpiai bizottságot.

„Ahogy Borkai Zsolt elnök úr is fogalmazott: a lehető legnagyobb kompromisszumkészséggel szolgáljuk a magyar sportot!" - zárta a január 4-ei interjút a MOB főtitkára.

(MOB, fotó: M1)