Személy - Hammerl László

A lövészeten túl - 80 éves Hammerl László

2022. 02. 15.
Megosztás

Mi köze J. F. Kennedy-nek, a vízilabdának és a fül-orr-gégészetnek egymáshoz? – tehetnénk fel a találós kérdést, melyre gyorsan meg is adjuk a választ, hiszen bármilyen hihetetlen, ezek mind köthetőek Hammerl Lászlóhoz, a Nemzet Sportolójához. Hogyan? Olvass tovább!

Hogy miként lesz két teniszező fiából sportlövész, még viszonylag egyszerű képlet, ugyanis a Hammerl család a Marczibányi téri lőtér közelében lakott. Így, amikor a kis László egy szép napon, egy bokor alatt talált egy légpuskát, édesapjával megtisztították, majd a házuk udvarán végzett kezdeti gyakorlások után a családfő úgy döntött, elviszi fiát a Ganz lövészklubjába. Mindeközben Hammerl László mozgékony gyerek lévén a vízilabdába is belekóstolt. Az edzője sem volt akárki, hiszen a kétszeres olimpiai bajnok, későbbi szövetségi kapitány, Markovits Kálmán kezei között pallérozódott.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - München

München, 1972. augusztus 28. Dr. Hammerl László sportlövõ versenyez a lövészet kisöbü puska fekvõ 50 m-es versenyszámában a XX. nyári olimpián. A sportoló a 8. helyen végzett. (MTI/OL-PE/Petrovits László)

Ám végül győzött a lövészet, melynek vitathatatlanul legendás alakja lett itthon és nemzetközi szinten egyaránt. A ’64-es tokiói olimpiáról egy arany- és egy bronzéremmel tért haza, négy évvel később pedig ezüstéremmel gyarapodott ötkarikás éremkollekciója. Hogy mekkora ikon is volt ő, arra a válasz a bevezetőnk különlegessége, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy. Ismert tény, hogy 1963. november 22-én, dallasi látogatása során merénylet áldozata lett J. F. K. Hogy valóban Lee Harvey Oswald lőtt-e, vagy sem, máig sem tisztázódott minden kétséget kizáróan. A ’60-as évek második felében Hammerl Lászlót kérte fel a Magyar Televízió, hogy Krebs Sándor és Dosztály János szintén olimpikon sportlövőkkel együtt, szerepeljenek egy dokumentumfilmben, amiben megpróbálják azonos körülmények között eljátszani azon a bizonyos novemberi napon, a 12:30-kor bekövetkezett tragikus eseményt. A Kennedy meggyilkolását taglaló Warren-jelentés szerint Lee Harvey Oswald – a feltételezett elkövető –, három lövést adott le 5,6 másodperc alatt egy 6.5 mm-es Mannlicher Carcano olasz gyalogsági puskából. Hammerlék a budaörsi rendőrségi lőtéren többször is elvégezték a kísérletet.

100 éve született John F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök és neje, Jacqueline Kennedy a Texas állambeli Dallasba érkezik 1963. november 22-én. A 46 éves korában ezen a napon a texasi városban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke 100 éve, 1917. május 29-én született a Massachusetts állambeli Brookline-ban. (MTI/EPA/Cecil Stoughton/John F. Kennedy Elnöki Könyvtár)

„…Életnagyságú fényképeket helyeztek el lent a síkon a lövéseknek megfelelő időpontú távolságokban. Ugyanolyan típusú, minőségű fegyverrel lőttünk, mint ezt Oswaldra mondták. A lövések leadására ugyanannyi időt kaptunk (…) Az első lövés mindig pontosan célba talált, a második már szóródott a kocsiban, a harmadik pedig már mindenkit eltalált, aki a kocsiban ült. (…) Véleményünk az volt, hogy ez így nem történhetett meg.

Nemzet Sportolója - Hammerl László sportlövõ

Pilisszentkereszt, 2017. február 14. Hammerl László olimpiai bajnok sportlövõ, edzõ, orvos, a Nemzet Sportolója pilisszententkereszti otthonában 2017. február 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

A három célzott lövés leadását az adott fegyverből a beigazolódott hibaszázalékkal lehetségesnek tartom, de csak kifejezetten jó képességű, állandóan gyakorló sportlövő által” – mesélte pár éve egy interjúban az akkori rekonstrukciós kísérletük kapcsán. A világ pedig azóta se tudja mi is a tényleges igazság, de ha igazak a hírek, 2022-ban még ez is kiderülhet.

Olimpia Tokió 1964 - Eredményhirdetés

Tokió, 1964 Éremátadás az 1964. évi tokiói nyári olimpiai játékok érmeseinek sportlövészetben, a kisöbû puska, fekvõ 50 m versenyágban. Olimpiai bajnok Hammer László, Magyarország, második helyezett /balról/ Lones Wigger, harmadik pedig /szemüvegben/ Tommy Pool mindketten az Egyesült Államok (USA) versenyzõi. MTI

Az viszont koránt sem ennyire hétpecsétes titok, hogy kiemelkedő sportolói pályafutása mellett Hammerl László elvégezte a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet, szakvizsgáját tekintve pedig fül-orr-gégész. Az biztos, hogy az elmúlt nyolcvan éve igen mozgalmasnak és sokszínűnek mondható, mi pedig kívánjuk, hogy a következő nyolcvan is legyen hasonlóan szép és izgalmas emlékekkel teli!