A magasugrás csúcstartója volt a Csanádi-kör márciusi vendége

A magasugrás csúcstartója volt a Csanádi-kör márciusi vendége

2015. 04. 01.
Megosztás

Az olimpikon Győrffy Dóra személyében a magasugrás országos csúcstartóját üdvözölhették körükben a Csanádi Árpád nevét viselő olimpiai baráti kör tagjai a legutóbbi rendezvényük alkalmából.

A szóban forgó magasság kereken 2 m, amelyet 2001-ben Nyíregyházán abszolvált. Életében egyetlen egyszer sikerült átugrani ezt az igazi mérföldkőnek tekinthető magasságot. „Ez a szép az atlétikában, hogy egy abszolút eredmény” – fogalmazta meg ars poeticáját sportágával kapcsolatban.

A délután folyamán Szarvas István újságíró kérdéseinek köszönhetően nemcsak a sportolói pályafutásának legemlékezetesebb pillanatairól esett szó, hanem a jelenlévők betekintést nyerhettek Dóra jelenlegi tudományos munkásságába és oktatói szerepkörébe is. A sport és a tanulás éveken keresztül párhuzamosan megfért egymás mellett és fontos szerepet töltött be életében.

A tanulásnak is köszönhetően lehetett kétszeres NCAA-bajnok 2000-ben és 2001-ben a Harvard Egyetem kötelékében. Kiemelkedő eredményei közé sorolható még az ifjúsági vb-ezüst 1996-ból (habár teljesítette az atlantai olimpiai részvételhez szükséges szintet, a szövetség döntése értelmében inkább a Sydney-ben zajló ifi vb-n indult), a bécsi fedettpályás Eb-ezüst 2002-ből és a következő évi Universiade-bajnoki címe Dél-Koreából. Az olimpiai szereplésekkel kapcsolatban elpártolt a szerencse tőle. A már említett atlantai lehetőség után (talán ezt az ifi vb-ezüst kárpótolta) 2000-ben Sydney-ben a 18. helyet szerezte meg. Talán ekkor még maga sem gondolta volna, hogy ez lesz az egyetlen olimpiája, de a következőknél közbeszóltak a sérülések. Az athéni olimpiára Achilles-ínszakadás miatt nem juthatott el, pedig akár szép reményei lehettek volna egy kiváló eredményre, mert az az orosz Yelena Slesarenko lett az olimpiai bajnok, aki az egy évvel korábbi dél-koreai universiadén mögötte végzett a 3. helyen. A pekingi játékokra már a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának adjunktusaként kvalifikálta magát, de egy újabb sérülés megakadályozta ebben és ezzel egy húszéves sportpályafutást zárt le maga mögött. Tanulmányai során is kiemelkedő eredményeket ért el, természetesen már nem az atlétikai pályákon.

Egyetemi BA-szintű tanulmányait a Harvard Egyetemen közpolitika szakon végezte. Ezt követően MA-, majd PhD-fokozatot a Közép-Európai Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szakán szerzett. Disszertációját 2006-ban védte meg a költségvetési hiány politikai gazdaságtana témában. 2008-ban habilitált a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán, értekezésében a költségvetési intézményi reformok elemzésével foglalkozott.

A PhD-fokozat megszerzését követően 2010-ig a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának adjunktusaként dolgozott, ahol nemzetközi pénzügyek, Európa-tanulmányok és közpolitikai témákban tartott kurzusokat. Egyetemi kurzusai mellett a Matthias Corvinus Collegiumban és a Széchenyi István Szakkollégiumban is tartott előadásokat Pénzügyi válságok illetve az Európai Unió gazdaságpolitikája címmel.

Kutatási területe a gazdaságpolitika, azon belül elsősorban a költségvetési politika, az európai monetáris integráció és a pénzügyi globalizáció összefüggései, kiemelt figyelemmel a poszt-szocialista országok problémáira. Kutatásai támogatására 2007-ben elnyerte az MTA Bolyai-ösztöndíját. 2011 tavaszán a Collegium Budapest ösztöndíjasa.

Ezek a tények is alátámasztják, hogy az egykori magasugrónő teljesen eltávolodott az atlétikai közegtől, de mégis vannak számára hasznosítható dolgok a sportolói múltjából és akár a kutatói munkájában is segíthetik. Az edzések monotonitása, az „unalmasság” elviselésének a megtanulása a sokszor hosszantartó kutatómunkák folyamán, a tudományos cikkek keletkezése során is segítségül szolgáltak. A versenyeken érzékelhető túlzott izgulás, az „éles helyzetek” gyakorlása az egyetemi oktatói és előadói munka terén váltak alkalmazhatóvá.

Győrffy Dóra a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének egyetemi docenseként ismét magasra emeltette a lécet. Kétségünk se legyen hozzá, hogy ismét átugorja!

(MOA/Henter Pál, Ötkarika, fotók: Róth Tamás)