Bravúros magyar szereplés a téli EYOF-on

„A magyar fiatalok tisztesen helytálltak a téli EYOF-on”

2015. 02. 02.
Megosztás

Kovács Barnabás, a magyar alpesisí-válogatott szövetségi kapitánya pozitívan értékelte a magyar fiatalok szereplését a pénteken befejeződött Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (téli EYOF).

Szőllős Barnabás egy 28. és egy 50. helyet tud felmutatni műlesiklásban és óriás-műlesiklásban, de előbbiben Nagy Bence 33. helye is megsüvegelendő, s ekképp vélekedik Kovács Barnabás is.

„A téli sportokban nem tartozunk az élmezőnyhöz, ennek tükrében kell értékelni az eredményeket. A tisztes szereplést céloztuk meg, aminek, úgy vélem, sikerült megfelelni” – fogalmazott a kapitány a mob.hu-nak.

„Miklós Edit az utóbbi hónapokban több kiemelkedő eredményt is elért, legutóbb világkupán állhatott dobogóra, ami hatalmas fegyvertény, de a többi versenyzőtől ezt egyelőre nem lehet elvárni. Lépésről lépésre haladunk, fejlődünk, és ez az eredményeken már most meglátszik. Egyre kisebb a lemaradásunk a legjobbakhoz képest, ezen szeretnénk tovább javítani.”

A szakember külön kiemelte Medgyesi Fruzsina teljesítményét: műkorcsolyázónk a rövidprogramban kilencedik, a szabadprogramban pedig tizedik helyen végzett.

Kovács Barnabás a szervezésről elmondta, a liechtensteini és osztrák házigazdák kitettek magukért, a nagy távolságok azonban rengeteg bosszúságot okoztak.

„Sokszor másfél-két órát kellett utazni egy-egy versenyhelyszínre, ami egyáltalán nem nevezhető ideálisnak. Főleg akkor nem, amikor nüanszok, tizedmásodpercek döntenek.”

Jövőre a téli ifjúsági olimpián Lillehammerben várhatóan nem lesznek hasonló problémák. És hogy ott hány honfitársunkért szoríthatunk?

„Szőllős Barnabás vagy Nagy Bence kvalifikálhat, mint ahogy meglátásom szerint Veres Mirella biatlonistának és Vörös Virág síugrónak is jó esélye van rá. Már a kijutásért óriási lesz a harc, bízzunk benne, hogy minél több magyar fiatal veszi sikerrel az akadályt.”

Magyarország a téli EYOF-okon 7 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmet mutathat fel, legutóbb 2005-ben Montheyban végzett az első háromban magyar versenyző. A 15 dobogós helyezésből tízet rövidpályás gyorskorcsolyában, négyet műkorcsolyában, egyet pedig jégtáncban csíptünk meg.

Július végén Tbiliszi ad otthont a nyári kiadásnak, hogy aztán 2017-ben Győr lássa vendégül a legjobb európai fiatalokat.

A most véget ért EYOF-ról IDE KATTINTVA olvashatja el híreinket, interjúinkat, valamint egyéb érdekességeket.

(MOB/Czövek Oszkár, fotó: dr. Nagy Zsigmond)