Kosárlabda - Nõi Európa-bajnoki selejtezõ - Magyarország-Ro

A női kosárlabda-válogatott kijutott az Európa-bajnokságra

2023. 02. 13.
Megosztás

A magyar női kosárlabda-válogatott Románia legyőzésével kijutott az Eb-re. A férfi kardválogatott ezüstérmet szerzett a varsói világkupa-viadalon. A női 3000 m-es rövidpályás gyorskorcsolyaváltó második lett a világkupa-sorozat utolsó állomásán Dordrechtben. Négy magyar érem született a judósok szófiai világkupa-állomásán. Az Ecseki Nándor, Majoros Bence férfi asztalitenisz páros az elődöntőben búcsúzott az ammani VTT-tornán. Két ezüst- és 7 bronzérem a Bocskai ökölvívó-emlékverseny magyar mérlege. A férfi és női jégkorong-válogatott előkészületi tornán hangolt az A csoportos világbajnokságra. Értékes helyezések a pályakerékpáros Eb-n.

Kosárlabda - Nõi Európa-bajnoki selejtezõ - Magyarország-Ro

Miskolc, 2023. február 12. A gyõztes magyar csapat játékosai a nõi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezõ 6. fordulójában játszot Magyarország-Románia mérkõzés végén Miskolcon 2023. február 12-én. A magyar válogatott 74-58-ra legyõzte Romániát, ezzel kijutott a júniusi Eb-re. MTI/Vajda János

Kosárlabda. A magyar női válogatott 74-58-ra legyőzte Romániát vasárnap Miskolcon az Európa-bajnoki selejtezősorozat hatodik, utolsó fordulójában, ezzel kijutott a júniusi Eb-re. A nemzeti csapat csütörtökön 89-49-re verte Izlandot, ezzel tovább javította esélyeit az Eb-részvételre. A kvalifikáció zárásán már csak a sereghajtó Románia ellen kellett megszerezni a két pontot, azaz hozni a papírformát, ugyanis novemberben a magyarok 99-40-re győztek Temesváron. Miskolcon nem játszott jól a válogatott, de a mérkőzés egészében mindig ellenfele előtt járt a pontszerzésben. A végén háromszor is sikerült 3 pontos kosarat dobnia a lányainknak, így 77-58-ra győzött a magyar gárda. Magyarország a csoportmásodikok különversenyében 2/2-es mutatóval és +82-es pontkülönbséggel végzett, ez pedig elegendő volt az Európa-bajnoki részvételhez. A kontinenstornára június 15. és 25. között kerül sor, az ukrajnai háború miatt kizárt Oroszország és Fehéroroszország nem vehet részt a tornán. A magyarok legutóbb, 2021-ben nem jutottak ki az Eb-re, előzőleg pedig hetedikek lettek 2019-ben Szerbiában.

Barc negyzet

Fotó: hunfencing.hu

Vívás. Négy helyszínen rendeztek a hétvégén világkupa-, illetve Grand Prix-versenyt a férfiak és nők számára.

A női párbajtőrözők barcelonai világkupa-versenyén megdőlt a szakági részvételi csúcs, a nevezések száma ugyanis meghaladta a 300-at. Magyarország a maximális 12 fővel vett részt a versenyen. Az egyéni viadalon közülük hárman, a világranglista élmezőnyébe tartozó Kun Anna, az Amerikából ezúttal Európába átruccanó Muhari Eszter, és az újdonsült, múlt heti junior vk-győztes Wimmer Dorina jutott fel a 64-es főtáblára. Ott mindhárman már az első fordulóban búcsúzni kényszerültek.

A Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina összeállítású magyar válogatott az első két fontos találkozóját Szingapúr és Ukrajna ellen hozta a csapatversenyen, így bekerült a legjobb nyolcba. A lányok a 8 között a világelső, későbbi aranyérmes dél-koreaiak dolgát is megnehezítették, de a győzelem nem jött össze (33:36). Az 5-8. helyért történő folytatásban egy sima győzelem következett a spanyolok ellen (45:29), majd egy vereség a lassan mumusnak kikiáltható franciákkal szemben (36:45). Mindez egy értékes hatodik helyezést ért, így a válogatott egyre feljebb menetel a világranglistán, aminek eredményeként remélhetőleg az olimpiai kvalifikációs sorozatot jóval előnyösebb helyzetből kezdheti majd a csapat.

Pasztor torino

Pásztor Flóra. Fotó: Augusto Bizzi

A tőrözők a torinói Grand Prix-n szerepeltek. Itt kizárólag egyéni versenyeket rendeztek. A szupererős mezőnyben a nőknél Pásztor Flóra veretlenül teljesítette a csoportkört, míg Kondricz Kata, Kreiss Fanni és Mohamed Aida a direkt kieséses folytatás után került fel a főtáblára. Ott viszont mind a négyen az első találkozójukon búcsúztak a további küzdelmektől. A férfiaknál a kiemelt Szemes Gergő mellett Dósa Dániel fért fel a 64 közé. Ott az első kört mindketten sikerrel vették, de a 32 között vereséget szenvedtek.

Magy kor2

Magyar-koreai találkozó. Fotó: Alegni/BizziTeam

Andrea Alegni

A női kardozók Taskentbe utaztak világkupa-versenyre. A világbajnok csapat tagjai (Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Szűcs Luca) mellé csatlakozott a szülés és sérülés után visszatérő Márton Anna is. A 150 indulót számláló mezőnyből Pusztai, Márton, Battai és Szűcs szerepelt a főtáblán, de Pusztai kivételével mindannyian az első körben búcsúztak. Liza a következő körben, a 32 között a 2022-es karói vb egyéni aranyérmesét, a japán Emurát megszorongatta, de 13:15-re vesztett.

A vasárnapi csapatversenyben a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű gárda két könnyű győzelem után jutott be az elődöntőbe. Ott Azerbajdzsán a honosított orosz és fehérorosz vívókkal megerősítve 45:37-re győzte együttesünket. A bronztalálkozón Dél-Korea ellen szinte meccsenként változott az, hogy melyik csapat vezetett, a végén 45:41-re az ázsiaiak nyertek. A negyedik hely értékes teljesítmény, a világranglista élmezőnyében tartja a magyar válogatottat, ami igen fontos a közelgő olimpiai kvalifikációs időszak előtt.

Varso ezust

Fotó: hunfencing.hu

Férfi kardozóink a nagy hagyományú, varsói világkupán szerepeltek. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron mellett az olimpiai bronzérmes csapat tagjai, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, továbbá Rabb Krisztián, Iliász Nikolász és Galgóczy Tamás jutott a 64-es táblára. Az első körben Decsit a francia Apithy, Rabbot a koreai Park búcsúztatta. A második körben Szilágyinak az olasz Gallo, Iliásznak az ukrán Humen, Gémesinek az olasz Samele állta az útját. Szatmárit a nyolcaddöntőben az olasz Samele búcsúztatta 15-13-as győzelmével.

A csapatversenyben a magyar válogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) Georgia, Egyiptom és Olaszország legyőzésével jutott be a fináléba. Ott a 2017 óta egyeduralkodónak számító dél-koreaiak következtek, akik ellen ezúttal két körig nagyszerűen tartotta magát a csapat: 30:28-as magyar előnnyel kezdődött az utolsó három asszó. Ezt követően viszont fordítottak az ázsiaiak, akik végül 45:37-re nyertek.

Noi valto

Fotó: Facebook/HUNSKATE

Rövidpályás gyorskorcsolya. A hollandiai Dordrechtben fejeződött be a 2022/2023. évi világkupa-sorozat. A hat helyszínből négyen a magyarok is indultak. Az utolsó állomáson az egyéni számok közül Jászapáti Petra 500 m-en a 6., 1000 m-en a 9. helyet szerezte meg. A férfiaknál senki nem került be a legjobb 10 közé az egyéni távokon.

A 2000 m vegyesváltó (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel; Bácskai Sára Luca, Major Dominik, Sziliczei-Német Rebeka, Talabos Attila) és a férfi 5000 m váltó (Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex) egyaránt a 7. helyet szerezte meg.

A női 3000 m váltó (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka) hatalmas bravúrt hajtott végre az A döntőben: a lányok Kanada mögött Kína és Olaszország váltóját megelőzve a második helyen értek célba.

Mindhárom magyar váltó a világkupa összesített ponttáblázatán az első 12 között végzett, így megszerezték az indulás jogát a világbajnokságra. A vb-t március 10. és 12. között rendezik Dél-Korea fővárosában, Szöulban.

Gercsak2023sofia

Fotó: judoinfo.hu

Judo. Az olimpiai kvalifikációs World Tour legalacsonyabban rangsorolt versenykategóriájában, Szófiában a 90 kilogrammos Gőz Roland és a 70 kilós Gercsák Szabina is a dobogó tetejére állhatott, míg Andrási Márton (60 kg) és Gyertyás Róza (52 kg) harmadik lett. A bolgár fővárosban 29 ország judósai léptek tatamira, a jobbára fiatalokból álló magyar küldöttség 18 fős volt.

Ecseki nandor majoros bence amman jpg

Fotó: asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. Az Ecseki Nándor, Majoros Bence páros az ammani VTT-tornán bejutott az elődöntőbe, ott azonban egészségügyi okok miatt fel kellett adniuk a mérkőzést. Majorosék így sem lehetnek elégedetlenek, hiszen nem állandó egységként jutottak el az elődöntőbe, a negyeddöntőben egy sokra hivatott kínai duót búcsúztatva. Az első helyen kiemelt japán Uda Jukija, Togami Sunszuke elleni találkozó előtti napon Ecseki már a pénteki vacsora után sem érezte jól magát, és bár másnap vállalta a játékot, az első szettben 5:3-as japán vezetésnél jobbnak látta, ha nem erőltetik tovább.

Virbangabor

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ökölvívás. Debrecen immár 67. alkalommal rendezte meg a Bocskai István emlékversenyt. A szombati zárónapon egyetlen magyar női döntősként Szűcs Szandra (57 kg) nagyot küzdött, végig ment előre, azonban az angol Olivia Holmes kézben tartotta a mérkőzést, és végül egyhangú pontozással diadalmaskodott. A férfiak között is egy magyar jutott be súlycsoportja fináléjába. Virbán Gábor (54 kg) az üzbég Oybek Juraev elleni találkozón 4-1-es pontozással szenvedett vereséget.

A magyar csapat két ezüst-, és Bernáth Attila (51 kg), Akylov Pylyp (75 kg), Szeleczki Lilla (48 kg), Busa Gabriella (52 kg), Lakos Regina (70 kg), Boros Petra (81 kg), valamint Hoffmann Réka (+81 kg) révén hét bronzéremmel zárta az idei Bocskai-emlékversenyt.

Jégkorong - Nõi Öt Nemzet Torna - Magyarország-Japán

A japán Hitoszato Ajak (j) és Jókai Szilágyi Kinga a jégkorong nõi Öt Nemzet Torna Magyarország-Japán mérkõzésén a Tüskecsarnokban 2023. február 12-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Jégkorong. A férfiak az olaszországi Bolzánóban négy, a nők a Tűskecsarnokban öt nemzet részvételével szerepeltek felkészülési tornán.

A férfiválogatott a Dél-Korea elleni 4-1-s győzelem után a házigazda olaszoktól 3-0-ra vereséget szenvedett. A torna harmadik napján a szintén A csoportos Szlovénia elleni találkozó 1-1 arányú döntetlennel zárult. A hosszabbítás sem hozott döntést, így jött a szétlövés, amit végül a szlovénok nyerték meg. A májusi elit világbajnokságra készülő magyar férfiválogatott így a harmadik helyen fejezte be a tornát.

Az A csoportos női magyar válogatott Budapesten a Tüskecsarnokban az Öt Nemzet Tornáján szerepelt. Az első összecsapáson kétgólos hátrányból állt fel az utolsó nyolc percben a magyar gárda, és 7-6-ra nyert. A második mérkőzését is megnyerte a csapat: a mieink a második harmadtól domináltak, és végül 3-0-ra győztek Norvégia ellen. A harmadik fordulóban izgalmas meccset vívtak a hölgyek a franciákkal, akik csupán egy ráadásban lőtt góllal diadalmaskodtak 3-2-re. A tornát a szintén A csoportos Japán ellen fejezte be magyar válogatott. A mérkőzés folyamán az ázsiaiak háromszor is vezettek, de mindhárom találatukra volt magyar válasz. A rendes játékidő és az 5 perc hosszabbítás is döntetlenül végződött. A rávezetésekben a japánok voltak pontosabbak, így megnyerték a tornát. A magyarok a második helyen végeztek.

Drijver

Fotó: bringasport.hu

Pályakerékpár. A svájci Grenchenben rendezett Európa-bajnokságon a még az U23-as mezőnyben versenyző Drijver Bertold kiváló versenyzéssel az előkelő nyolcadik helyet szerezte meg a pontversenyben. A magyar kerekesnek ez karrierje legjobb eredménye. Szalontay Sándor a sprintversenyen ugyan nem jutott be a nyolcfős elődöntőbe, de így is az értékes 10. helyen végzett.

Gyorskorcsolya. A lengyelországi Tomaszów Mazowiecki-ben rendezettt világkupa-futamon két magyar, Bejczi Botond és Mercs Abigél szerepelt. Mindketten a B futamban indulhattak. Botond 1000 m-en a 24., 1500 m-en a 23., Abigél 3000 m-en a 15. helyen végzett.