Öttusa Eb - Nõi váltó

A magyar öttusázók érmekkel kezdték az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatot

2023. 03. 13.
Megosztás

Gulyás Michelle arany-, Bőhm Csaba ezüstéremmel térhet haza a kairói olimpiai kvalifikációs világkupáról. Az elmúlt év után ismét ezüstérmes Kun Anna a budapesti párbajtőr-világkupán. A férfi kézilabda-válogatott megnyerte Európa-bajnoki selejtező csoportját. A vízilabda-válogatott a horvátok elleni találkozón döntheti el, hogy részt vehet-e a szuperdöntőben. Sportlövőink közül Major Veronika közel állt a párizsi kvótaszerzéshez. A rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon a női váltó az ötödik helyen végzett.

Öttusa-vb - Nõi egyéni döntõ

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Öttusa. Kairóban rajtolt a világkupa idény, 4-4 magyar résztvevővel. A nők egyéni versenyén Gulyás Michelle megállíthatatlannak bizonyult. A körvívás során felszántotta a pástot a maga 23 győzelmével, majd az elődöntős küzdelmekből könnyedén kvalifikálta magát a fináléba. Ezt az erős szériát folytatta a lovaspályán, ahol hibátlan lovaglással tovább erősítette pozícióját, majd a bónuszvíváson 4 extra pontra is szert tett. Az uszodában a nyolcadik legjobb időt úszta, de ezzel is megőrizte második helyét a versenyben, így a kombinált számnak a francia Elodie Clouvel mögött hat másodperes hátrányból vághatott neki. Michelle elképesztő hibátlan négy sorozatot lőtt mindösszesen 33.04 másodperc alatt, így a magabiztos futásának köszönhetően ő szakíthatta át a célszalagot elsőként. További két magyar jutott be a fináléba. Barta Luca a 14., Bauer Blanka a 17. helyen végzett. Simon Sarolta számára az elődöntő jelentette a végállomást.

Öttusa-világkupaverseny Budapesten

Fotó: MTI/Kovács Anikó

A férfiaknál a 75 fős mezőnyt két selejtezőcsoportba osztották. Az elmúlt évi világbajnokságon bronz-, az Eb-n pedig ezüstérmes Szép Balázs. gyengébb vívása miatt nem léphetett tovább az elődöntőbe. Bőhm Csaba megbízhatóan versenyezve menetelt egészen a fináléig. Ugyanez nem sikerült Marosi Ádámnak és Tamás Józsefnek. Bőhm a fináléban a körvívás eredményével kezdett és a 7-10. helyről vágott neki a lovaglásnak, amit hibátlanul teljesített. A bónuszvívásban nem tudott pluszpontot szerezni. A 200 méteres úszásban 2:04.84 perccel a második leggyorsabbnak bizonyult, ezzel feljött a második helyre. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásban a 25 másodperccel előbb rajtoló hazai Mohanad Sabant utolérte, a három másodperccel utána induló, szintén egyiptomi Elgendi viszont – aki a tokiói olimpián ezüstérmet nyert – két másodperccel megelőzte őt. A kombinált számban a magyar öttusázó – 10:12.90 perccel – a harmadik legjobb volt, és végül ezüstérmet szerzett.

A világkupa-sorozat – ami egyben olimpiai kvalifikációs verseny is – egy hónap múlva Ankarában folytatódik, majd április végén Budapestre jön, a negyedik állomás pedig május közepe előtt Szófiában lesz. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul, ugyancsak Ankarában. Ezen a versenyen a győztesek olimpiai kvótát szereznek.

Vas nagy mosoly

Fotó: hunfencing.hu

Vívás. Óriási mezőny gyűlt össze a Kulcsár Győző férfi, és a Sákovics József női párbajtőr emlékversenyen a BOK-csarnokban. Előbbiben 345-en, míg utóbbiban 282-en álltak a pástra. A férfiaknál nyolc, a nőknél hat magyar jutott fel a 64-es főtáblára.

Az erősebb nem küzdelmeiben az első fordulóban Andrásfi Tibort ukrán, Koch Mátét olasz, Kovács Gergelyt kazah, Bakos Bálintot lengyel riválisa búcsúztatta. A 16 közé nem sikerült bejutnia Somody Somának és Keszthelyi Zsombornak sem. A nyolcaddöntő jelentette a végállomást Siklósi Gergelynek, akit a végső győztes olasz Cimini vert meg 13:15 arányban. A negyeddöntőben Nagy Dávidot a végül bronzérmet szerző francia állította meg 12:15-ös győzelmével. Dávid a 8. helyen fejezte be a versenyt.

Kun edzok

Fotó: hunfencing.hu

A nőknél Nagy Kinga, Gnám Tamara, Tóth Jázmin és Kardos Edina az első fordulóban esett ki. Utóbbit éppen az egész nap kitűnően vívó Kun Anna búcsúztatta 15:4 arányban. Wimmer Dorinának az egészen az elődöntőig menetelő észt Differt állta az útját a 16 közé jutásért vívott összecsapáson. Kun Anna a kínai Lin, az észt Kirpu elleni győzelemmel jutott be a negyeddöntőbe, ahol egy hihetetlenül izgalmas párharcban, hosszabbításban 13:12-re legyőzte a világranglista harmadik hongkongi Kongot.

A négyes döntőt megtisztelte jelenlétével Sákovicsné Dömölky Lídia és Kulcsár Zsuzsa, a WestEnd GP két névadójának özvegye, továbbá az olimpiai bajnok Schmitt Pál, Gyulay Zsolt MOB-elnök, és Schmidt Gábor, sportért felelős államtitkár-helyettes.

Kun Anna ellen az elődöntőben a franciák legjobbja, Marie-Florence Candassamy sokáig kézben tartotta az asszót, olyannyira, hogy 14:9-re is vezetett. Ekkor Anna előbb egyenlített, majd még a rendes vívóidőben egy pazar flesstámadással bevitte a győztes tust is.

Az i-re a pontot a lengyel Knapik-Miazga ellen kellett volna feltenni a fináléban. Annának 8:10-ről még sikerült az egyenlítés néhány másodperccel a vívóidő vége előtt. A hosszabbításban megint jött a flesstámadás, de a lengyel valahogy bele tudott piszkálni, és együttesre mentette az akciót, majd a végén pedig ő adta be a döntő találatot, ezzel Anna ezüsttel zárta a GP-viadalt.

Két hét múlva a nők a kínai Nanjingban, a férfiak az argentínai Buenos Aires-ben lépnek pástra világkupa-viadalon. Ott csapatversenyt is rendeznek. Ezután április 1-jén indul az olimpiai kvalifikációs versenyek sora, amit a krakkói Európa-bajnokság és a milánói világbajnokság zár, ahol dupla szorzóval szerezhetők olimpiai kvalifikációs pontok.

20230312 HUN SUI celebration3 MKSZ Kovács Anikó

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Kovacs Aniko

Kézilabda. A magyar férfi kézilabda-válogatott a Svájc elleni kettős mérkőzéssel folytatta az Európa-bajnoki selejtezők sorát. A Schaffhausen-i első találkozón a második félidei remek játékával öt góllal győzött a csapat. Svájc-Magyarország 32-37 (19-21)

A tatabányai visszavágón a Chema Rodriguez irányította gárda támadásban, védekezésben és a kapus poszton is remek teljesítményt nyújtott és fölényesen győzte le ellenfelét. Magyarország- Svájc 36-27 (16-10)

Ezzel a válogatott már megnyerte az utolsó két találkozójától függetlenül a csoportját, és kijutott az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra.

A csoport állása: 1. Magyarország 8p (+45), 2. Svájc 4p (-12), 3. Grúzia 2p (-12), 4. Litvánia 2p (-20)

KA1 6457

Fotó:MVLSZ/Kovács Anikó

Vízilabda. A férfiválogatott világkupa selejtezőtornán szerepel a horvátországi Zágrábban. A magyar együttest Franciaország, Olaszország, Japán, Egyesült Államok és Horvátország mellé sorsolták. Az Egyesült Államok rendezőként alanyi jogon tagja a szuperdöntőnek, rajtuk kívül a két legmagasabban rangsorolt együttes kvalifikál.

A torna első találkozóján a franciák ellen elsőrangú védekezést produkált a magyar válogatott: a kapuban az újonc Szakonyi Dániel remekelt, ötméterest is fogott, így sima, 10-6-os győzelemmel indult a zágrábi torna.

A második fordulóban az olaszok elleni találkozón két negyed kiegyensúlyozott játéka után a harmadikban 3 góllal elhúzott az ellenfél. A negyedik negyed a magyaroké volt. Bár a csapat gólt nem kapott, de csak 2 találatig jutott, így a végeredmény 9-8 lett az ellenfél javára.

Következett Japán: a magyar válogatott olykor kifejezetten látványos támadásokkal a harmadik negyed végére eldöntötte a találkozót, és végül fölényes, 17-7-es győzelmet aratott.

Három forduló után az olaszok vezetik a tabellát, mögötte a magyar és a horvát válogatott egyenlő pontszámmal áll. Hétfőn az amerikaiak, kedden a házigazda horvátok következnek. Ellenük dől majd el, hogy a válogatott bejut-e a világkupa szuperdöntőre.

20211230 191 2020 05 noi pisztoly edzes

Fotó: Molnár Ádám

Sportlövészet. A tallini 10m-es légfegyveres Európa-bajnokságon mind a négy olimpiai versenyszámban 2-2 kvótát osztottak. A magyarok közül Major Veronika állt a legközelebb ahhoz, hogy megszerezze a Team Hungary első olimpiai kvótáját: Veronika 573 körrel a hetedik helyen jutott be a nyolcfős fináléba a 10 m légpisztoly versenyszámban. A fináléban 4-en már korábban megszerezték nemzetüknek az indulás jogát az olimpiára, így Majornak egy-egy török, francia és görög riválisa volt a megszerezhető két szabad kvótáért. Először a már kvótás szerb Arunovic, továbbá a török Tarhan fejezte be a versenyt, így még hárman maradtak az olimpiai kvótáért. A következő sorozatban Major többször is hibázott, így ő is befejezte és a 6. helyen végzett. Mivel az ellenfelek közül a francia Jedrzejewski és a görög Moschi is előtte végzett, így ők ketten örülhettek a kvótának. A selejtezők során Csonka Zsófia 572 körrel a 12., Jákó Miriam 566 körrel a 22. helyen végzett, míg a ranglistapontokért versenyző Sike Renáta 565 kört teljesített és ezzel 24 lett. Csonka Zsófia eredményével kvótát szerzett a nyári Európa Játékokra.

A férfi pisztolyosok nem jutottak be a döntőbe. A legjobb helyezést Tátrai Miklós érte el, aki 575 körrel a 26. helyen végzett. A fináléba kerüléshez 580 körre lett volna szükség. A másik két magyar közül Szemán Dávid az 51. pozícióban zárt 565 körrel, míg Nagy László 55. lett 564 körrel.

A két puskás számban Péni István 627.5 körrel a 22. helyen fejezte be a versenyt, Pekler Zalán 627.3-del a 23., Hammerl Soma a 36. (625.4), míg a ranglistapontokért lövő Somogyi Péter 626.3 körrel 29. lett a 72 fős mezőnyben. A fináléba jutáshoz 629 körre volt szükség. A nők 10 méter légpuska számában Dénes Eszter 17. 628.3 körrel, Mészáros Eszter 27. (627.3), Bajos Gitta 36. (625.7). A ranglistapontokért induló Lovász Dorina 627.9 körrel 23., míg Nagybányai-Nagy Anna 625.6-del 37. lett. Sportlövőink következő kvótaszerző versenye a júniusi Európa Játékok lesz, amikor minden számban 1-1 kvóta talál gazdára.

Hun women

Fotó: hunskate.hu

Rövidpályás gyorskorcsolya. Vasárnap befejeződött a világbajnokság, amelynek Dél-Korea fővárosa, Szöul adott otthont. Az egyéni távokon sportolóink nem, jutottak be a legjobbak közé. A váltóink közül a 2000 m-es vegyes csapat a negyeddöntőben a belga és kanadai váltó mögött Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Talabos Attila, Tiborcz Dániel összeállításban a harmadik helyen ért a célba, így lemaradt az elődöntőről és a 9. helyen végzett.

A férfi 5000 m-es váltó a legerősebb negyeddöntős futamban a hollandok és kanadaiak mögött a harmadik helyen, idővel léphetett tovább az elődöntőbe. Ott is a harmadik helyen ért a célba, ez B döntőt jelentett a fiúk számára. A B fináléban a lengyeleket sikerült megelőzni, így a 7. hely jutott a Jászapáti Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex, Nógrádi Bence alkotta gárdának.

A legjobb helyezést a női váltó érte el. A lányok a negyeddöntőből a hollandok mögött a második helyen jutottak be az elődöntőbe. Ott Sziliczei-Német Rebeka alatt az egyik egyenesben tört ki a jég, így a váltó a futam végén végzett. A B döntőt Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású négyes magabiztosan nyerte meg, ezzel az előkelő 5. helyen végzett.

(MOB-Média)