A magyar short track-es testvérpár: „Korea, kapj el minket, ha tudsz”

A magyar short track-es testvérpár: „Korea, kapj el minket, ha tudsz”

2018. 02. 10.
Megosztás


A dél-koreai férfi rövidpályás gyorskorcsolyacsapat Szocsiban aranyérem nélkül maradt, de Phjongcshangban megpróbálják visszaszerezni a becsületüket. Feltörekvő, erős magyar, holland és kínai sportolók nehezítik majd a hazaiak helyzetét. Dél-Koreai lapszemle, a Chosun Ilbo napilap egy korábbi számából idézünk.

A tavaly novemberben Szöulban megrendezett ISU rövidpályás gyorskorcsolya világkupaverseny a téli olimpia előszobájának volt tekinthető. A phjongcshangi megmérettetés előtti utolsó világversenyen a férfiak között négy különböző nemzet állhatott a dobogó legfelső fokára. Ez azt vetíti elő, hogy nagy verseny lesz a téli olimpián, és nem lehet könnyen megjósolni a nyertesek névsorát.

Néhány versenyzőt érdemes kiemelni. Mindenekelőtt az említett szöuli világkupaverseny 1000 méteres versenyén aranyérmet szerző Liu Shaolin Sándort (23), aki tavaly a világranglistán 1000 méteren első helyen, míg 500 méteren második helyen végzett. A jelenlegi világkupa-szezon alatt két aranyérmet és három ezüstérmet nyert. Öccse, Liu Shaoang (20) is a magyar válogatott tagja, aki feltörekvő tehetségnek számít, tekintve, hogy tavaly a junior világkupán összetettben első helyezést ért el.

A kínai édesapától származó Liu-fivérek Budapesten születtek és gyermekkorukban Kínában sajátították el a rövidpályás gyorskorcsolyázás alapjait. A phjongcshangi téli olimpia nagy reménységei közé tartoznak, akik végre aranyérmet szerezhetnek Magyarországnak.

A koreai szerző, Csang Minszok bizakodik, hogy Dél-Korea skeletonban szerez 1, gyorskorcsolyában 1-2, rövidpályás gyorskorcsolyában pedig 5-6 aranyat Phjongcshangban. E derűlátó prognózishoz a Liu-fivéreknek azért lesz néhány szava...


Magyarország a téli olimpiák során eddig kizárólag műkorcsolyában szerzett érmeket (2 ezüst, 4 bronz). Magyarország 1980 óta nem nyert érmet téli olimpián, ezt a sorozatot törheti most meg a rövidpályás gyorskorcsolyában induló, a magyarok reménységének számító Liu-testvérpár. Jobbra a báty (Liu Shaolin), balra az öcs (Shaoang) látható.

(Chosun Ilbo napilap, 2018. január 19-i szám, Csang Minszok)