A MOB a Téli Olimpiai Sportszövetségek szakmai vezetőivel egyeztetett Brassóban

A MOB a Téli Olimpiai Sportszövetségek szakmai vezetőivel egyeztetett Brassóban

2013. 02. 20.
Megosztás


Alig kevesebb, mint egy esztendővel a 2014. évi Szocsi Téli Olimpia előtt Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és dr. Nagy Zsigmond, a szervezet nemzetközi igazgatójának vezetésével kedd este, a XI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOWF) résztvevő sportágak vezetői megbeszélést tartottak, amelynek keretében a jelenlévő sportszakemberek átbeszélték a látottakat; közösen tárgyalták meg a tapasztalatokat, a felmerülő problémákat, illetve jövőt érintő kérdéseket, tennivalókat.

A megbeszélésen részt vett Gór-Sebestyén Júlia a műkorcsolya, Bereczki Brigitta a sífutás és biatlon, Belovai József a rövidpályás gyorskorcsolya, Kovács Barna az alpesi sí és Bekényi Ádám a hódeszka utánpótlás-vezetője, szövetségi kapitánya; valamint a MOB utánpótlás-programjainak vezetői is, így Tóth József (Héraklész) és Pignitzky Dorottya (Sport XXI.).
(A képen dr. Tóth Szabolcs, Szabó Bence, dr. Nagy Zsigmond, Tóth József és Pignitzky Dorottya)

A megbeszélésen a szakági vezetők és szövetségi kapitányok őszintén feltárták a MOB vezetői részére, hogy milyen problémákkal küzdenek a vezetésük alatt álló téli olimpiai sportágak és utánpótlásaik, illetve miben kérnek segítséget a MOB-tól rövid és hosszú távon. A közel négyórás egyeztetés áttörés az álláspontok közelítése terén, azonban szükséges a szakmai, illetve sportág-specifikus egyeztetések folytatása.

A résztvevők megállapították, hogy a jövő eredményessége szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír a tárgyilagos és reális célok meghatározása, a rendelkezésre álló eszközök felmérése és a források hatékony felhasználása. Sürgető a szakember- és létesítményhiány megoldása annak ellenére, hogy szabadidős jelleggel hazánkban számosan művelik kedvtelésből a téli sportágakat.

A MOB felhívta a téli sportágak vezetőinek figyelmét a téli sportokat gyakorlók tömegének aktivizálásában és a szabadidős célzatú támogatói tagságában rejlő társadalmi és pénzügyi erőre, amelyet sem a sí, sem a korcsolya szövetség nem aknáz ki. A gyorskorcsolya és műkorcsolya írásos anyagot ígért, amely elfogadása esetén hathatós segítség várható a MOB részéről. Eddig egyedül a gyorskorcsolyázók indítottak el olyan utánpótlásbázis kiépítését, amelyből lehet sikeres téli olimpiai sportolókat nevelni. A MOB vezetői javasolták, hogy a szövetségek adaptáljanak nemzetközi szövetségek által kidolgozott, és jól alkalmazható utánpótlás-nevelési programokat.