A MOB elnöksége tárgyalta a budapesti 2024-es olimpiarendezési pályázatot

„A MOB a testvéreként tekint a 112 éves egyetemi sportszövetségre”

2019. 04. 10.
Megosztás


Éves közgyűlését tartotta szerdán a Magyar Sport Házában a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS). Az egyetemi sport családját az olimpiai család nevében Kulcsár Krisztián köszöntötte, aki azt mondta, a Magyar Olimpiai Bizottság testvéreként tekint a MEFS-re. A MOB elnöke két olimpiai bajnok nevét viselő díjat is átadott. A közgyűlés a MEFS elnökségébe beválasztotta Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázót.

Kulcsár Krisztián azt mondta, a testvéreknek a legbensőségesebb szövetségeseknek kell lenniük. „A testvér dolga, hogy segítse a nővért, vagy fivért egy életen át. A Magyar Olimpiai Bizottságnak pedig szüksége van az egyetemi és főiskolai sportra. Egyrészt kiművelt fejek kellenek a sportolók, edzők és sportvezetők között; másfelől minél több sportot ismerő, szerető embert kell látnunk a társadalmi és a gazdasági elit tagjai között is.”

A MOB elnöke arról beszélt, szükséges évről-évre megemlékezni azokról, akik idejüket, energiájukat nem kímélve, huzamos időn keresztül támogatják a szervezet munkáját. „Öröm látni, hogy vannak kiváló fiatal sportszervezők, akiket intézményeik is érdemesnek tartanak a kitüntetésre". Leszögezte: külön öröm számára, hogy két neves olimpikonról elnevezett MEFS-díjat adhat át a közgyűlésen.

„Az egyik olimpikonunk Elek Ilona, becenevén Csibi, kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok magyar tőrvívó; a magyar sport első női olimpiai aranyérmese. Az 1936-os berlini olimpián szerezte meg első aranyérmét. Ennek az eseménynek apró pikantériáját az adta, hogy Csibi a dobogó legfelső fokán állva nem fogot kezet Hitlerrel. Ilona az elsőséget 1948-ban Londonban is meg tudta őrizni. A másik olimpikonunk, akiről most megemlékezem, Németh Angéla, aki 1968-ban a mexikói olimpián szerzett gerelyhajításban aranyérmet. Pályafutása alatt háromszor javította meg a női gerelyhajítás magyar csúcsát, ő az első magyar gerelyhajítónő, aki túldobta a hatvan métert. Diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, majd az egyetemi sportban tevékenykedett tovább: az ELTE, majd az Állatorvosi Egyetem testnevelő tanára lett, később tanszékvezetője. Szerepet vállalt az olimpiai mozgalomban, tagja volt a MOB-nak is. Példaképek mindketten mindannyiunk számára” - fogalmazott Kulcsár Krisztián.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a MEFS egyre sikeresebb munkát végez, mely az egyetemi sportélet fejlődésében is látszódik. Kihangsúlyozta, kiemelten fontos, hogy a sport és a tudomány egymás komplementerei legyenek. Egyre több egyetemista kapcsolódik be a rendszeres testmozgásba, egyre több egyetemen – kormányzati segítséggel – valósul meg a sportlétesítmények fejlesztése, mellyel előmozdítható a sportosabb életvitelre való törekvés. A MEFS kiemelt feladata, hogy valamennyi hallgatót el tudjanak érni, fókuszba helyezve a szellemi frissesség mellett az egészség megőrzését a mindennapos testmozgással.

Prof. dr. Józsa János a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a BME rektora kiemelkedőnek tartja, hogy folyamatosan emelkednek a versenyek és az egyetemista versenyzők színvonala. Tarics Sándor példáját hozta fel beszédében, aki mindig hangsúlyozta, hogy ő úgy sportolt, hogy közben egyetemi tanulmányait sem hanyagolta el.

A közgyűlésen dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára ismertette a 2019-es évi pénzügyi tervet és szakmai programot, melyet a Közgyűlés egyhangúan elfogadott. A MEFS 2019-es tervei között szerepel a nyári Universiadén való szereplés.

A közgyűlés személyi kérdésekben is döntött. Dr. Gál András Levente társadalmi kapcsolatokért felelős alelnök lett, Kiss Viktort a HÖOK által delegált elnökségi tagnak választották meg, az olimpiai és Universiade-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor, mint fiatal olimpiai bajnok lett a vezető testület tagja.

A díjazottakat a MEFS oldalán lehet megtekinteni.

(MOB-MEFS, fotó: MOB/Szalmás Péter)