20220528 033 mob kozgyules

A MOB elnökét is jelölték Prima Primissima-díjra

2024. 10. 02.
Megosztás

Rekordszámú, több mint 900 jelölés érkezett az immár harmadik évtizedébe lépő elismerésre. Közülük választotta ki a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető díjat december 6-án a Müpában.

A Magyar Sport kategóriában három olimpiai érmes is jelölt.

Dr. Gyarmati Andrea, olimpiai ezüstérmes úszó, orvos, író

A Nemzet Sportolóinak gyermekeként nem meglepő, hogy alig háromévesen már a BVSC-uszodában szeli a vizet. 1969-ben a Ferencvárosba igazol. Juniorként háromszoros Európa-bajnok. 1968-ban tagja a Magyar Olimpiai Csapatnak, Mexikóban háromszor is pontszerző. Nyer két Európa-bajnokságot, két Eb-ezüstöt, egy világbajnoki bronzot. A csúcsot a müncheni olimpia jelenti számára. 100 háton ezüst-, pillangón bronzérmes, a gyorsváltóval negyedik. Az olimpia évében világcsúcsot úszik 100 pillangón. 1975-ben befejezi a versenyúszást, majd négy év múlva megszerzi az orvosi diplomát. Gyermekgyógyász, ortopéd szakorvos, a mai napig praktizál. Napjainkban pedig cikkeket ír és blogol, nyolc sikeres könyve megjelent, a kilencedik előkészületben.

Gyulay Zsolt, olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető

1976-ban kezdett el kajakozni a Váci Hajónál. 1982-ben a Rába ETO csapatához igazolt, majd a Bp-i Honvéd SE versenyzője lett. Az 1988-as szöuli olimpián egyesben és a négyes tagjaként is olimpiai bajnok lett. A barcelonai olimpián mindkét számban ezüstérmet szerzett. Világbajnokságokon 14 érmet, köztük 6 aranyat nyert. A magyar bajnokságokon 31 alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére. A Testnevelési Egyetemen szakedzőként, a Külkereskedelmi Főiskolán szakközgazdászként diplomázott. Sportvezetőként is fényes karriert futott be. Tizennégy éve vezeti a Hungaroring Sport Zrt.-t. 2022-től a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó

Már 13 évesen ő tartotta 200 méter mellen a 16 éves korosztály csúcsát. Két év múlva Athénban olimpiai ezüstérmes mellúszó lett. 2012-ben a londoni olimpián aranyérmet szerzett 200 méteres mellúszásban, ezzel új világ-, Európa- és olimpiai rekordot állított fel. Három világbajnoki arany- és 1 bronzérmet, kontinensviadalokról 2-2 aranyat és bronzot hozott. 2013-ban tagja lett az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának, ezzel elindult sportdiplomata életútja. A riói olimpián nyolc évre beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságába, tagja lett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének és közgyűlésének. 2024 októberében bekerül a Fort Lauderdale-i Nemzetközi Úszó Hallhatatlanok Csarnokába.

A Magyar ismeretterjesztés és média kategóriában MOB Média Életűdíjas jelölt is van.

Vass István Zoltán, sportriporter, újságíró

Szegedi egyetemi tanulmányainak befejezése után egy rádiós-televíziós vetélkedő műsornak köszönhetően 1967-ben a Magyar Rádió belpolitikai munkatársa lett. Előbb a szolnoki stúdióban volt pályakezdő, majd a Magyar Rádió szegedi tudósítója lett. 1971-ben került a Magyar Rádió sportosztályára. Hét nyári olimpiáról közvetített. Közel negyven év alatt mintegy 1500 futball és számos más sporteseményről tudósított. Az ő nevéhez fűződik a Sportsegély elnevezésű jótékonysági akció is. A Magyar Rádiótól a Lánchíd Rádióhoz, majd a Karc FM-hez vezetett az útja, ahol – már nyugdíjasként – műsorvezető-riporterként dolgozott. Jelenleg a Magyar Rádió Montágh Testületének tagja.