A MOB elnöksége elfogadta a májusi közgyűlés napirendjét

A MOB elnöksége elfogadta a májusi közgyűlés napirendjét

2022. 05. 12.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének május 12-ei ülésén napirenden volt a pekingi téli olimpia és a vuokatti téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szakmai beszámolója is, a grémium tárgyalta az új alapszabályt és új tagot is delegáltak a sportolói bizottságba. Az ülés végén 80. születésnapja alkalmából felköszöntötték Schmitt Pál tiszteletbeli elnököt.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke bemutatta az új kommunikációs vezetőt, Tóth Anitát, elmondta, hogy a MOB-iroda munkatársa lett Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakozó, illetve beszámolt a párizsi szakmai találkozóról, ahol Fábián Lászó főtitkárral találkoztak a 2024-es olimpia szervezőivel, köztük Brigitte Henriquesszel, a Francia Olimpiai Bizottság elnökével és Tony Estanguettel, a szervezőbizottság, vagyis a Paris 2024 első emberével, valamint megbeszélést folytatott Habsburg Györggyel, Magyarország párizsi nagykövetével.

A MOB közgyűlését május 28-án (szombaton) a Danubius Hotel Héliában (1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.) rendezik reggel 10 órától. Az elnökség elfogadta a napirendi pontokat:
1. Elnöki beszámoló a 2022. február 1-je óta eltelt időszakról
2. A könyvvizsgáló jelentésének elfogadása
3. A felügyelő bizottság 2021. évi beszámolójának és 2022. évi ellenőrzési tervének jóváhagyása
4. Az elnökség 2021. évi szakmai beszámolójának elfogadása
5. A Magyar Olimpiai Bizottság 2021. évi egyszerűsített éves beszámolójának és közhasznúsági mellékletének, valamint kiegészítő mellékletének elfogadása
6. A Magyar Olimpiai Bizottság 2022. évi költségvetésének elfogadása
7. Alapszabály-módosítás
8. A felügyelő bizottság ügyrendjének módosítása
9. Tiszteletbeli tagok megválasztása
10. A 2022. évi téli olimpiáról szóló beszámoló elfogadása
11. A 2022. évi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról szóló beszámoló elfogadása
12. Tájékoztatás a Versenysport-stratégiáról
13. Döntés a 2022. évi nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon részt vevő küldöttség összetételéről
14. A felügyelő bizottság elnökének és tagjainak megválasztása

Az elnökség ismét tárgyalta az új alapszabályt. A részletekről Fábián László főtitkár és dr. Mészáros János, a MOB Jogi Bizottságának elnöke adott tájékoztatást. A dokumentumot a jogászokból álló testület mellett a felügyelő bizottság és a gazdasági bizottság is egyhangúlag támogatta, azt a MOB korábban elküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A jelenleg érvényben lévőhöz képest jelentős különbséget az új – a korábbiakhoz hasonló – delegálási folyamat jelenthet. Az alapszabályt a MOB közgyűlése fogadhatja el május végén.

A pekingi téli olimpia és a finnországi Vuokattiban rendezett téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál beszámolóját dr. Bartha Csaba sportigazgató ismertette. A szakmai anyagok sportszakmai, szervezési, logisztikai, egészségügyi és marketing-kommunikációs vonatkozásokat is tartalmaznak.

Dr. Deutsch Tamás azt mondta, a 2018-as és 2022-es téli olimpia – de még az EYOF-ok – után mérföldkövön van túl a magyar sport téli vonatkozásban, hiszen korábban nem látott sikereket és kvalifikációkat éltünk át. „Ez a téli olimpiai sportágakkal kapcsolatban feladatot ró ránk, közös gondolkodásra van szükség; a törődés nemzetközi sikerben tud kamatozni” – mondta a MOB alelnöke, aki korábban a téli sportokért volt felelős. Gyulay Zsolt kiemelte: „el kell hinnünk, hogy bizonyos téli sportágakban, szakágakban nemzetközi szinten is van esélyünk, amik a magyar olimpiai mozgalomban új lehetőségeket jelentenek”. „Fel kell ugyanakkor mérni a kevésbé eredményes szakágakat is, miként lehetnének még sikeresebbek” – tette hozzá.

Az elnökség arról is döntött, hogy az alpesi síző Kékesi Mártont delegálja a MOB Sportolói Bizottságába. A MOB alapszabálya szerint a Sportolói Bizottság két téli olimpikon tagja a téli olimpia évében kerül megválasztásra, illetve delegálásra oly módon, hogy egy tagot a legutóbbi téli játékokon részt vett versenyzők választanak, egyet a MOB elnöksége delegál. A Sportolói Bizottság tagja az lehet, aki a választást, illetve a delegálást megelőző utolsó három téli olimpia egyikén versenyzőként részt vett. A MOB és a Sportolói Bizottság felhívására három téli olimpikon adta be pályázatát a bizottsági tagságra: Kékesi Márton (alpesi sí), Knoch Viktor (rövidpályás gyorskorcsolya) és Nagy-Heidum Bernadett (rövidpályás gyorskorcsolya). Az idei, pekingi olimpián részt vett versenyzők Knoch Viktort választották tagnak. Tekintettel arra, hogy egy sportág egy fővel képviseltetheti magát a bizottságban, így az egyedüli jelölt Kékesi Márton maradt.

A grémium elfogadta a nyári, besztercebányai EYOF magyar küldötségénak sportolói bő listáját (long list). Az európai seregszemlére július utolsó hetében kerül sor a szlovákiai településen; a magyar csapatot várhatóan közel 100 sportoló alkotja majd, akik 9 sportágban fognak megmérkőzni.

A testület akceptálta a könyvvizsgáló jelentését, az elnökség 2021-es beszámolóját, a MOB 2021-es egyszerűsített éves beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, valamint kiegészítő mellékletét, a szervezet 2022-es költségvetését, az elnökség második féléves munkatervét, a Doppingellenes Szabályzat módosítását; továbbá a jelenlévők tájékoztatást kaptak a MOB versenysport-startégiájáról is. Döntöttek állami jutalmakról, eredményességi támogatásokról (téli olimpia, birkózás, rövidpályás gyorskorcsolya, sportlövészet, vívás) és a Kolonics György Alapítvány illetve az Aranycsapat a Kárpát-medencei Fiatalok Sportjáért Alapítvány támogatásáról is.

Az ülés végén az elnökség tagjai és a MOB-iroda munkatársai 80. születésnapja alkalmából felköszöntötték Schmitt Pál tiszteletbeli elnököt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagját. Az alkalomból Gyulay Zsolt MOB-elnök és Fábián László főtitkár, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke mondott rövid köszöntőt.

(MOB/VF; fotó: MOB/Szalmás Péter)