20230221 056

„A MOB és az NVESZ kiváló szakmai kapcsolatot ápol”

2023. 02. 22.
Megosztás

A hatvanegy tagszövetség ernyőszervezeteként működő Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) a 2022-es világversenyeken eredményes sportolóknak, a Világjátékokon, a világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon dobogós helyezetteknek adott át elismeréseket a Hilton Budapest hotelben megrendezett gálán február 21-én. A résztvevőket az olimpiai család részéről Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, a NOB tiszteletbeli tagja és dr. Bartha Csaba operatív igazgató is köszöntötte.

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: tavaly kimagasló sikereket értek el a magyar versenyzők. A Világjátékokon túl a nem olimpiai sportágak hazai kiválóságai a világbajnokságokon 53, míg az Európa-bajnokságokon 108 aranyérmet szereztek. Az államtitkár megjegyezte, idén növelték a forrást. „A Nemzeti Versenysport Szövetség, illetve tagszervezetei számára a korábbi 600 millió forintos keretösszeg helyett az idei évben 870 millió forintot biztosítunk, vagyis 270 millió forinttal többel igyekszünk hozzájárulni az újabb magyar sportsikerekhez” – jelentette be Schmidt Ádám.

Schmitt Pál, volt köztársasági elnök a sport egységességére hívta fel a figyelmet. „Fontos, hogy ne csak az olimpiai sportágak részesüljenek a reflektorfényből. Nem mindenkiből lesz kajakos, vívó, vagy ökölvívó olimpiai bajnok. Rengeteg izgalmas sportág van, és ezen sportágak versenyzői hatalmas nemzetközi sikereket érnek el” – tette hozzá a Nemzet Sportolója.

20230221 033

Járosi Péter, az NVESZ alelnöke, Schmitt Pál, dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és dr. Mészáros János.

MOB/Szalmás Péter

Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke elmondta, a 2022-es évben a világ új életre kelt a pandémia után, és a magyar sportolók kimagasló eredményeket értek el. „Versenyzőink a világ- és Európa-bajnokságokon fantasztikus eredményeket értek el, és ott volt a csúcseseményünk, a birminghami Világjátékok, ahol minden idők legsikeresebb magyar szereplését produkálták sportolóink. Nehéz lesz ezt felülmúlni” – utalt az elnök a 27 megszerzett magyar éremre. Magyarország ugyanis várakozáson felül teljesítve 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal zárt az Egyesült Államokban.

Dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója gratulált a díjazottaknak, és hangsúlyozta, az elmúlt években a MOB és az NVESZ kiváló szakmai kapcsolatot ápol. A két szervezet irodája hosszú idő óta szomszédos, a MOB közgyűlésének – a „magyar sport parlamentjének” – pedig tagja az NVESZ elnöke, dr. Mészáros János, a MOB Jogi Bizottság elnöke is. „Egyre több multisportverseny esetében dolgozunk együtt a nem olimpiai sportágakkal is, hiszen a karate korábban már bemutatkozott az ötkarikás játékokon, és vannak olyan feltörekvő sportágak is, mint például a kick-box."

20230221 001

Dr. Mészáros János, az NVESZ első embere, a hazai karateszövetség elnöke, a MOB tagja, a MOB Jogi Bizottságának vezetője és dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója.

MOB/Szalmás Péter

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elismerően beszélt az NVESZ sportágairól. „A sportolók nem csupán a sportágukat, hanem a hazájukat is képviselik. A tavalyi eredményeket elnézve, büszkék lehetünk rájuk. Külön öröm számomra, hogy a parasportolók eredményeit is méltatták az NVESZ-gálán.”

A gálán bemutatták az új NVESZ-könyvet. A sikereket és a sportágakat ismertető műről Járosi Péter, az NVESZ alelnöke elmondta, az ernyőszervezet rendszerint igyekszik könyv formában nyomot hagyni. „Egy ilyen sikeres év után a Világjátékok-győzelmeken és éremszerzéseken túl minden tagszervezetünk kapott egy-egy fejezetet. Külön figyeltünk arra, hogy aki részt vett a játékokon, pontszerzők és helyezettek, csapattagok, mind-mind bekerültek a könyvbe” – mondta Járosi Péter. A Világjátékok 2022 című kiadvány 160 oldalas.

A gálán részt vett számos sportvezető, köztük dr. Géczi Mariann, a MOB stratégiai igazgatója és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is.

20230221 143

Dr. Mészáros János, Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) elnöke, dr. Leyrer Richárd özvegye és Schmitt Pál.

MOB/Szalmás Péter

A gálán Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) elnöke vehette át a sportvezetők munkáját elismerő dr. Leyrer Richárd-díjat. A sportvezető 2020-ban kezdte meg a harmadik ciklusát elnökként. Dr. Leyrer Richárd, a kick-boksz szövetség egykori elnöke korábban a MOB alelnökeként felelt a nem olimpiai sportágakért.

A díjazottak listája az NVESZ honlapján megtekinthető.

(NVESZ, MOB-Média)