A MOB-közgyűlés elfogadta a riói felkészülési tervet, Czene Attila alelnök lett (videóval)

A MOB-közgyűlés elfogadta a riói felkészülési tervet, Czene Attila alelnök lett (videóval)

2014. 04. 28.
Megosztás

Szponzori aláírás, alelnökválasztás, 2013-as szakmai beszámolók, nankingi csapatkijelölés, téli EYOF-on és Európa Játékokon való részvétel, továbbá Szocsi-beszámoló és a rió felkészülési terv is szerepelt a MOB április 28-ai közgyűlésének napirendjén.

Az esemény felvezetésében elhangzott, a magyar sportolók az idei felnőtt világversenyeken eddig 63 olimpiai pontot gyűjtöttek az olimpián szereplő sportágak versenyszámaiban.

A közgyűlés a MOB szabadidősportért felelős alelnökévé választotta Czene Attila olimpiai bajnok úszót, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökét.

Módosították az alapszabályt, így - Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnökének, a NOB tagjának javaslatára - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mindenkori magyar tagjai ezentúl a MOB közgyűlése és az elnökség mellett az olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozatban is szavazati joggal rendelkeznek. A módosítás kitér arra is, hogy az Európa Játékok és az ahhoz kapcsolódó feladatok ellátása érdekében szükséges a sportvilágesemény megjelenítése az Alapszabályban.

A tagság elfogadta az elnökség 2013. évi szakmai beszámolóját, a könyvvizsgálói és a felügyelő bizottsági jelentéseket, utóbbi ellenőrzési munkatervét, továbbá a MOB 2013. évi beszámolóját és annak közhasznúsági mellékletét.

A könyvvizsgálói jelentés szerint a MOB 2013. évi közhasznú egyszerűsített éves beszámolójában az eszközök és források egyező végösszege 1 928 491 ezer forint, a tárgyévi eredmény az alaptevékenységből 40 249 ezer forint, míg a vállalkozási tevékenységből 192 ezer forint. A MOB 2013. évi könyvelt összes bevétele 9 547 462 ezer forint, az összes ráfordítása 9 507 021 ezer forint.

A közgyűlés elfogadta a MOB elnökségének márciusi ülésén tárgyalt szocsi, XXII. Téli Olimpiai Játékokról készült beszámolót, döntött a 2015-ös bakui, I. Európa Játékokon és Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való magyar részvételről is. A tagok megszavazták a 2014-es, nankingi, II. Ifjúsági Olimpiai Játékokon részt vevő Magyar Ifjúsági Olimpiai Csapat és küldöttség személyi összetételét.

Borkai Zsolt hangsúlyozta, a Magyar Csapat nyári olimpiai játékokra való felkészülésének koordinálása a MOB egyik legfontosabb feladata. Két évvel a riói játékok előtt a MOB olimpiai sportágakért felelős szakmai tagozata elkészítette a 2016-os ötkarikás játékok felkészülési programját és megfogalmazta az irányelveket. A dokumentumot a tagság elfogadta.

A közgyűlés alkalmával Borkai Zsolt MOB-elnök és Hülvely István vezérigazgató újabb négy évre szóló szponzori megállapodást írt alá, melyek értelmében a Hunguest Hotels szállodalánc arany fokozatú támogatóként segíti a jövőben is a magyar Olimpiai Mozgalmat.

Az eseményen Borkai Zsolt és Szabó Bence főtitkár MOB Érdemérmeket adott át. Díjat kapott Kolczonay Ernő – posztumusz – olimpiai ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívó, edző; Tóth Krisztina olimpiai negyedik helyezett ötszörös olimpikon, vb-bronzérmes, Európa-bajnok asztaliteniszező; dr. Bodnár András olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a MOB tagja, a Mező Ferenc Sportbizottság elnöke; a Magyar Súlyemelő Szövetség részéről dr. Elek István társelnök és Pham Ngoc Chu vietnami üzletember, elnökségi tag – mindketten a MOB tagjai –; dr. Fenyvesi Csaba háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a BVSC szakosztályelnöke, a MOB tagja; valamint Furkó Kálmán 7 danos karatemester, a hazai karateszövetség egyik alapítója és alelnöke. A jelenlévők köszöntötték a nyolcvan esztendős Batizi Sándor egykori válogatott kardvívót, edzőt is.

A közgyűlésen részt vevők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Török Gyula olimpiai bajnok ökölvívóról, Várady Béla olimpiai ezüstérmes labdarúgóról, Sax Gyula sakkolimpiai bajnokról, Novák Dezső kétszeres olimpiai bajnok labdarúgóról és Felkai László olimpiai bajnok vízilabdázóról.

Az eseményt a MOB internetes oldalán az érdeklődők élőben követhették.

(Fotó: MOB/Kovács Anikó)