"A MOB közgyűlése elfogadta a lillehammeri ifi olimpiai küldöttséget"

"A MOB közgyűlése elfogadta a lillehammeri ifi olimpiai küldöttséget"

2015. 05. 14.
Megosztás

Alig több mint 270 nappal a II. téli Ifjúsági Olimpiai Játékok rajtja előtt konzultációt tartottak a MOB-ban az érintett sportágak képviselői számára. Dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató örömmel számolt be arról, hogy a MOB május 12-ei közgyűlése elfogadta a lillehammeri ötkarikás játékokon résztvevő magyar csapat és küldöttség összetételét. Várhatóan 16 sportoló utazna.

Az első téli ifjúsági ötarikás seregszemlét az ausztriai Innsbruckban 2012. január 13. és 22. között rendezték 6 sportág 15 szakágának 63 versenyszámában; 70 ország több mint ezer, 14-18 éves fiataljának részvételével. Magyarországot Innsbruckban 6 sportág 9 versenyzője képviselte. A legjobb eredményt Kovács Attila és Gasparics Fanni jégkorongozó szállította: az egyéni ügyességi versenyszámban mindketten ifjúsági olimpiai ezüstérmet nyertek.

A második téli ifjúsági olimpiának Rio évében, 2016. február 12. és 21. között Lillehammer ad majd otthont. A norvég város 1994-ben volt már helyszíne ötkarikás eseménynek, akkor a felnőttek számára rendeztek téli játékokat. Huszonegy esztendővel ezelőtt tizenhat magyar versenyző közül a műkorcsolyázó Czakó Krisztina 11. helyezése jelentette a legjobb eredményünket.

A május 12-ei konzultáción dr. Nagy Zsigmond arról is beszámolt, hogy a szocsi olimpikon Nagy Konrád gyorskorcsolyázó a 2016-os lillehammeri ifjúsági olimpia fiatal nagykövete lesz a Magyar Olimpiai Bizottság ajánlása alapján.

Mint arról a mob.hu korábban beszámolt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a MOB-ot kérte fel a jelölésre, és a választás a szocsi olimpikon, négyszeres magyar bajnok sportolóra esett.

„A nemzetközi bizottság feltételül szabta meg a magas sportolói tudást, a kiemelkedő eredményeket, a felkészültséget, míg az életkort 25 esztendőben maximalizálta. A kívánalmaknak teljes mértékben megfelel Konrád” – indokolta meg a döntést korábban a nemzetközi igazgató.

A megbeszélésen a sportágak képviselői a várható kvótaesélyekről adtak tájékoztatást. Az Innsbruckban magyar sikert hozó ügyességi jégkorongszámban egy fiú- és egy lányversenyző részvétele várható. Műkorcsolyában egy lány léphet pályára. Nagypályás gyorskorcsolyában nem várható magyar részvétel, rövidpályás gyorskorcsolyában azonban már a magyar fiatalok ki is vívtak két fiú- és egy lánykvótát. Snowboardban, a slopestyle-ban nincsen komoly esélyünk, board-crossban viszont egy-egy lány- és fiúversenyző indulására van remény. A síszámokban, alpesi síben, biatlonban, sífutásban és síugrásban szakáganként egy fiú és egy lány kvalifikációját várják a szakemberek, ez összesen nyolc sízőnk utazását jelentené. A lillehammeri magyar sportolói létszám így összesen 16 fő lenne.

A konzultáción egészségügyi témák is napirendre kerültek. Elhangzott: minden sportoló számára kötelező lesz az egészségügyi szűrővizsgálat, továbbá a MOB a tiltott teljesítményfokozás, a doppingolás és a drogfogyasztás tekintetében továbbra is a zéró tolerancia elvét követi.

A nemzetközi igazgató arról is tájékoztatást adott, hogy a MOB közgyűlése a szervezet új doppingszabályzatát is elfogadta. "Nem csak a MOB, hanem a WADA is elfogadta, és ez nagy szó!" - jelentette ki az eseményen jelenlévő dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője.

Dr. Nagy Zsigmond azt is hangsúlyozta, hogy az ifjúsági olimpiák célkitűzéseire jellemzően ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek majd a szervezők a sport mellett a nevelésre és a kultúrára, ezek egységére.

Az eseményen részt vett többek mellett Fábián László, a MOB sportigazgatója is.

A következő konzultációra a tervek szerint október 20-án, 14 órától kerül sor a MOB székházában.

(MOB/VF)