A MOB közgyűlése elfogadta a szervezet új alapszabályát, marad a taglétszám

A MOB közgyűlése elfogadta a szervezet új alapszabályát, marad a taglétszám

2017. 04. 24.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlésén elfogadták az ötkarikás szervezet új alapszabályát. A szabályzat értelmében nem csökken a közgyűlés tagjainak létszáma, és a MOB elnöke munkájáért nem vehet fel fizetést.

A hétfői rendkívüli közgyűlést a sportági szakszövetségek kezdeményezésére a MOB felügyelő bizottsága hívta össze.

A módosított alapszabály összhangban van a hatályos sporttörvénnyel, valamint a Polgári Törvénykönyvvel, de alkalmazkodnia kell a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvárásaihoz, az Olimpiai Chartához is. A jövőben már nem csak az ötkarikás sportági szövetségek küldöttei választhatók a MOB vezető tisztségviselőjének. Az új alapszabály tartalmazza a többi között azt is, hogy a MOB-elnöki funkciót a jövőben is csak társadalmi munkában lehet ellátni, fizetést nem lehet érte felvenni; valamint hogy a közgyűlés határozatképtelensége esetén - a Ptk. rendelkezése alapján a - jövőben a megismételt közgyűlést nem lehet fél óra múlva összehívni, hanem csak minimum három, legfeljebb tizenöt napon belül.

A hétfői döntés értelmében a közgyűlés továbbra is 200 tagot számlál. A MOB-elnökség létszáma 13-ról 15 főre bővül. Borkai Zsolt ezt azzal indokolta, hogy csak ebben az esetben teljesül az Olimpiai Charta előírása, miszerint az elnökség több mint a felének az országos szövetségek delegáltjai közül kell kikerülnie. Emlékeztetőül: jelenleg négy olyan elnökségi tag van, aki nemzetközi tisztségénél fogva tagja a grémiumnak: Schmitt Pál (a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja), dr. Aján Tamás (a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a NOB tiszteletbeli tagja), dr. Kamuti Jenő (a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke) és Gyurta Dániel (NOB-tag).

A MOB éves rendes, egyben tisztújító közgyűlését május 2-án rendezik, ekkor kerülhet sor újab tagok felvételére is. Borkai Zsolt javaslatára a közgyűlés levette a napirendről, hogy határozzon a MOB-tagságban bekövetkezett változásokról. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy az új alapszabály szerint az új tagok felvételük után azonnal választhatók lesznek a MOB különböző tisztségeire, így arra már a május 2-i rendes közgyűlésen meglesz a lehetőség. Borkai Zsolt már tavaly év végén elmondta, hogy ismét megmérkőzik az elnöki tisztért; kandidálási szándékát a közelmúltban jelezte Szabó Bence korábbi főtitkár és Kulcsár Krisztián is.

A MOB elnöke végül megköszönte az új alapszabály megalkotásában végzett munkáját a társszervezeteknek, az EMMI-nek, külön Kósa Lajosnak, a Magyar Országos Korcsolyázók Szövetsége elnökének, valamint az olimpiai bajnok öttusázó Török Ferencnek is. Az ügyvéd 32 javaslatából most 18-at elfogadott és beépített az alapszabályt elkészítő munkabizottság.

A MOB új alapszabálya ide kattintva olvasható.

(MOB-MTI)