20230520 024 mob kozgyules

A MOB közgyűlésén bemutatták a Kettőskarrier-programot, Bacsa Péter került az elnökségbe

2023. 05. 20.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság tavaszi közgyűlésén a beszámolók mellett számos multisporteseményt tárgyaltak és bemutatták a Kettőskarrier-programot is. Elnökségi tagságra a birkózószövetség alelnöke, Bacsa Péter kapott bizalmat. Dr. Domonkos Anna korábbi evezős főtitkár életműdíjat kapott. Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár fontos bejelentést tett.

Az eseményre a Hotel Héliában május 20-án került sor. Mint Gyulay Zsolt elnök bejelentette: a MOB közgyűlése 121 tagot számlál.

20230520 009 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntőjében az államtitkárság és a MOB közötti jó kapcsolatot, együttműködést méltatta. „Közösen szolgáljuk a magyar sportot a Magyar Olimpiai Bizottsággal” – hangsúlyozta. A sportpolitikus bejelentette, hogy a péntek este érvénybe lépett kormányrendelet-módosítás értelmében 124,9 milliárdról 125,2 milliárd forintra emelkedett a sporttámogatásra fordítható éves társaságiadó (TAO)-keret. Ebből az összegből a hat látvány csapatsportág mellett újra részesülhet a MOB is, így idén lehívhatja a sportfejlesztési programjának megvalósításához szükséges 167 millió forintot, jövőre pedig a párizsi olimpiára való felkészüléshez 300 millió forint állami támogatásban részesül.

20230520 001 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

Gyulay Zsolt a november 26-ai közgyűlés óta eltelt időszakra tekintett vissza. „Hiszek benne, hogy a HM-államtitkársággal, a köztestületekkel, az OSEI-vel, a TF-fel, a MET-tel és a SOSZ-szal, vagy éppen a sportújságírókkal együtt tényleg a Sport Parlamentjét alkothatjuk!” – kezdte a MOB elnöke.

A sportvezető aktuálisan beszámolt arról, hogy néhány nappal korábban Fábián László főtitkárral Párizsban jártak, ahol az EOC-szeminárium után a párizsi magyar nagykövettel, Habsburg Györggyel és a Francia Olimpiai Bizottság elnökével, Brigitte Henriques-vel is egyeztettek. „A megválasztásomat követően 31 hazai és 20 külföldi nemzetközi eseményen vett részt a MOB vezetősége, kollégái, és 12 nemzetközi delegációt fogadtunk a MOB-székházban.” Gratulált dr. Deutsch Tamásnak és dr. Bényi Szabolcsnak, mivel a napokban beválasztották őket az európai olimpiai bizottságok közös szervezetének (EOC) egy-egy bizottságába.

„A sportolók számára zajlik a kvalifikáció – az úszók 9 versenyszámban már ki is harcolták az indulási jogot –, mi pedig folyamatosan egyeztetünk” – mondta a párizsi olimpiával kapcsolatban, majd emlékeztetett a megnyitó előtt 500 nappal tartott budapesti rendezvényre is.

20230520 004 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

Az olimpiai bajnok kajakozó beszélt az olaszországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál magyar sikereiről: „csapatunk hat arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, ezzel az éremtáblázat ötödik helyén végzett, most szereztük minden idők legtöbb magyar aranyérmét a téli EYOF-ok történetében”. Kitért az idei multisporteseményekre, a krakkói Európa Játékok, a maribori nyári EYOF és a bali Strand Világjátékok vonatkozásaira, valamint az olimpiai sportágak szövetségeivel való találkozókra. Gyulay Zsolt tájékoztatást adott a november végi sportolói fórumról, a MOB hagyományőrző tevékenységéről, a Csanádi-emlékévről.

Kitért a marketing területére is, az új honlapra és kereskedelmi logóra, a Team Hungary-ra, a Szerencsejáték Zrt-vel kötött megállapodásra, a 24 Toyota-gépkocsi átadására, a Samsunggal és az Alianzzal való egyeztetésekre. „Célegyenesébe ért a tárgyalás az adidas-szal, amelynek termékeit 2024 és 2028 között 11 multisporteseményen viselnek majd a Team Hungary tagjai; a delegációkban mintegy 2000 embert öltöztetünk fel.”

Gyulay Zsolt köszöntötte dr. Iglódi Endrét, a Magyar Olimpiai Akadémia új elnökét, Illyés Ferenc kézilabda- és Báder Márton kosárlabda-szövetségi elnöknek sok sikert kívánt, míg Szalay Ferencnek és Kocsis Máténak megköszönte a szövetség élén végzett eddigi munkáját.

20230520 031 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

A közgyűlésen személyi kérdésben is döntöttek: új elnökségi tagot választottak. Ez az olimpiai bajnok úszó, a hazai szövetséget vezető dr. Wladár Sándor novemberben történt alelnökké válását követően lett esedékes. Mint ismert, Schmidt Gábor helyettes államtitkári kinevezése után mondott le az alelnöki tisztségről. Elnökségi tagnak ketten pályáztak: a Magyar Birkózók Szövetségének ügyvezető alelnöke – az atlantai olimpikon birkózó – Bacsa Péter és a Magyar Műugró Szövetség elnöke, Benczédi Balázs. Miután utóbbi az eseményen visszavonta jelentkezését – ezzel együtt felajánlotta szakmai segítségét –, egyedül Bacsa maradt „versenyben”, akit titkos szavazással meg is választottak az elnökség tagjának. „A megválasztásom nem csak nekem, hanem a több mint száz éves magyar birkózásnak is szól, amely eredményeit is tekintve az egyik erős bástyája az olimpiai mozgalomnak. Köszönöm a megtisztelő bizalmat!"

20230520 030 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

A MOB Kettőskarrier-programját Fábián László ismertette. A program célként fogalmazta meg a sportolók lehetőségeinek szélesítését, amelyhez különböző szolgáltatásokkal szeretnének hozzájárulni, például pályaválasztási tanácsadással, tanulás-módszertani fejlesztéssel, személyiség-fejlesztéssel (coaching), vállalati gyakornoki lehetőséggel, sporttudományos tanácsadással. A program 2023. szeptember 30-án 100-120 sportolóval indulhat. „A MOB a hazai és nemzetközi környezethez alkalmazkodó, sporttudományos ismereteken alapuló, komplex programot indít annak érdekében, hogy a sportolók sikeresek legyenek a sport- és azon kívüli karrierjükben egyaránt" – vázolta az olimpiai bajnok öttusázó.

20230520 023 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

Elfogadták az idei, olaszországi téli EYOF beszámolóját, a 2023-as Európa Játékokkal, a Strand Világjátékokkal és a 2024-es téli ifjúsági olimpiával kapcsolatos célkitűzéseket és irányelveket, valamint a három idei multisporteseményre utazó, a krakkói Európa Játékokon, a maribori EYOF-on és a bali Strand Világjátékokon résztvevő magyar küldöttség összetételére (short list) vonatkozó javaslatokat. A sportszakmai vonatkozásokról a főtitkár mellett dr. Bartha Csaba operatív igazgató adott tájékoztatást.

20230520 028 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

Megszavazták az olimpiai eseményeken történő részvételhez szükséges minimum-követelmények és az alapszabály apróbb, technikai módosítását is. Elfogadták a könyvvizsgáló jelentését, a 2022-es egyszerűsített éves beszámolót, annak közhasznúsági, valamint kiegészítő mellékletét, továbbá a 2023-as költségvetést, illetve jóváhagyták a felügyelő bizottság beszámolóját is, melyet Dávid Imre elnök ismertetett.

20230520 005 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

A MOB sportolói bizottságának tavalyi munkájáról dr. Baji Balázs elnök, az etikairól dr. Beck György bizottságvezető számolt be. A világbajnoki bronzérmes gátfutó a konferencia-részvételekről, sportolói fórumról, nyílt bizottsági üléseikről beszélt, Beck György pedig arról tájékoztatott, hogy dr. Hardy Ilona után vette át a bizottság vezetését, mely tavaly három esetet tárgyalt.

A MOB közgyűlése a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának két képviselőjével, Szász-Kovács Emese vívóval és Fodor Rajmund vízilabdázóval is bővült.

20230520 029 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményen elismeréseket is átadtak egykori kiváló sportolóknak, sportvezetőknek. Dr. Szántó Györgyné dr. Domonkos Annát (evezés) MOB Életműdíjjal, Altorjai Sándort (torna), Béres Ernőt (posztumusz, atlétika; a díjat özvegye vette át), Regőczy Krisztinát (jégtánc) MOB Érdeméremmel, Kun Pétert (vívás) Egyenlő Esélyekért-díjjal tüntették ki. A MOB kitüntetéseit Schmitt Pál tiszteletbeli elnök és Gyulay Zsolt adta át.

A jelenlévők megemlékeztek a novemberi közgyűlés óta elhunyt, olimpiai családhoz köthető sportolókról, sportvezetőkről. Pongráczné Vasvári Erzsébet sportlövő, dr. Csapó Gábor vízilabdázó, Medvegy Iván öttusa mesteredző, Huszka Mihály súlyemelő, Tumpek György úszó, Koutny Lajos jégkorongozó, Szöllősi Imre, Varga Ferenc, Vagyóczki Imre és Benkő Katalin kajakozók, Varga János birkózó, Tihanyi Endre tornász, Ihászné Magyar Kornélia gyorskorcsolyázó, dr. Zalka András TF-rektor, Czakó György műkorcsolyázó, Holovits Tamás vitorlázó, Jánosi Ferenc röplabdázó, Lendvai Miklós labdarúgó, dr. Hetényi Antal Gábor és Varga István judósok, dr. Sipos Andrea sportorvos, Czakó Csaba evezős, Debreczeni Tibor kerékpáros, Zsinka András, Lovász Lázár és Béres Ernő atléták, dr. Bajkai István ökölvívóelnök, Schäffer János és Rádics János síző, Adorján András sakkozó, valamint Csányi Béla tekéző emlékét őrzi a levetített In memoriam-videó.

20230520 014 mob kozgyules
MOB-Média/Szalmás Péter

(MOB-Média)