A MOB stratégiája is napirenden szerepelt a szervezet sportdiplomáciai bizottságának ülésén

A MOB stratégiája is napirenden szerepelt a szervezet sportdiplomáciai bizottságának ülésén

2019. 03. 22.
Megosztás


Ádámfi Attila vezetésével ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottsága. A testület a jövőbeni feladatok tárgyalása mellett a MOB stratégiáját is napirendre tűzte.

A március 22-ei eseményen részt vett Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke és a MOB elnökségének delegáltja, dr. Aján Tamás, a NOB tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnöke is.

A bizottság előző elnöke Gyulai Márton volt, aki a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság előkészítésében betöltött szerepe miatt nem vállalta a vezetői feladatokat, amiket a közelmúltban Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség, több olimpián is fontos tisztséget ellátó főigazgatója vett át.

Kulcsár Krisztián tájékoztatást adott az új nemzetközi szervezet, az International Federation for Sports Officials (IFSO, Versenybírók Nemzetközi Szövetsége) létrehozásáról, melyben a 20 alapító egyike a Magyar Olimpiai Bizottság.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a bizottság – és annak jelentős nemzetközi tapasztalatokkal és kapcsolatrendszerrel bíró tagjai – nemzetközi sportdiplomáciai tekintetben javaslattevő, véleményező és képviseleti szerepet kell, hogy betöltsön a MOB mellett.

A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a jövőben érdemes megvizsgálni a „jó kormányzás" (good government) témakörét a hazai ötkarikás szervezet vonatkozásában is.

A testület napirendi pontjai között szerepelt a MOB stratégiája, a tagok kiegészítéseikkel, észrevételeikkel segítik annak minél tökéletesebb megalkotását. Ide vonatkozóan tárgyalták a női sportvezetők szélesebb körben történő bevonását is; a témához dr. Csisztu Zsuzsa a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) területéről hozott példákat.

A megbeszélés témakörei között szerepelt a hazai szakszövetségek nemzetközi tisztségviselőinek, kapcsolatainak feltérképezése, a lehetséges együttműködések kialakítása, fejlesztése és a hazai sportdiplomáciai képzés is.

A bizottság az alakuló ülését 2018. február 26-án tartotta.

A Nemzetközi Kapcsolatok és Sportdiplomáciai Bizottság elnöke Ádámfi Attila; tagjai Gyulai Márton, Bacsa Péter, dr. Csisztu Zsuzsa, dr. Hajdú Balázs, Kárai Péter, dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, Márkus Gergely, Richter Attila, Vajda László és Vajta Balázs. A MOB elnöksége részéről együttműködő tag: dr. Aján Tamás.

(MOB)