A MOB szerint is érték a sportoló!

A MOB szerint is érték a sportoló!

2019. 05. 15.
Megosztás


Sinkó Andrea vezetésével ülést tartott szerdán a MOB Sportolói Bizottsága. A testület - mely a sportolókat, olimpikonokat hivatott képviselni - jelentős értéket képvisel az ötkarikás szervezet életében. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a megbeszélésen részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Vékássy Bálint főtitkár, Imre Géza, az elnökség tagja és Fábián László sportigazgató is.

Dr. Szabó Tünde azt mondta, egyre jobban felértékelődnek a sportolók és a sportolói bizottságok. „A MOB is felismerte, hogy a sportoló, mint érték, mit jelent. Sportnemzet vagyunk, a sportolóink pedig példaképek. Ők kell, hogy alkossák a sportolói bizottságokat, meg kell hallgatni a szavukat, bizonyos döntésekbe, azok előkészítésébe be kell vonni őket, hiszen ők élik meg magát az élsportot. A javaslataikat pedig komolyan kell venni, meg kell vizsgálni”. Az államtitkár - aki maga olimpiai ezüstérmes úszó - még 2017 előtt vezette a MOB Sportolói Bizottságát, így személyesen is megélte annak jelentőségét. A sportvezető a bizottság és Sinkó Andrea aktív munkáját méltatva hozzátette: komoly kérdésekkel foglalkoznak és fontos nemzetközi programokba kapcsolódnak be.

Kulcsár Krisztián megjegyezte, hogy a bizottság Sinkó Andrea vezetésével „példaértékűen” jól működik, a tagok közül többen a sportdiplomácia terén is eredményesek.

Sinkó Andrea kifejtette, hogy a bizottság célja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelveinek leképezése, annak vonatkozó struktúrája követése. „Cél lenne az is, hogy a hazai sportágak szakszövetségeiben is létrehozzák a sportolói bizottságokat, ahol maga a versenyző, sportágát képviselve, akár az elnökségben szavazati joggal tudja elképzeléseit érvényre juttatni”. A szöuli olimpiai 6. helyezett ritmikus gimnasztikázó kifejtette, hogy teljesen más promlémákat vetnek fel a világ különböző területein élő sportolók például Norvégiától egyes afrikai országokig, a jóléti társadalmaktól a fejlődő országokig.

Az ülésen napirendre kerültek a korábbi nemzetközi sportolói fórumok, a kettős karrierprogram, a nemi egyenjogúság, a női sportvezetők kérdése.

A világbajnoki bronzérmes gátfutó Baji Balázs az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tevékenységéről, annak alelökeként számolt be, az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Knoch Viktor a Gerevich-ösztöndíjakkal kapcsolatos észrevételeit fogalmazta meg.

Sinkó Andrea elmondta, arra törekednek, hogy a bizottság tagjai részt vegyenek eseményeken, különböző szerevezetek munkájában, erre példa Baji Balázs, vagy éppen a kajakozó Szabó Gabriella BOM Alapítvány kuratóriumi munkájában való tagsága. A sportvezető beszámolt a tavaszi lausanne-i sportolói fórumról, melyen 185 nemzeti olimpiai bizottság és 50 nemzetközi szövetség, sportszervezet képviselői vettek részt, köztük a magyarok.

Sinkó Andrea a MOB előző, decemberi közgyűlésén számolt be az általa vezetett bizottság munkájáról.

(MOB, fotó: MOB)