Atlétikai vb - Száz nappal a rajt elõtt bemutatták a kabalaf

A Nemzeti Atlétikai Központ első osztályú licencet kapott a WA-tól, Youhuu a vb kabalafigurája

2023. 05. 11.
Megosztás

Száz nappal a budapesti atlétikai világbajnokság rajtja előtt a sajtó munkatársai előtt bemutatták az esemény kabalafiguráját. A szerdai sajtótájékoztatót az alkalomhoz illően a stadion 100m-es rajtjánál rendezték.

Atlétikai vb - Száz nappal a rajt elõtt bemutatták a kabalaf

Budapest, 2023. május 11. Jon Ridgeon, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) vezérigazgatója átadja a WA elsõ osztályú licencét Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkárnak, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosának (b) a világbajnokság kabalafigurájának bemutatásán a Nemzeti Atlétikai Központban száz nappal a verseny rajtja elõtt, 2023. május 11-én. Jobbra Németh Balázs, a vb-t szervezõ Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. MTI/Koszticsák Szilárd

MTI, Koszticsák Szilárd

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa kiemelte, célegyenesbe fordult a felkészülés. A vb után a felső karéjon lévő mobillelátókat elbontják, helyén a világ egyik legszebb panorámájú futóköre áll majd rendelkezésre a mozogni, sportolni vágyoknak.

A Jon Ridgeon, a nemzetközi szövetség (WA) vezérigazgatója elmondta, a héten megvolt a stadion készenléti állapotát vizsgáló egyik utolsó vizit, a WA-nál pedig nagyon elégedettek voltak a látottakkal. Ezután átadta a magyar szervezőbizottság vezetésének a WA első osztályú licencét, amelynek köszönhetően a Nemzeti Atlétikai Központ hivatalosan is házigazdája lehet az augusztus 19. és 27. közötti világbajnokságnak.

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy Középkelet-Európában Magyarország bizonyíthatja először, hogy meg tud szervezni egy ekkora eseményt. Jelenleg 203 ország részvétele biztos, de azon dolgoznak, hogy ez a szám még nőjön: a cél 206 ország indulása, amivel minden idők legnagyobb vb-jét tudnák megrendezni.

"Fájó hiányt pótlunk azzal, hogy itt otthonra lel a magyar atlétika. Emellett létrejön egy szabadidőpark, a rozsdából arany születik, mivel ez Budapest egyik lepukkant rozsdaövezete volt. A magyar főváros az elmúlt hét évben globális sportfőváros lett, az atlétikai vb is ezt erősíti" - jelentette ki Fürjes Balázs, az irányító testület társelnöke.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke megköszönte a szervezőbizottság munkáját.

Atletikai vb - Szaz nappal a rajt elott bemutattak a kabalat

Budapest, 2023. május 11. Németh Balázs, a vb-t szervezõ Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b) és Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa a világbajnokság kabalafigurájának bemutatásán a Nemzeti Atlétikai Központban száz nappal a verseny rajtja elõtt, 2023. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

MTI, Koszticsák Szilárd

Ezután Jon Ridgeon a szervezőbizottság vezetésével közösen leplezte le az ősi magyar állatról mintázott rackajuhot, melynek a Youhuu nevet adták..

"A stadionnak otthont adó Csepel-sziget egykor a juhok szigete volt, Magyarország pedig a rackák földje. Youhuu most az egykori szennyezett rozsdaövezet helyén visszakapja a parkot. Kabalaállatunk korábban lusta volt, azonban miután elkezdett sportolni, ő is egy hétköznapi hős lett. Legyen mindenki olyan, mint ő" - fogalmazott a bemutatás kapcsán Németh Balázs.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményén több mint 2000 sportoló vesz majd részt, a viadal pedig akár hárommilliárd tévénézőhöz is eljuthat.

(MOB/MTI, Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd)