„A nemzeti mez kötelez”

„A nemzeti mez kötelez”

2015. 01. 21.
Megosztás

Dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója biztosra veszi, hogy a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (téli EYOF) szereplő magyar fiatalok felnőnek a feladathoz, és méltón képviselik hazánkat a rangos multisporteseményen.

A Magyar Ifjúsági Olimpiai Csapat szerda délután fogadalmat tett a vasárnap kezdődő téli EYOF előtt, majd az azt követő első csapatgyűlésen dr. Nagy Zsigmond tartott eligazítást a tizenhárom magyar indulónak, illetve edzőiknek.

„A MOB fennállásának 120 éves jubileumát ünnepli rövidesen, és ezalatt oly sok magyar sikernek örülhettünk, hogy bennetek is tudatosulnia kell: a nemzeti mez kötelez” – fogalmazott a sportvezető.

Egyúttal emlékeztetett rá, félúton vagyunk a szocsi téli olimpia és a lillehammeri ifjúsági olimpia között, már csak ezért is kiemelt figyelem övezi a Vorarlbergben és Liechtensteinben rajthoz álló magyar versenyzőket.

Dr. Nagy Zsigmond továbbá kiemelte, egy európai téli multisportesemény már-már egyenértékű egy világversennyel, hiszen azokon az érmek 75 százalékát európai sportolók nyerik meg.

„Igen szigorúak voltak a téli EYOF válogatási elvei, nagyon büszkék lehettek arra, hogy ti is tagjai vagytok ennek a rendkívül erős mezőnynek.”

Gór-Sebestyén Júlia versenyzőként négy téli olimpián szerepelt, 2002-ben Salt Lake Cityben a nyolcadik helyen zárt. Időközben edzőnek állt, és Borovoj Alexandert készítette fel a rövidesen kezdődő eseményre.

„Alexander remek képességekkel van megáldva, és biztos vagyok benne, hogy ezt a téli EYOF-on is megmutatja” – mondta 2004 Európa-bajnoka.

A kilencszeres magyar bajnok elárulta, a szigorú edzők közé tartozik, sokat követel a tanítványaitól, de reméli, hogy az eredmények őt fogják igazolni.

Kelemen Péter síugrásban méreti meg magát az eseményen, és bízik benne, hogy ki tudja hozni magából a maximumot Vorarlbergben.

„Nagyjából tisztában vagyok a körülményekkel, sokat edzem, versenyzek Ausztriában, ha nem is pontosan ott, ahol most fogok.”

A konkrét célkitűzések kapcsán elmondta, a középmezőnybe várja magát, és mindent megtesz azért, hogy a drukk inkább pozitívan hasson rá, mintsem hogy hátráltassa.

A Magyar Ifjúsági Olimpiai Csapat szombat hajnalban utazik el a téli EYOF helyszínére, magát a multisporteseményt január 25. és 30. között rendezik meg.

A fogadalomtételről készült beszámolónkat ITT olvashatja el, az arról készült képgalériánkat ITT tekintheti meg, míg ITT további információkat találhat a téli EYOF-ról.

(MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB/Szalmás Péter)