A nemzetközi öttusaelnök szerint Budapest sporttörténelmi esemény megrendezésére készül

A nemzetközi öttusaelnök szerint Budapest sporttörténelmi esemény megrendezésére készül

2019. 01. 14.
Megosztás


Kármán Sándor, a szeptemberi, budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa, és az ahhoz kapcsolódó lézerlövéses futó világbajnokságok versenyigazgató úgy látja, hogy – szervezői tapasztalata és a mérnöki pontossága mellett – egy jókora cipőkanálra is szükség lesz a megfelelő méretű versenyszínhelyek kialakításakor. Könnyebb lenne a dolga, ha a „dupla" világbajnokságnak az eredeti terveknek megfelelően a tágas Kincsem Park adna otthont, a kocka viszont úgy fordult, hogy a versenyek szabadtéri forgószínpadát a Margitszigeten, az Atlétikai Centrumban alakítják ki. Valahogy úgy, miként azt a húsz évvel ezelőtti öttusa vb házigazdái is tették.

Az 1999-es világbajnokság szervezőbizottságának igazából csak a vívóversenyek margitszigeti elhelyezése okozott gondot, de aztán kitalálták, hogy az atlétikai centrummal szomszédos Hajós Alfréd Sportuszoda fedett medencéjét bedeszkázva „vívótermet" lehet kialakítani, ahol ráadásul lelátót se kell építeni.

„A Nemzetközi Öttusa Szövetség, élén Klaus Schormann elnökkel azt szeretné, hogy ugyanúgy, ahogy tavaly az újító mexikóiak, mi is minden számot egyetlen létesítményben, egy öttusa 'Arénában' rendezzünk meg. Ahová a nézők egyetlen jegyet váltva juthatnak be, és ott az ülőhelyük változtatása nélkül tudják követni minden 'tusa' küzdelmeit – nyilatkozta Kármán Sándor az SzPress Hírszolgálatnak. – Húsz évvel ezelőtt a Magyar Öttusa Szövetség már elég közel járt ennek az álomnak a valóra váltásához, de azt a versenysorozatot végül csak a rövid utak világbajnokságának lehetett nevezni, mert két számot – az úszást és a vívást – a közeli sportuszodában, a lövészetet pedig a a Hajós Alfréd Sportuszoda melletti teniszpályán kialakított mobil lőtéren rendezték meg. Nekünk viszont most mindent egy helyre kell besuszterolnunk."

Új és fogós feladatot jelent Kármán Sándor csapatának, hogy a hagyományos öttusa világbajnoksággal és a három váltószámmal együtt – mondhatni kapcsolt áruként – a Magyarországon kevéssé ismert Laser Run, azaz a lézerlövéses futás versenyeinek is teret és időt kell biztosítaniuk. Egy oly próbatételről van szó, ami valójában nem más, mint az öttusa kombinált, azaz a futást a lövészettel párosító versenyszámának önálló változata, csak éppen a futótáv és a lőtábla távolságának némi módosításával. Népszerűsége a rendezés egyszerűségének is köszönhetően látványosan növekedik, ezzel párhuzamosan a nemzetközi szövetség (UIPM) tagországainak a száma is, talán meglepő, de főképpen Afrikában. Hogy ebből a „rokonságból" az öttusa évek múlva hogyan fog kijönni, azt valószínűleg még a bennfentesek sem tudják.

„Alaposan feltérképeztük a Margitszigeti Atlétikai Centrumot, minden zegét-zugát számba vettük, és arra jutottunk, hogy ha szűkösen is, de a nemzetközi szövetség kívánalmainak minden szempontból megfelelő versenyszínhelyeket tudunk kialakítani – folytatta a versenyigazgató. – A küzdőtér legnagyobb részét a 3500 négyzetméteres lovaspálya foglalja majd el, a bemelegítéshez ugyanakkor két, egyenként 40x40 méteres területet kell elkerítenünk, tehát tényleg minden egyes négyzetméterrel jól kell gazdálkodnunk. A 800 méteres futókört úgy szeretnénk kijelölni, hogy a táv egy részét a stadionon kívül tegyék meg a versenyzők, megelőzve azt a bábeli zűrzavart és a versenyek követhetetlenségét, ami a legutóbbi olimpiára és világbajnokságra is jellemző volt. 'Cserébe' mobil lelátót építünk a sportcentrumon kívül és óriás kivetítőt helyezünk el, de egy merész újításra is készülünk. A nemzetközi szövetségnek is tetszik, hogy a versenyzőkön egy-egy chipet fogunk elhelyezni, ezeknek a parányi jeladóknak köszönhetően minden induló pillanatnyi helyzete, illetve helyezése követhetővé válik, az elsőtől a harminchatodikig."

A szeptember 3. és 9. között megrendezésre kerülő öttusa világbajnokság két külső, de nem távoli helyszínt is bekapcsoló selejtezői után a 36-os döntőket rendezik majd a vb központi létesítményben, kezdve az úszással, folytatva az úgynevezett bónuszvívással, majd a lovaglással, végül pedig a végső sorrendet kialakító kombinált számmal. „Három számban is mobil megoldással élünk. A pálya egyik végében építjük fel a 25 méter hosszú, 6 sávos és csupán 1.20 méter mélységű alkalmi úszómedencét, annak közelében pedig a 20 méter hosszúságú és 5 méter szélességű megemelt szabadtéri vívópástot, amelynél a kedvezőtlen időjárásra, a versenyzők és a pást épségének megóvására is fel kell készülnünk. Egyelőre fejtőrést okoz egy sebtében felszerelhető tető kivitelezése, amely nem takarja el a nézők elől a vívókat. Ehhez képest rutinfeladatnak tűnik a mobil lőtér kialakítása, amelyet felváltva használnak majd az öttusázók és a Laser Run versenyek szereplői - folytatta Kármán Sándor, aki öt évvel ezelőtt volt először versenyigazgató, mégpedig a székesfehérvári Európa-bajnokságon."

A vb tervezett költségvetése 795 millió forint. A leendő házigazdák a legjobb és a leginkább észszerű megoldásokat keresik, ezzel is magyarázható, hogy a szükséges vízforgatós mobil medencét - alig 30 perces felhasználásra - nem bérelni szándékozzák, hanem körülbelül 60 millió forintért inkább megvásárolnák, hogy azt a jövőben más hazai világversenyeken is bevethessék.

„Körülbelül 200 öttusázó indulására számítunk, a másik versenyszám mezőnyében viszont ezernél is többre. Nem csak a szervezőbizottság, hanem a televíziós közvetítő számára is hatalmas kihívást jelent az egyhetes verseny feladatainak megoldása, de bízunk abban, hogy a magasságot ezúttal is biztosan fogjuk venni, a közönség pedig ugyanolyan jól fog szórakozni, mint húsz éve, amikor a jó hangulatról az aranyérmeket begyűjtő versenyzőink is gondoskodtak."

Ehhez csak annyit, hogy Klaus Schormann, aki határozott lépésekkel és sikeres lobbistaként immár 25 éve kormányozza a nemzetközi szövetséget, az UIPM néhány napja kiadott hírlevelében előlegezett bizalommal sporttörténelmi eseményként emlékezett meg a budapesti világbajnokságról. Kiemelve, hogy a sportág történetében a magyar főváros az első, amelyik a tekintélyes olimpiai hagyományokkal rendelkező öttusával együtt a Laser Run világbajnokság megrendezését is magára vállalta.

(SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter, fotó: MTI/Soós Lajos)