A NOB elnöke eligazítást tartott a menekültek olimpiai csapata vezetőinek

A NOB elnöke eligazítást tartott a menekültek olimpiai csapata vezetőinek

2016. 07. 09.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach a napokban találkozott először a riói olimpiára készülő menekültek csapatának (ROT) edzőivel, doktoraival és vezetőivel.

Tegla Loroupe (Kenya) és Isabela Mazão (Brazília) fogják vezetni az öt edzőből és öt tisztviselőből álló küldöttséget, aminek feladata az olimpiai csapat technikai felkészülésének biztosítása. Bach elmondta a csapat vezetőinek, hogy a példát állító munkájuk örök nyomot fog hagyni az olimpiák történetében.

„Eddig még sosem volt ilyen csapat, a NOB még soha nem állított fel ilyen csapatot eddig, ezért ez példátlan és új mindenkinek”- emelte ki a NOB elnöke. „A Menekült Olimpiai Csapat visszatükrözi az igazi olimpiai gondolkodásmódot. Otthont szeretnénk adni ezeknek a menekült sportolóknak, szeretnénk megadni nekik azt a lehetőséget, amit minden más sportolónak megadunk. Egy üzenetet szeretnénk küldeni a világnak, hogy ezek a sportoló menekültek, ugyan úgy, mint a többi menekült, képviselhetnek értékeket.”

Loroupe, a háromszoros olimpikon és volt maratoni világcsúcstartó hozzá tette: „Ez a Menekült Olimpiai Csapat reményt fog adni a kétségbeesett embereknek is. Ezek a sportolók összefognak mindannyiunkat, szimbólumokká váltak, nem csak a sportban, hanem az egész világon.

(MOB-olympic.org, fotó: NOB/Philippe Woods)