A NOB elnöke is köszöntötte a WADA új elnökét

A NOB elnöke is köszöntötte a WADA új elnökét

2013. 11. 15.
Megosztás

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is köszöntötte a WADA újonnan kinevezett elnökét, Sir Craig Reediet, és ígéretet tett arra, hogy a NOB mindent megtesz, hogy a két szervezet együttműködése továbbra is olyan hatékony legyen, mint az előző elnökség alatt.

Sir Craiget november 15-én nevezték ki a WADA elnökének, a 2013-as Doppingellenes Világkonferencián, Johannesburgban. Ő volt az egyetlen jelölt, és így ő váltja John Faheyt, akinek idén járt le a mandátuma.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy felkértek egy ilyen nemzetközi szervezet vezetésére és egy olyan kihívás, amit már alig várok. Sok minden történt az elmúlt 14 évben, mióta a WADA megalakult. Nagyon várom, hogy kamatoztassam mindazt a tudást, amit a sport területén szereztem és felhasználjam azokat az ismereteket, amiket a WADA Pénzügyi és Adminisztrációs Bizottságában (Finance and Administration Committee) sajátítottam el. Minden erőmmel azért harcolok, hogy megvédjem a tiszta sportolókat” - mondta az új elnök, aki egyben a NOB alelnöke.

A WADA 1999-es megalapításakor megegyezés született, hogy az elnöki posztot felváltva fogja betölteni egy, az Olimpiai Mozgalom által, és egy, a kormányok által kijelölt elnök. Sir Craig a harmadik WADA elnök, előtte John Fahey, ausztrál gazdaságügyi miniszter, valamint a jelenleg is NOB tag, Dick Pound töltötték be ezt a posztot. Reediet hivatalosan 2014 Január 1-én iktatják be.

Bach elnök továbbá a WADA szabályzatában történő változtatásokat is támogatja, amit pénteken fogadott el a bizottság. Olyan változtatások, mint az, hogy a szándékosan doppingolók, már nem 2, hanem 4 év eltiltást is kaphatnak, vagy a tesztelési folyamatok korszerűsítése.

A NOB elnöke azt is kiemelte, hogy ezen felül továbbra is rendkívül sok tennivalója lesz a szervezetnek, hogy fenntarthassák a tiszta verseny szellemét.

„Ezek az új intézkedések, kiváló előrelépések és a NOB minden ilyen törekvés mellett kiáll" – nyilatkozta Bach. "Ez egy sokkal biztosabb szabályzat, de egyedül ez nem segít. Ennél is több kifinomult és pontos tesztre van szükségünk, és több tudományos kutatásra. Most már a dopping elleni harc következő lépéseire kell koncentrálnunk” - fogalmazott a német sportdiplomata.

(Olympic.org, Aipsmedia.com, Foto:IOC / A. Meylan)