Ath noi kardcsap 1 980x679

A női kardcsapat is ott lesz az olimpián

2024. 03. 04.
Megosztás

A női kardválogatott bebiztosította helyét az olimpiára. Molnár Attila ötödik lett a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságon. Hét érem és egy olimpiai kvóta sportlövőink termése a győri légfegyveres Európa-bajnokságon. Egy magyar ökölvívó jutott tovább a sportág világkvalifikációs tornájának első versenynapján. Gercsák Szabina és Sipőcz Richárd értékes olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjtött az üzbég Grand Slam-tornán. Szőke Alex hat győzelemmel nyerte meg a dániai Thor Masters felnőtt kötöttfogású nemzetközi versenyt. Teniszezőink javítottak világranglistás helyezésükön.

Pusztai emura 980x675
Augusto Bizzi

Vívás. A Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat matematikailag is bebiztosította helyét az athéni világkupán a párizsi olimpiára. Természetesen nem a vasárnapi, athéni hetedik helynek volt köszönhető a siker, sokkal inkább a világbajnoki aranyéremnek, de kellettek hozzá az értékes „segédpontok”, miként ez a mostani is. A nyolcaddöntőben a görögök könnyű, 45:26-os legyőzése után a valósággal szárnyaló ukránok következtek, akik egy kör után gyakorlatilag eldöntötték a meccset, és 45:31-re nyertek. Az 5-8. helyért történő folytatásban szoros meccsen kaptunk ki (42:45) a biztos olimpiai résztvevő Koreától. A végén pedig az Egyesült Államok elleni 45:39-cel ért a hetedik helyen célba a válogatott. A többi eredmény alakulása azt jelentette, hogy a két hét múlva sorra kerülő, belgiumi, záró kvótaszerző csapat-vk eredményétől függetlenül a magyar női kardválogatott kint van a párizsi olimpián, ráadásul a tömör élmezőnyben megőrizte második helyét a rangsorban.

Alg ffi kardcsap 1 980x684
@PHOTOPAVIA

A férfi kardozók már korábban bebiztosították olimpiai részvételüket. Az utolsó előtti vk-versenyen, Padovában az elődöntőbe jutáshoz kétség sem férhetett, de a folytatás ezúttal nem sikerült, negyedik lett Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András és Szilágyi Áron. A lengyelek elleni nyolcaddöntőben 45:24-re nyertek a magyarok. A négybe is olyan fölénnyel jutottak be Áronék, ami méltó egy világbajnok válogatotthoz, 45:37-re győzték le Iránt. Az elődöntőben Szatmári és Szilágyi volt a két befejező ember, 35:30-ról indultak a fiúk, de végül 42:45-re fordítottak az amerikaiak, így jöhetett a bronzmeccs a franciák ellen. Itt talán már alább hagyott a mieink harci kedve, vagy a rivális fogott ki remek napot, a vége 28:45 lett, és egy értékes negyedik helyezés. Az olimpiai ranglistán csupán annyi történt, hogy a két hét múlva Budapesten rendezendő utolsó világkupa előtt, most a koreaiak állnak a pontverseny élén. Őket követi a magyar csapat.

Az egyéni küzdelmekben Padovában, illetve Athénban is egy magyar jutott a nyolcaddöntőbe. Ez a férfiaknál Szatmári Andrásnak, a nőknél Pusztai Lizának sikerült. Mindkettőjük számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

Fedett pályás atlétikai vb Glasgow-ban - Molnár Attila ötö

A férfi 400 méteres síkfutás döntõjében a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságon Molnár Attila (j2) az ötödik helyen végzett.

MTI, Koszticsák Szilárd

Atlétika. Glasgowban rendezték az idei fedett pályás világbajnokságot 10 magyar sportoló részvételével. A legjobban Molnár Attila teljesített, aki ötödik lett 400 méteren. A 22 éves magyar versenyző péntek délelőtt 46.52 mp-cel mutatkozott be Skóciában, így futamgyőzelemmel jutott az elődöntőbe, amelyben 46.08 mp-re faragta korábbi (46.22) országos rekordját és harmadik helyen kvalifikálta magát a szombati fináléba. A döntőben a Ferencváros sprintere jól rajtolt és próbálta tartani a lépést a mezőnnyel, de féltávnál beragadt, négyen bevágtak elé az egyes pályára, ezzel pedig elveszítette kezdeti lendületét és végül 46.11 mp-cel az ötödik helyen ért célba. Az olimpiai szinttel rendelkező Molnár Attila az első magyar férfi 400 méteren, aki eljutott a fedett pályás világbajnokság döntőjéig.

A másik magyar döntős Kozák Luca volt, aki a 60 m gátfutásban idei legjobbjával, 7.98 mp-cel mutatkozott be, amivel biztosította helyét az elődöntőben. A debreceni atléta vasárnap az elődöntőben három századot tudott faragni idei legjobbján, és 7.95 mp-ces idejével harmadikként haladt át a célvonalon, így az utolsó futamig kellet várni, hogy idővel bekerüljön a fináléba, ami végül sikerült. Kozák a fináléban is jól tartotta magát a világ legjobbjaival csatázva, de az ötödik gát után mintha elfáradt volna, így a nyolcadik hely lett az övé (8.01 mp).

Kerekes Gréta ugyanebben a versenyszámban ötödik lett előfutamában, és 8.06 mp-cel, a hat legjobb idő egyikével jutott tovább az esti elődöntőbe. Ott az első két gátat felborította és ez kizökkentette a megszokott ritmusból, végül 8.12 mp-cel, a harmadik elődöntős futam hatodik helyén búcsúzott a glasgow-i vb-től.

Jól sikerült Takács Boglárka bemutatkozása, aki a női 60 méter második előfutamába kapott besorolást, amelyben a harmadik helyen végzett, és ezzel automatikusan bejutott az esti elődöntőbe. A táv hazai csúcstartója az elődöntőben 7.21 másodperces idejével egy századra megközelítette az országos rekordot, ez azonban nem volt elég a továbbjutáshoz, így az elődöntő után búcsúzott, végül a 15. helyet megszerezve.

Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána sem jutott döntőbe, azaz a nyolc közé női távolugrásban. A 15 fős mezőnyből Lestit szólították először az Emirates Arénában, aki első próbálkozásánál belépett, majd 6,35 méterrel szállt be a versenybe. Ezen viszont már nem tudott javítani, utolsó nekifutásra 6,09 m-rel zárt, és a 11. helyen végzett. A 25 éves Bánhidi-Farkas 6,30-at ugrott az első kísérleténél, s ezt nem tudta túlszárnyalni a folytatásban, mivel előbb 6,17, majd 6,20 méter következett. A BHSE sportolója így szintén búcsúzott, és 13. lett.

Szűcs Szabina tizedik helyen zárt női ötpróbában pályafutása első felnőtt világversenyén. A BHSE 22 éves atlétája 8.65 másodperces eredménnyel mutatkozott be 60 méter gáton, így 984 pontot gyűjtött, majd magasugrásban 1,64 méterrel 783 pontot szerzett. A délelőtti programot a súlylökéssel zárta, amelyben 12,25 métert dobott, ami további 678 pontot jelentett a számára. Az U20-as világbajnoki bronzérmes többpróbázó a távolugrásban 6,06 métert ugrott első próbálkozásra, ezzel versenyben maradt, de sarokfájdalma miatt nem kísérletezett többet, így 3313 ponttal várta az utolsó versenyszámot. Szűcs 2:14.05 perccel a negyedik helyen ért célba 800 méteren, így végül 4219 ponttal a tizedikként zárta a világbajnokságot.

Vindics Balázs (800 m, 1:47.83) a 19., Szeles Bálint (60 m gát, 7.86) a 32. lett, Kéri Bianka (800 m, 2:03.95) előfutamából esett ki.

Légfegyveres Eb Gyõrben - Aranyérmet nyert a magyar nõi pisz

Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel, Major Veronika

MTI, Krizsán Csaba

Sportlövészet. A hétvégén a győri Audi Arénában a 10 méteres légfegyveres Európa-bajnokságon férfi és női puska és pisztoly számokban 2-2 kvóta talált gazdára a párizsi olimpiára. Mint arról korábban beszámoltunk, Péni István ezüstérmet szerzett a férfi puskások között és ezzel olimpiai kvótát szerzett. További két döntőben volt még magyar érdekeltség, a pisztolyos Jákó Miriam és a puskás Mészáros Eszter is nagyon közel állt a párizsi olimpiai indulási jog megszerzéséhez, de végül mindketten egy hellyel lemaradtak arról. A felnőttek összesen hét érmet gyűjtöttek össze a három versenynap alatt. Aranyérmes lett a női pisztoly és a trió pisztoly csapat, Jákó Miriam, Major Veronika, Fábián Sára Ráhel összeállításban. Ezüstérmes lett Péni István (puska egyéni), valamint Mészáros Eszter, Bajos Gitta és Dénes Eszter (puska csapat).

Bronzérmet szerzett három trió csapat: Hammerl Soma Richárd, Pekler Zalán, Péni István (puska) Polgár János, Tátrai-Fejes Miklós, Trajer Szabolcs (pisztoly), továbbá Mészáros Eszter, Bajos Gitta és Dénes Eszter (puska csapat).

933x504px gemeslakcio
boxing.hu

Ökölvívás. Olimpiai kvótákért versengenek az öklözők az olaszországi Busto Arzizióban. A világkvalifikációs versenyen összesen 112 ország képviseletében 598 ökölvívó indul, amely így minden idők legnagyobb ökölvívó eseménye. Az első nap magyar eredménye négy mérkőzés, egy győzelem és három vereség. Gémes Levente (71kg) nem bízott semmit sem a véletlenre, egy gyors kombinációval már az első menetben befejezte a mérkőzését, így a 64 közé jutott, ahol az Eb-bronzérmes német Magomed Schachidov ellen bokszolhat.

A további magyar eredmények:
női 50kg, a 32 közé jutásért: Mezei Petra – Natalia Kuczewska (lengyel) 0:5
férfi 51kg, a 32 közé jutásért: Szaka István – Kiaran MacDonald (brit) 1:4
férfi +92kg, a 32 közé jutásért: Bernáth István – Gerlon Congo (ecuadori) 0:5

70kg bronze JPN HUN 8 1709391 1709391697
IJF/Kulumbegashvili Tamara

Judo. Remekül szerepelt az üzbég Grand Slam-tornán a párizsi olimpiáért harcoló Gercsák Szabina és Sipőcz Richárd: mindkét Pakson készülő judósunk az ötödik helyet szerezte meg súlycsoportjában. A 2016-ban Európa-bajnoki bronzérmes Szabina az indiai Takhellambam ellen intésekkel lépett tovább, majd ipponnal nyert a kazah Tokarjeva és a holland de Voogd ellen. Az elődöntőben a későbbi aranyérmes, a tizenötszörös IJF World Tour-érmes, a világranglistán top10-es német Butkereit egy vazarival bizonyult jobbnak, a bronzéremért pedig a világbajnok japán Niizoe állta útját, aki így sem lehet csalódott: az újabb siker, a Grand Slam-ötödik helyezés újabb nagy lökést adhat neki a Párizs felé vezető úton. A helyezésért háromszázhatvan pont jár az olimpiai kvalifikációs versenyben, ezzel számításaink szerint két riválisát is megelőzi a direkt kvótások között. A nehézsúlyúak között szereplő Sipőcz Richárd egészen az érmes mérkőzésekig menetelt. A Széchenyi Egyetem SE judósa egy közvetlen riválist tudott legyőzni az első körben: a törökök friss junior-világbajnoki ezüstérmese, Ibrahim Tataroglu ellen nyert intésekkel. A második körben a lengyel Kacper Szczurowskit sikerült ipponnal legyőzni a hosszabbításban. A negyeddöntőben pedig egy igazi nagy skalpot is begyűjtött: a hazaiak nagy favoritja, a világranglistán harmadik helyen jegyzett, világbajnoki bronzérmes Aliser Juszupov ellen nyert leszorítással. Aztán jöttek a japánok. Előbb az elődöntőben a tavalyi tokiói Grand Slam győztese, Ota Hioga, majd a bronzéremért a világbajnok Kageura Kokoro ellen már nem volt esély az újabb bravúrra, így Richárd az ötödik helyen végzett. A taskenti ötödik helyezés háromszázhatvan pontot hozott a konyhára, ezzel pedig sikerült a direkt kvótások közvetlen közelébe kerülnie. Ungvári Attila (81kg), Gőz Roland és Nerpel Gergely (90kg) helyezetlenül fejezte be a küzdelmeket.

0011024 egy arany egy ezusterem a thor masters rol 800
birkozoszov.hu

Birkózás. Húsz nemzet, köztük a teljes dán mezőny és a magyar csapat mellett ukrán, lengyel, svéd, német, finn, lett, olasz, cseh, észt, svájci, holland, amerikai, román, horvát, norvég, szerb, moldovai és litván együttes is képviseltette magát a dániai Thor Masters felnőtt kötöttfogású nemzetközi versenyen. A kétnapos küzdelmek a megszokottak szerint ezúttal sem a táblás rendszer szerint zajlottak, hanem csoportokra lettek osztva a súlycsoportokban résztvevő versenyzők, ennek eredményeképpen volt olyan kategória, ahol hét mérkőzést kellett nyerni az aranyéremért.

A három magyar induló közül Szőke Alexnak (70kg) hat győzelemre volt szüksége. Az ESMTK tokiói olimpikonja akciódús birkózással menetelt egészen a dobogó tetejéig. Pénteken az U20-as Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes moldovai Covalit 9-0-ra, majd szombaton az U20-as Eb-bronzérmes norvég Worrent 12-0-ra, a német Klasnert 10-0-ra, a vb-ötödik litván Venckaitist 5-1-re, a szintén vb-ötödik német Öhlert 9-0-ra, majd a döntőben az U23-as világ- és Európa-bajnoki bronzérmes német Lazogianist 3-1-re múlta felül. Utóbbi riválisa ellen különösen fontos volt a győzelem, hiszen a tavaly év végi U23-as vb-n épp tőle szenvedett vereséget, amiért most végre sikerült visszavágnia Szőkének. Az Európa-bajnok Takács István (87kg) svájci, német, finn, amerikai és lengyel ellenfeleket legyőzve jutott a 87 kg fináléjába, amelyben az Eb-győztes, vb-második dán Turpal Bisultanovtól kapott ki. Az U20-as Európa-bajnok Tösmagi Attila (77kg) két vereséggel búcsúzott a rangos dán viadaltól.

Tenisz  Melbourne
MTI, Mast Irham

Tenisz. Marozsán Fábián egy helyet javítva az 58., míg Fucsovics Márton hármat ugorva a 74., Piros Zsombor pedig szintén egy helyet előrelépve a 106. a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján. Ezen a héten Marozsán és Fucsovics elvileg az Indian Wells-i tornán lesz érdekelt, előbbi a főtáblán kapott helyet. Utóbbi a selejtezőben indult volna, de azon a listán nem szerepel a neve, ehelyett a visszalépés esetén „beugró” tartalékok között a negyedik pozícióban van. Piros az elmúlt hét után ismét megjavította karriercsúcsát. A nőknél változatlanul Bondár Anna a legelőkelőbb helyen álló magyar, ő egy helyet rontva a 112., az Indian Wells-i főtábláról lemaradt Gálfi Dalma maradt a 133., Babos Tímea a 157., Udvardy Panna pedig a 166.