Nõi kosárlabda Eb - Bronzmérkõzés  Magyarország-Francia

A női kosarasok elődöntős Eb-szereplése olimpiai kvalifikációs tornát ért

2023. 06. 26.
Megosztás

Az Európa Játékok mellett több sportágban is szép eredményeket értek el sportolóink a nagyvilágban. Vízilabdában a világkupán, kosárlabdában az Európa-bajnokságon lett negyedik a női válogatott. Judósaink az ulánbátori Grand Slam-tornáról egy ezüst- és két bronzéremmel tértek haza. Értékes olimpiai kvalifikációs pontokat szereztek a triatlonversenyzőink Montreálban. Érmes helyezéseket gyűjtöttek úszóink a Hét Domb elnevezésű versenyen Rómában.

67991 hun fra

Kosárlabda. Egészen káprázatos teljesítménnyel jutott el a női válogatott az Európa-bajnokság bronzmérkőzéséig. A csapat megnyerte a csoportja küzdelmeit. Ezután a nyolc között 62-21-re verte a cseheket, úgy, hogy az utolsó támadásnál még az ellenfélnél volt az előny. A bírók egy szabálytalanság után büntetőt ítéltek a javunkra, amit Dubei Debóra pályafutása egyik, ha nem a legfontosabb dobásaival megnyert 3.6 másodperccel a vége előtt. 62-61-re nyertünk, így 26 év után, 1997-et követően újra a legjobb négy közé jutottunk az Európa-bajnokságon, és az elődöntőbe jutással kiharcoltuk az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát is. Jöhetett a spanyolok elleni elődöntő. A két csapat jól ismerte egymást, hiszen az Eb előtt együtt készültek Sopronban. Ellenfelünk végig előnyben volt és biztosan nyerte a találkozót 69-60 arányban. A bronzmérkőzésen a franciák a harmadik játékrész kivételével végig jobbnak bizonyultak. A találkozót 82-68-ra megnyerték, így a magyar válogatott a negyedik helyen zárta az Európa-bajnokságot. Az olimpiai selejtezőbe jutott magyarok 1954, 1974 és 1997 után negyedszer zártak negyedik helyen a kontinenstornán.

ESP HUN
waterpolo.hu

Vízilabda. A magyar női válogatott a negyedik helyen végzett az egyesült államokbeli Long Beachen rendezett világkupa szuperdöntőjében. Bíró Attila együttese a görögök elleni gólzáporos győzelemmel (20:13) kezdte a tornát. Ezután az amerikaiak elleni találkozón sokáig csodálatosan tartotta magát, végül azonban hatgólos vereséget (16-10) szenvedett az elődöntőben a háromszoros olimpiai bajnok Egyesült Államok ellen. A bronzéremért folytatott csatában a spanyolokkal sem bírtak a lányok. Ellenfelünk három negyedet is egy góllal megnyert. Az utolsó játékrészben egy gólt sikerült lefaragni a hátrányból, de az ibériaiak végül 18-15-ra győztek. Az első két hely automatikus kvalifikációt jelent a 2024-es dohai világbajnokságra. Ezt a házigazda amerikaiak és a döntős ellenfelük Hollandia gyűjtötte be.

Sofika ulanbatar

Judo. A mongóliai Ulánbátorban kezdődött meg a párizsi olimpia kvalifikációs sorozatának második esztendeje, ahol 44 ország 344 judósa versenyzett. A legelőkelőbb helyen a 63 kg-os Özbas Szofi végzett, aki orosz, izraeli és cseh ellenfelét legyőzve került a fináléba. Ott a kétszeres Ázsia-bajnok japán Nabekuri Nami vazarival nyerni tudott ellene. A további hat magyar induló közül négyen az Európa Játékok csapatversenyén is indulnak a héten. Pupp Réka (52kg) és Sáfrány Péter (90kg) bronzérmet szerzett, Gercsák Szabina (70 kg) és Sipőcz Richárd (+100kg) időkorán búcsúzott és helyezetlen maradt. Az olimpiai kvalifikációs pontversenyben jó helyen álló Ungvári Attila (81kg) az 5., Tóth Krisztián (90kg) a 7. helyen fejezte be a versenyt. Az IJF World Tour rövid szünet után Budapesten folytatódik: a Hungary Masters lesz az esztendő legtöbb olimpiai kvalifikációs pontot adó versenye augusztus 4. és 6. között.

Bicsak

Triatlon. Montreálban a sportág világbajnoki sorozatának következő sprint távú viadalán az olimpiai kvalifikációba beszámító versenyen Bicsák Bence nagyszerű teljesítményt nyújtva hatodikként ért célba. Az olimpiai hetedik helyezett magyar versenyző 54:07 perc alatt teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló versenytávot, melynek során leginkább a kerékpározásban nyújtott remek teljesítményt és jött fel a 6-7. pozíció környékére, végül futásban biztosította be végső helyezését. Az 51 fős mezőny másik két magyar indulója közül Faldum Gábor a 27. helyen zárt 55:24 perces idővel, míg Tóth Tamás 36. lett 56:27 perccel. Korábban a női viadalon Bragmayer Zsanett kiváló versenyzéssel nyolcadik lett. Az olimpiai 12. helyezett versenyző 58:46 perc alatt teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló versenytávot, végső helyezését pedig leginkább annak köszönheti, hogy a kerékpározást követően harmadikként váltott futásra. Az 54 fős mezőny másik magyar indulója, Horváth Karolina Helga a 46. helyen zárta a versenyt 1:02:50 órás idővel. Bragmayer Zsanett információink szerint ott lesz a krakkói Európa Játékokon is a váltóversenyen.

Úszó ob

Kaposvár, 2023. április 20. A késõbbi gyõztes Kapás Boglárka a 200 méteres nõi pillangóúszás döntõjében a 125. úszó országos bajnokságon Kaposváron 2023. április 20-án. MTI/Derencsényi István

MTI, Derencsényi István

Úszás. A római Foro Italicót jól ismerik sportolóink, a jelenleg szövetségi kapitányként ténykedő Sós Csaba is versenyzett itt. De pályafutása során először lett itt világbajnok Hosszú Katinka 2009-ben 400 vegyesen, és tavaly augusztusban az Európa-bajnokságot a magyar válogatott öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal zárt itt. A Hét Domb viadal ugyan csak egy nemzetközi, egyben felkészülési verseny a fukuokai világbajnokságra, de úszóink azért összeszedtek pár jó eredményt és érmet. A verseny első napján két magyar jutott döntőbe, és kettejük közül Szabó Szebasztián kívánkozik az élre, hiszen a győriek Európa-bajnoka 50 méter gyorson második lett, igaz, az eredménye 22.01 elmaradt eddigi legjobbjától. Szebasztián a három nap alatt még 50 pillangón gyűjtött be egy ezüstérmet. Igaz ez a táv nem szerepel az olimpián, de ezt sem szeretné elhanyagolni. Késely Ajna immár új edzővel, Kovács Ottóval az oldalán kivirult az elmúlt hónapokban, és 200 gyorson is javult az áprilisi országos bajnoksághoz képest, hiszen Kaposváron 1:58.21-nél állította meg a stoppert, míg pénteken Rómában 1:58.14-nél, ami a hatodik helyhez volt elegendő. Ajna idei legjobbját úszta 800 gyorson, a 8:26.04-es eredményénél, amelyik egyébként a második helyet ért, pályafutása során csak négyszer teljesítette gyorsabban. Egy bronzot is szerzett, az idén már második alkalommal úszott 4:06-os időt 400 gyorson. Közönségszórakoztató úszással győzött Kapás Boglárka 200 pillangón. Zombori Gábor villantott egyet 400 vegyesen Rómában, a bronzérmen túl a 4:15-ös időért is jár a vállveregetés. Márton Richárd szintén egy bronzot hozott össze 200 pillangón, ám az is egyértelmű, hogy az 1:57-es időnél több kell a fukuokai világbajnokságon, míg Kapás Boglárka 400 vegyesen a negyedik helyig jutott. A neve még szerepelt a rajtlistán, de szerda óta tudjuk, hogy Milák Kristóf pihenőre vonult, így kihagyja a júliusi, fukuokai világbajnokságot, a döntése okán így persze Rómába sem utazott el.

(MOB-összeállítás)