Nõi vízilabda - Magyarország-Kína

A női pólósok két győzelemmel hangoltak a januári olimpiai kvalifikációs Eb-re

2023. 12. 18.
Megosztás

A magyar női vízilabda-válogatott kétszer is legyőzte Kína válogatottját. Teljes a női kézilabda olimpiai kvalifikációs torna mezőnye. Érdi Mária ezüstérmes a portugáliai vitorlázó viadalon. Bontovics Balázs 7. 1500 m-en a rövid pályás gyorskorcsolyázó világkupa szöuli állomásán. A férfi és női jégkorong-válogatott felkészülési tornán szerepelt. Hat magyar judós olimpiai kvótás helyen áll a kvalifikációs sorozat zárása előtt fél évvel.

Nõi vízilabda - Magyarország-Kína

Keszthelyi Rita.

MTI, Hegedüs Róbert

Vízilabda. A női válogatott két előkészületi mérkőzést játszott Kína válogatottjával. A hazai gárda november 28-án kezdte meg a felkészülést a januári olimpiai Európa-bajnokságra, de eddig csak férficsapatokkal játszott tesztmérkőzéseket, így ténylegesen a kínaiak ellen mutatkozott be a szövetségi kapitányi poszton Bíró Attilát váltó Cseh Sándor és Mihók Attila szakemberduó. A kínaiakkal legutóbb 2021-ben, a tokiói olimpia csoportkörében találkozott a később ötkarikás bronzéremig jutó magyar válogatott, amely ott és akkor meglepetésre 11-9-es vereséget szenvedett. Szombaton a csapat 13-8-ra nyert Kína legjobbjai ellen az egri Bitskey-uszodában. Vasárnap már a fővárosban, a Komjádi uszodában csapott össze a két együttes. Ezen a találkozón a magyarok a játék minden elemében felülmúlták ázsiai riválisukat. A találkozó legjobbja Parkes Rebecca volt, aki zsinórban szállította a kiállításokat centerből, és négy góljával a mérkőzés legeredményesebb játékosaként zárt. A végeredmény 13-5 volt a magyar csapat javára.

A válogatott januárban Eindhovenben játszik az Európa-bajnokságon, amelyen a holland és a spanyol csapaton „kívüli” legjobb gárda olimpiai kvótát szerez.

Az Eb-n négy csoportba osztották a válogatottakat. Az elit mezőny az AB, a rangsorban hátrább rangsorolt nemzetek a CD csoportban mérkőznek.

A magyar szempontból érdekes csoportok:
A csoport: Hollandia, Magyarország, Horvátország, Görögország
B csoport: Spanyolország, Izrael, Franciaország, Olaszország
C csoport: Románia, Szerbia, Csehország, Törökország

Az AB ág első két helyezettje egyből a negyeddöntőbe kerül. Az A ág harmadik és negyedik helyezettje a C ág első két helyezettje közül kap ellenfelet a negyeddöntőbe jutásért. Az Európa-bajnok megszerzi az olimpiai részvétel jogát.

Nõi kézilabda-vb

A francia Laura Flippes.

MTI, Claus Fisker

Kézilabda. Befejeződött a dán, norvég, svéd közös rendezésű női világbajnokság. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar válogatott a 10. helyen végzett, és megszerezte a vb 6. legjobb csapataként, amely nem rendelkezett kvótával az olimpiai selejtezőn való részvételt. A végső sorrend kialakulása után pedig ismertté vált a három olimpiai selejtező csoport beosztása.

A világbajnok Franciaország, a második Norvégia már a vb előtt olimpiai kvótával rendelkezett. Dánia csatlakozott a vb-n a kvótásokhoz.

Az olimpiai selejtezőcsoportok beosztása:

1. csoport
Svédország (a vb legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával), Magyarország (a vb 6. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával), Japán (a vb-n a 3. legjobban szereplő kontinens /Ázsia/ képviselője saját kvalifikációs versenyéről), Kamerun (a vb-n a 4. legjobban szereplő kontinens /Afrika/ képviselője saját kvalifikációs versenyéről).

2. csoport
Hollandia (a vb 2. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával), Csehország (a vb 5. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával), Argentína (a vb-n a 2. legjobban szereplő kontinens /Amerika/ 1. képviselője saját kvalifikációs versenyéről), Spanyolország (a vb-n a legjobban szereplő kontinens /Európa/ 2. képviselője saját kvalifikációs versenyéről).

3. csoport
Németország (a vb 3. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával), Montenegró (a vb 4. legjobb csapata, amely nem rendelkezik kvótával), Szlovénia (a vb-n a legjobban szereplő kontinens (Európa) 1. képviselője saját kvalifikációs versenyéről), Paraguay (a vb-n a 2. legjobban szereplő kontinens (Amerika) 2. képviselője saját kvalifikációs versenyéről).

Az egyes csoportok első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

Erdi 2024 december
Érdi Mária / Facebook

Vitorlázás. Az ILCA6 világbajnok Érdi Mária vitorlázó ezüstérmet nyert a portugáliai Vilamoura Racing Weeken, ahol a teljes élmezőny rajthoz állt a januári világbajnokság előtt. A 25 éves magyar sportoló sajtócsapatának beszámolója szerint 70 hajó nevezett az ILCA6 olimpiai hajóosztályba és túlnyomórészt erős szélben kellett versenyezniük. A nyolc futam után a tokiói játékokon aranyérmes dán Anne-Marie Rindom állhatott fel a dobogó felső fokára, megelőzve a magyar kiválóságot.

„Nehéz versenyen vagyok túl, végig az élmezőnyben voltam és örülök, hogy dobogón végeztem. Az előttem álló vb-n először indulok címvédőként. Picit furcsa is kimondani, de ezzel nem szeretnék foglalkozni. Egyszerűen szeretném Argentínában is kihozni magamból a maximumot” – idézte a közlemény Érdi Máriát, aki jövő hét kedden már elutazik a január 3-án kezdődő világbajnokság helyszínére, az argentínai Mar del Plata városába.

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb

Bontovics Balázs.

MTI, Illyés Tibor

Rövidpályás gyorskorcsolya. December 15. és 17. között Dél-Korea fővárosában, Szöulban rendezték az ISU Short Track Világkupa-sorozat negyedik állomását. Bontovics Balázs az első 1500-as távon az A döntőben legjobb magyarként a hetedik helyen végzett. A 21 éves magyar versenyző egy szabálytalanságnak köszönhetően jutott tovább elődöntős futamából, amelyből így a zsűri a fináléba léptette. A nyolcfős döntőben Bontovics osztrák riválisát megelőzve hetedik lett, a győzelmet a dél-koreai Park Dzsi Von szerezte meg. A második 1500m-en B-döntőt futhatott és összesítésben 12. lett. A női váltó (Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka) kiemelkedő versenyzéssel ismét a B-döntőben korcsolyázott és a 7. helyen végzett, míg a férfiváltó (Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel) a szezonban először bejutott az elődöntőbe. A vegyes váltó (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Péter, Kónya Zsófia, Tiborcz Dániel) a 10. helyet szerezte meg. A rövid pályás gyorskorcsolyázók szezonja januárban a gdanski Európa-bajnoksággal folytatódik, majd februárban rendezik a világkupa-sorozat 5. fordulóját 2024. február 9. és 22. között Németországban, Drezdában, míg a 6. fordulónak február 16. és 18. között a lengyelországi Gdansk ad otthont. Az idény márciusban a rotterdami vb-vel zárul.

Hoki negy nemzet 2023
icehockey.hu

Jégkorong. A magyar férfi és női válogatott egyaránt felkészülési tornán vett részt a hétvégén. A nők a Vasas Jégcentrumban a Négy Nemzet Tornán az első találkozón 4-0-ra legyőzték a szlovákokat. A második napon viszont 2-1-re alul maradt az A csoportos Japán együttessel szemben. A befejező fordulóban érett játékkal győzték le a leendő divízió 1/A-s riválist, a franciákat 2-0 arányban. Ezzel a jobb gólkülönbséggel megnyerték a tornát. A férfiak az Ausztria Kupán Klagenfurtban mindkét meccsüket elveszítették, először 3-0-ra a házigazda osztrákoktól, majd 2-0-ra az olaszoktól. A kísérleti magyar válogatott így lőtt gól és pont nélkül zártak utolsóként.

Paris11
judoinfo.hu

Judo. Az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó félévére fordul hamarosan a magyar válogatott. Ha ma lenne vége a sorozatnak, hat judós indulónk lehetne a 2024-es párizsi olimpián. A judoinfo.hu portál összegzése szerint az ősz során magyar szempontból nem sokat változott a helyzet, mivel ha most zárulna a ranglista, ugyanúgy Pupp Réka (52 kg), Tóth Krisztián (90 kg), Özbas Szofi (63 kg), Ungvári Attila (81 kg), Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) indulhatna Párizsban, mint augusztusban a budapesti Mesterek Kupája után. A sportágban 372 kvóta kiadó, a fele a férfiaknál, a fele a nőknél. Direkt kvalifikációt minden súlycsoport legjobb 17 helyezettje szerez az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján, amihez a pontokat világbajnokságokon, Mesterek Kupáján, Grand Slam- és Grand Prix-viadalokon, kontinentális Open-versenyeken és kontinensbajnokságokon lehet szerezni. A fennmaradó helyekből tizennégy a rendező Franciaországot illeti, ezen felül a kontinentális szövetségek és a Nemzetközi Judo Szövetség bizottsága osztja szét az olimpiai indulási jogokat.

Az összegzés szerint az Eb-bronzérmes Pupp Réka és az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián pozíciója szinte biztos kvótát jelent, míg a vb-bronzérmes Özbas Szofinak és az Eb-bronzérmes Ungvári Attilának „még dolgoznia kell” helyének megőrzésén, megerősítésén a 2024 júniusáig tartó sorozatban. Vég Zsombor és Sipőcz Richárd helyzete ugyanakkor ingatag, mert előbbinek a 100 kilósok között utolsóként lenne direkt kvótája, míg utóbbi a nehézsúlyúaknál kontinentális indulási joghoz jutna. Rajtuk kívül a 70 kilós Gercsák Szabinának van reális esélye ledolgozni a csaknem négyszáz pontos hátrányát, ehhez a judoinfo.hu szerint „huszáros hajrára, World Tour-érmekre lesz szüksége” a párizsi részvétel kivívásához.

Az olimpiai kvalifikációs rangsor legjobb magyarjai:
4. (abszolút helyezése: 3.) Pupp Réka (Atomerőmű SE, 52 kg)
4. (3.) Tóth Krisztián (MTK Budapest, 90 kg)
10. (9.) Özbas Szofi (BHSE, 63 kg)
13. (11.) Ungvári Attila (Győri AC, 81 kg)
23. (17.) Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg)
26. (19.) Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg) - kontinentális kvótával
-----------------------------------------------------------------------------------------
30. (22.) Gercsák Szabina (DVTK, 70 kg)

Az abszolút helyezés azt jelenti, hogy az adott versenyző előtt többen vannak egy országból, vagy francia előzi meg, aki a rendező jogán indulhat az olimpián.