A norvég Svindal a lesiklás bajnoka, Kékesi Márton 53.

A norvég Svindal a lesiklás bajnoka, Kékesi Márton 53.

2018. 02. 15.
Megosztás


Az elmúlt napok szeles időjárása után, amely lehetetlenné tette az alpesi számok megrendezését, végre kisütött a nap, felmelegedett a levegő és megállt a légmozgás. Tökéletes körülmények várták a versenyzőket a dzsongszoni pályán, amely közel három kilométer hosszú volt. A férfi alpesi sízők lesikló számában 56-an álltak rajthoz a síközpontban. Közöttük volt az 54-es rajtszámmal induló Kékesi Márton is.

Az első felnőtt téli olimpiáján szereplő 22 éves fiatalember közel 100km/h sebességgel teljesítette a pályát, végül viszonylag óvatos menetet produkált és több mint 11 másodperces hátránya lett a győztessel szemben. A mezőnyből csak ketten estek ki.

A Fullsport SE versenyzőjének nem ez a kedvenc versenyszáma, hanem a technikai számok, elsősorban a műlesiklás. Az elmúlt évi világbajnokságon ebben a számban jutott be a legjobb 25 közé.



"Elégedett vagyok, mert teljesítettem a pályát egészségesen. Lesiklásra nem igazán tudunk készülni otthon, így nem érzem a helyes íveket. Sokan mondták, hogy ne induljak, ha rázósnak érzem, de miért ne!? Így legalább ebben a számban is volt magyar résztvevő. Viszont már nagyon várom a technikai számokat, mert azokban jobb vagyok" - értékelt az MTI-nek Kékesi.

Az élen két norvég végzett. Közülül a bajnok Aksel Lund Svindahl második olimpiai bajnoki címét gyűjtötte be. Korábban 2010-ben Szuper-G számban volt olimpiai bajnok. Svindal az első férfi, aki mindkét gyorsasági számban szerzett olimpiai aranyat, továbbá az első norvég, aki lesiklásban a csúcsra ért. Sikere azért is szenzáció, mert a 35 éves síző három rendkívül súlyos sérülés után diadalmaskodott. Korábban elszakadt az Achilles-ina, kétszer pedig a térdszalagja, a mostani idényre is egy ilyen sérülésből tért vissza. Az ezüstérmes Kjetil Jansrud a 2014-es olimpián szintén Szuper-G számban már volt olimpiai bajnok. A dobogó harmadik fokára a 2017. év világbajnoka, a világkupa éllovasa, a svájci Beat Feuz állhatott fel.

Az elmúlt hat olimpián négy ezüst és egy bronz jutott a skandináv nemzet képviselőinek férfi lesiklásban.

(MOB, MTI, fotó: MOB/Szalmás Péter)