A Szekszárd nyerte a Kárpát Meditop Kupát

„A sport kulcs a társadalom ajtajához”

2015. 03. 05.
Megosztás

Simicskó István sportért felelős államtitkár úgy véli, egész Azerbajdzsán profitálhat abból, hogy Baku rendezheti meg az első Európa Játékokat.

A sportpolitikus emlékeztetett rá, hogy az azeri főváros mindössze 2012 decemberében nyerte el a rendezés jogát, ám nagyon úgy fest: két és fél év is elegendőnek bizonyul ahhoz, hogy kellően felkészüljön a multisporteseményre.

„Az azeriek rekordidő alatt húzzák fel a létesítményeket, amiért óriási dicséret illeti őket” – fogalmazott, majd Wolfgang Behringert idézve nyomatékosította: „A sport kulcs a társadalom ajtajához.”

Simicskó István erre remek példának tartja Azerbajdzsánt, ahol az egész társadalom összefogott annak érdekében, hogy valóban emlékezetes legyen az első Európa Játékok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Andrássy Gézát citálva hozzátette, „a sport a béke háborúja”, a sportpályán ugyanis békés körülmények között küzdhetnek meg a szemben álló felek.

„Az Európa Játékok óriási lehetőség a házigazdának, hogy megmutassa magát a világnak, és hogy egy ilyen kaliberű sporteseménynek is otthont tud adni, méghozzá a legmagasabb színvonalat biztosítva.”

A bakui viadal szempontjából külön értéknek tartja, hogy nem csak olimpiai sportágak szerepelnek a programban, majd elmondta:

„Ideje volt, hogy Európa is felismerje, szüksége van egy saját multisporteseményre. Bízom benne, hogy az Európa Játékok betölti a neki szánt szerepet.”

Simicskó István a magyar szerepléssel kapcsolatos várakozásokról elárulta:

„Semmi kétségem afelől, hogy a magyar sportolók hagyományainkhoz mérten szerepelnek majd Bakuban, egy évvel a riói olimpia előtt” – fogalmazott az államtitkár.

A június 12. és 28. között rendezendő Európa Játékokon mintegy 6000 sportoló vesz majd részt, 20 sportág 253 versenyszámában mérik össze tudásukat Bakuban.

A multisportesemény rangját emeli, hogy tizenkét sportág küzdelmei (pl.: asztalitenisz, judo, kerékpár, íjászat, taekwondo, sportlövészet, úszás, triatlon magyar érdekeltségű lehet) a riói kvalifikációba is beleszámítanak.

(MOB/czo, fotó: MOB)

Kapcsolódó cikk:
„Minden adott a jó magyar szerepléshez Bakuban”
Borkai Zsolt: A hagyományaink Bakuban is köteleznek