„A sportegészségügy fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni!”

„A sportegészségügy fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni!”

2018. 06. 07.
Megosztás


Sportorvoslás új utakon címmel kétnapos sportorvos-konferencia kezdődött csütörtök délelőtt a budapesti Danubius Hotel Arénában. Az esemény résztvevőit Kulcsár Krisztián fővédnökként köszöntötte. A MOB elnöke beszédében a sportegészségügy fontosságát hangsúlyozta.

A kétnapos konferencián mintegy 88 előadás hangzik el a sportegészségügy, egészségvédelem, az akadémiák sportegészségügyi kihívásai, a sportkardiológia, a teljesítményfokozás legális lehetőségei, a sporttáplálkozás és étrend-kiegészítők, a sportsebészet, sportártalmak, az okoseszközök a sportban témakörökben.

Dr. Martos Éva, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke a rendezvény műsorfüzetének köszöntőjében arról ír, hogy a sportorvoslás egyre nagyobb teret hódít, melyet indokol a sportági akadémiák bővülése, új sportlétesítmények kialakítása, valamint a szabadidősport iránti növekvő lakossági érdeklődés; és a hazai rendezésű nemzetközi versenyek számának ugrásszerű növekedése is a szakma felértékelődését eredményezte.

„Társaságunk nemzetközi elismertségét mutatja, hogy az Európai Sportorvos Társaság 2021. évi kongresszusát Budapesten rendezhetjük. A multidiszciplináris sportorvosi szakma csaknem minden területén sorra jelennek meg olyan újdonságok, melyek átültetése a mindennapi gyakorlatba hozzájárul a sportsikerekhez, támogatja a prevenciót és megkönnyíti a sportorvos mindennapjait. Egyes okoseszközök pedig már nem csak a teljesítménydiagnosztikában, hanem a teljesítmény fokozásában vagy a rehabilitációban is sikerrel alkalmazhatók.”

Kulcsár Krisztián úgy fogalmazott: a sportegészségügy jelentősége egyre nő, mert egyfelől a sportolói teljesítmények egyre nőnek, ezzel egy időben egyre több az esemény – gondolok itt többek közt az olimpiai multisport-eseményekre – és nagyobb a sportolói létszám is. Miközben a feladatok komplexitása konstans: segíteni a sportolót a felkészítésben – teljesítménydiagnosztika, táplálkozástudomány –, a sportolók védelme – prevenció, doppingellenes küzdelem és a sérülések megakadályozása – továbbá a gyógyítás, illetve rehabilitáció. „A sportegészségügyet nem lehet eléggé hangsúlyozni!”

A MOB elnöke azt is kifejtette, minden sportegészségügyi szereplővel, intézménnyel kiváló a viszony, így a sportorvos-társasággal, a Sportkórházzal, a Testnevelési Egyetemmel és a HUNADO-val is. „Mindezek rendkívüli módon segítik a MOB-on keresztül, vagy közvetlenül a szövetségek, egyesületek, sportolók felé az élő sportot, amit köszönök!” Kulcsár Krisztián hozzátette: a MOB támaszkodik a dr. Tállay András által vezetett orvosi bizottság munkájára, ajánlásaira.

(MOB, fotó: MOB)