A súlyemelő Nagy Péter is indulhat az olimpián

A súlyemelő Nagy Péter is indulhat az olimpián

2021. 06. 20.
Megosztás


Hivatalossá vált, hogy Nagy Péter kvótát szerzett a tokiói olimpiára, így a magyar súlyemelők közül egyedüliként indulhat a nyári ötkarikás játékokon.

Amit Nagy Péter jelzett messenger üzenetében a Magyar Olimpiai Bizottság felé, az a nemzetközi szövetség (IWF) hivatalos levelének megérkeztével bizonyossá vált. Nagy Péter indulhat a tokiói olimpia +109kg-os súlycsoportjában.

A szegedi ólomsúlyú emelő a kvalifikációs pontverseny zárásakor csak a 21. helyet foglalta el, így több tényező meglétére is várni kellett, hogy egyáltalán ott lehet-e az ötkarikás játékokon.

Mostanra viszont eldőlt, hogy az IWF-nek a különböző okokból előle kiesők nélküli, immár véglegesnek tekintendő rangsorában ő a tizedik, és bár van nála jobb európai, Nagy mégis kvótás, mivel Afrikának nincs második számú képviselője, aki kiszoríthatta volna őt a tokiói indulásra jogosultak közül.

„Boldog vagyok, mert már én is kezdtem feladni a reményt. Május végén úgy festett, hogy éppen kicsúszok a kvalifikációból, ha lehet ezt mondani, az élet visszaadta az indulási jogot" – reagált az MTI megkeresésére Nagy Péter, aki 2012-ben és 2016-ban is egyedül képviselte a magyar súlyemelést.

„Az esélytelenek nyugalmával várom harmadik olimpiámat, amelyre most kettőzött erővel készülök. Napi két edzéssel nagyon komolyan megnyomom ezt az utolsó egy hónapot, júliusban végig edzőtábor, az utolsó négy hetet szünet nélkül végigdolgozom" – mondta a 35 éves, jogász végzettségű sportember.

Az olimpia súlyemelőversenyeit hét női és hét férfi súlycsoportban rendezik meg, kategóriánként 14, összesen 196 résztvevővel.

A Magyar Olimpiai Csapat létszáma 147 fő + 7 fő tartalék.

A sportágakban már túlszárnyalta a küldöttség a riói számot. 23 sportágban lesznek magyar indulók az olimpián. A judoszövetség hivatalosan még nem jelezte a 7 magyar induló névsorát. A szörf szakágban Gádorfalvi Áron az első tartalék. Ha valaki hivatalosan visszavonná indulási szándékát, akkor ő is ott lehet az olimpián. Az atléták és az úszók létszáma még két hétig, a sportágak kvalifikációs idejének zárásáig növekedhet. Így a sportolók létszáma is várhatóan túlszárnyalja a riói 159 fős csapatot.

(MOB/MTI; fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)